Φεμινιστικό σινεμά από την Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

«Γυναίκες χωρίς άντρες» της Σιρίν Νεσάτ, σήμερα, 20 Ιανουαρίου, 8 μμ

| 20/01/2017

Η Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής εγκαινιάζει τη λειτουργία της για το 2017 με την συνέχεια του κινηματογραφικού αφιερώματος στο Φεμινιστικό σινεμά, σήμερα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, 8:00 μ.μ. με την προβολή της τρίτης ταινίας, «Γυναίκες χωρίς άντρες» (2009), της Σιρίν Νεσάτ.

Ιράν, καλοκαίρι 1953, ταραγμές μέρες. Τέσσερις γυναίκες προσπαθούν να ξεφύγουν· από τους πραξικοπηματίες, τον αυταρχικό σύζυγο, τον συντηρητικό αδερφό, την πορνεία. Τέσσερις γυναίκες προσπαθούν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο προς την απελευθέρωση. Τέσσερις δρόμοι που συναντιούνται σε έναν μαγευτικό περσικό κήπο, έξω από τον χωροχρόνο της ζωής τους. Η πραγματικότητα όμως εισβάλλει ορμητικά, και τα περιθώρια στενεύουν για τις ηρωίδες όταν η CIA οργανώνει το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανατρέπει τον πρωθυπουργό και ξαναφέρνει στην εξουσία τον σάχη.

νεσατ1

Μια από τις πιο κομβικές στιγμές για την ιστορία του Ιράν, μέσα από την υπερεαλιστική και ταυτόχρονα μοναδικά ρεαλιστική ματιά της Σιρίν Νεσάτ. Ένα πολιτικό κείμενο και ταυτόχρονα ένα ποίημα, η ταινία είναι η φωνή ενός λαού που αγωνίζεται, ακόμα περισσότερο η κραυγή των γυναικών του αραβικού κόσμου. Η σκηνοθέτρια, με την πρώτη κινηματογραφική της απόπειρα, καταφέρνει να μας θυμίσει ότι ο αγώνας για τη ζωή και την ελευθερία βρίσκει πάντοτε τρόπο, απροσδόκητα, ακριβώς τη στιγμή που μοιάζει να έχει χαθεί κάθε ελπίδα· και ακόμα κι όταν χάνει, είναι και πάλι θριαμβευτής.

info

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club