Φοιτητές Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης: Αγώνας για γνώση και αξιοπρέπεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Όταν το κράτος κρατάει κλειστή τη μοναδική κρατική σχολή χορού της χώρας

| 12/01/2020

Μια όμορφη, φρέσκια, νεανική, μαγική, συγκινητική δράση διαμαρτυρίας ενάντια στην απαξίωση και υποβάθμισή τους πρόσφεραν στον κόσμο που έκανε τη βόλτα του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύμα Σταύρος Νιάρχος, το πρωί της Κυριακής, 12 Ιανουαρίου, οι φοιτητές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, μαζί με τους συναδέλφους τους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που ήρθαν να τους συμπαρασταθούν.

Τα παιδιά, τα οποία έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της ΚΣΟΤ από τις 8 Ιανουαρίου, σε μια κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους για να ανοίξει, επιτέλους, η Σχολή, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη μαθήματα από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, χόρεψαν με την μουσική του συντριβανιών του ΚΠΙΣΝ, ενημερώνοντας, παράλληλα, τον κόσμο, για το νοσηρό γεγονός, ότι η μοναδική κρατική σχολή της χώρας, είναι κλειστή, διότι δεν προκηρύχθηκαν οι θέσεις των καθηγητών.

 

 

Είναι αλήθεια: H Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, η μοναδική κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα, δεν λειτουργεί, με ευθύνη του κράτους και όλων των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά και της σημερινής. Διότι, όλες οι κυβερνήσεις συνέχισαν στο δρόμο της απαξίωσης της Σχολής, με τους καθηγητές της να δουλεύουν με ωρομίσθιες συμβάσεις, που όταν έληγαν, οι θέσεις προκηρύσσονταν ξανά. Μέχρι τώρα, για να λειτουργεί η Σχολή, οι καθηγητές ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή χρονιά ουσιαστικά στον «αέρα» από εργασιακής πλευράς, μέχρι να γίνει η νέα προκήρυξη. Φέτος, όπως ανάφεραν οι φοιτητές στο Περιοδικό, η διεύθυνση της Σχολής έκρινε ότι οι καθηγητές δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουν να δουλεύουν πριν την προκήρυξη, αλλά αντί να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες… ζήτησαν από τους φοιτητές να αλληλοδιδάσκονται!

Τα παιδιά ξεκίνησαν λοιπόν να «διδάσκουν» το ένα το άλλο, αλλά αυτό ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε επιστολή τους προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, οι σπουδαστές σημείωναν, μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το να παραμείνει κλειστή μέχρι χθες η μοναδική κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα δεν είναι ζήτημα δευτερεύον, δεν είναι ζήτημα γραφειοκρατικό, αλλά ένα γεγονός που μας προσβάλει, αφού φαίνεται πως ακόμη και σήμερα οι καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα υποβαθμίζονται από τους ίδιους τους κρατικούς φορείς. Η μη λειτουργία της Κ.Σ.Ο.Τ. μέχρι και χθες είναι στην πραγματικότητα 70 χορευτές που τους στερείται το δικαίωμα να τελέσουν σωστά τις σπουδές τους. Το ακαδημαϊκό έτος συρρικνώνεται και η ύλη τους συμπιέζεται σε ένα διάστημα 6 μηνών αντί 10 και κατ΄ επέκταση οι σπουδές και το πτυχίο τους, ήδη υποβαθμισμένο θεσμικά στην Ανώτερη αντί της Ανώτατης βαθμίδας υποβαθμίζονται πλέον και πρακτικά.».

Δεν έλαβαν καμία ουσιαστική απάντηση. Ετσι, μπροστά στην κυνική αδιαφορία και της σημερινής κυβέρνησης, προχώρησαν σε κατάληψη από τις 8 Ιανουαρίου, σε μια τελευταία προσπάθεια να διασώσουν όση αξιοπρέπεια έχει απομείνει στο σύντομο, διαχρονικό «ανέκδοτο» που είναι η «καλλιτεχνική παιδεία» στην Ελλάδα. Στην ανακοίνωσή τους σημείωναν, ότι «δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα οι θέσεις εργασίας για μόνιμο προσωπικό» και ότι «η σχολή αδυνατεί ακόμα να κηρύξει την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους με πλήρες πρόγραμμα σπουδών. Οι φοιτητές μετά την 4μηνη αναμονή, στέκονται αγανακτισμένοι απέναντι σε ένα ακαδημαϊκό έτος που κακοποιείται».

 

Διεκδικούν:

  • Τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού της ΚΣΟΤ.
  • Τον σεβασμό απέναντι στις καλλιτεχνικές σπουδές.

Απαιτούν:

  •  Άμεση προκήρυξη προσλήψεων του ωρομίσθιου προσωπικού (καθηγητές χορού & μουσικοί)
  •  Άμεση επισκευή επισφαλούς αίθουσας, η οποία παραμένει ακατάλληλη για μάθημα μετά τον σεισμό του περασμένου Ιουλίου.
  •  Γραπτή διαβεβαίωση ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο, αφού δεν ευθύνονται σε τίποτα.

 

Μια άθλια επίθεση

 

Θα περίμενε κανείς, ότι τόσο η διοίκηση της Σχολής, όσο και το διδακτικό προσωπικό, θα συμπαραστέκονταν σε μια κατάληψη που στόχο έχει τη λειτουργία του ιδρύματος και όχι το κλείσιμο και την απαξίωσή του. Δυστυχώς, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΣΟΤ, προχώρησε σε μια κυνική και άθλια επίθεση κατά των φοιτητών, αμφισβητώντας επιπλέον και την κοινή λογική. Έτσι, ενώ έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την έναρξη του έτους χωρίς η Σχολή να έχει λειτουργήσει, η διοίκηση υποστηρίζει θρασύτατα, ότι «προέβη σε όλες τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των πολλών εκκρεμοτήτων που είχαν μείνει ανοικτές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και δυσχέραιναν την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής. Οι ενέργειες αυτές ολοκληρώθηκαν, με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων, ταχύτερα μάλιστα από τον αναμενόμενο χρόνο»!

Και αμέσως μετά τον παραπάνω ανερυθρίαστο ισχυρισμό, προχωρά σε ευθεία επίθεση στα παιδιά: «(…) οι σπουδαστές της ΚΣΟΤ εγκαίρως ενημερώθηκαν για τις ενέργειες αυτές, καθώς και για μια σειρά από λοιπά μέτρα που η Διοίκηση έχει δρομολογήσει για την βελτίωση των συνθηκών των ίδιων των σπουδαστών στη Σχολή. Εντούτοις, ο σύλλογος σπουδαστών, το πρωί της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου προέβη σε κατάληψη των εγκαταστάσεων της Σχολής, παρεμποδίζοντας την είσοδο τόσο των σπουδαστών όσο και των εργαζομένων στα γραφεία τους, παρακωλύοντας, κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία της Σχολής και διακόπτοντας το θετικό κλίμα διαλόγου που είχε αναπτυχθεί μεταξύ της Διοίκησης και των σπουδαστών. Άμεσα, το πενταμελές συμβούλιο του συλλόγου των σπουδαστών ενημερώθηκε δια ζώσης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και την Διευθύντρια ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη καθηγητών είχε ολοκληρωθεί, αίτημα που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους αποτελούσε τον βασικό λόγο για την ικανοποίηση του οποίου προέβησαν σε κατάληψη των χώρων της Σχολής. Οπότε και ενημερώθηκαν ότι έχουν διευθετηθεί τα αιτήματα τους.

 

 

»Περαιτέρω, την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, το απόγευμα ο Πρόεδρος, μέλη του ΔΣ και η Διευθύντρια της Σχολής συναντήθηκαν εκ νέου με τους σπουδαστές, οι οποίοι συνέχιζαν την κατάληψη της Σχολής και ενημέρωσαν ότι ολοκληρώθηκε και η ανάρτηση της προκήρυξης στο διαδικτυακό τόπο της Σχολής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι σπουδαστές θα πρέπει πλέον να αποχωρήσουν, ώστε να επαναλειτουργήσει η Σχολή και να προχωρήσει η διαδικασία προσλήψεων.

»(…) δυστυχώς, παρά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, μια ομάδα σπουδαστών συνεχίζει την κατάληψη των χώρων της Σχολής, γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς τα πραγματικά κίνητρα της κατάληψης. Οι μαθητές του φυτωρίου και οι σπουδαστές που, πλέον, επιθυμούν την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής, δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στα γραφεία τους με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση σημαντικών διοικητικών και οικονομικών θεμάτων βλάπτοντας έτσι την ίδια τη Σχολή, τα συμφέροντα της οποίας επικαλούνται ότι προασπίζουν οι συμμετέχοντες στην κατάληψη.

»Η Διοίκηση της Σχολής ζητά την άμεση λήξη της κατάληψης ώστε η Σχολή να επανέλθει στην κανονική της λειτουργία. Επισημαίνει δε, ότι για οποιαδήποτε οικονομική, διοικητική ή και υλική ζημία προκύψει στη Σχολή και στο σύνολο των εγκαταστάσεων αυτής, την ευθύνη- έναντι του νόμου- φέρουν ακέραια, οι σπουδαστές που συνεχίζουν αναιτιολόγητα να συμμετέχουν σε κατάληψη των δημοσίων χώρων της Σχολής.».

Τα ψέματα που εμπεριέχονται στις παραπάνω φράσεις της διοίκησης είναι πολλά:

  • Καταρχήν, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα παιδιά έφτασαν να καταλάβουν τη Σχολή τον Ιανουάριο και ενώ μέχρι τότε, όχι μόνο δεν είχαν ξεκινήσει μαθήματα, όπως έπρεπε να έχει συμβεί από τον Οκτώβριο, αλλά έφτασαν να κάνουν μαθήματα στον εαυτό τους, μια αθλιότητα που προφανώς ουδόλως ενόχλησε τη Διοίκηση.
  • Στην συνέχεια, απέστειλαν επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού και προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από αυτό. Πάλι δίχως αποτέλεσμα. Αλλά ούτε αυτά φαίνεται πως απασχόλησαν τον μακάριο ύπνο της διοίκησης.
  • Επιπλέον, όπως διαβεβαίωσαν τα παιδιά στο Περιοδικό, όταν με την κατάληψη υπουργείο και διοίκηση προφανώς ενοχλήθηκαν και αναγκάστηκαν να δώσουν έστω την άθλια λύση της προκήρυξης των συμβάσεων – που όπως είπαμε έπρεπε εδώ και μήνες να έχει προχωρήσει – τα παιδιά επέτρεψαν σε υπάλληλο της διοίκησης να μπει στα γραφεία και να ξεκινήσει τη διαδικασία.
  • Για να μην αναφέρουμε ότι από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα για να επισκευαστεί η αίθουσα που έχει προβλήματα μετά τον σεισμό.

Συμπέρασμα: Η Σχολή παραμένει κλειστή, με αποκλειστική ευθύνη υπουργείου και διοίκησης. Και αντί της επίθεσης στα παιδιά, οφείλουν να δώσουν λύσεις. Μέχρι τότε, τα παιδιά θα συνεχίσουν τον όμορφο αγώνα τους, ο οποίος (πρέπει να) είναι υπόθεσή όλων μας.

 

 

‘Ενας απαραίτητος «επίλογος»

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εξελίξεις στην ΚΣΟΤ, έχει προχωρήσει σε μια «καμπάνια» με καταγγελτικά, αντιπολιτευτικά δημοσιεύματα στον φιλικό του και κομματικό Τύπο, Ερώτηση στη Βουλή κλπ. Το επιχείρημα; Μέχρι και το περασμένο Καλοκαίρι η Σχολή λειτουργούσε «κανονικά».

Τι είναι, όμως, αυτή η «κανονικότητα»;

  • Είναι να έχεις καθηγητές στην μοναδική κρατική σχολή χορού, με ωρομίθιες συμβάσεις, οι οποίες, όταν λήγουν, θα πρέπει να συμμετάσχουν από την αρχή στην προκήρυξη των θέσεων και να παρακαλούν το Σύμπαν να μην βρεθεί κάποιος με περισσότερα μόρια και τους πετάξει έξω, μετά από χρόνια προσφοράς.
  • Είναι να έχεις υποβαθμισμένα πτυχία και ανεπαρκείς υποδομές.
  • Είναι να βγεις στη ζούγκλα μιας αγοράς, όπως η ελληνική, με το ένα και μοναδικό Λυρικό θέατρο και αυτό «προίκα» του κράτους στο κεφάλαιο και τα ιδρύματά του.
  • Είναι να είσαι αναγκασμένος και αναγκασμένη να χορεύεις – αν βέβαια καταφέρεις να βρεις δουλειά στο αντικείμενό σου – μέχρι τα 67 χρόνια σου, όπως «φρόντισε» η προηγούμενη κυβέρνηση να νομοθετήσει.

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Όπως και ο κυνισμός. Και όσο δεν αντιλαμβανόμαστε το προφανές, ότι, δηλαδή, αυτό το σύστημα έχει σαπίσει σε κάθε επίπεδο, τόσο θα σκάβουμε το λάκκο της ημιζωής, για μας και για τα παιδιά μας.

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.