Επιστολές αναγνωστών / Αναδημοσιεύσεις απόψεων

Χαρά και εργασία στην Ελλάδα των... ευκαιριών

"Χρυσές ευκαιρίες" στις πλάτες της κοινωνίας

| 27/09/2017

Είσαι νέος , ωραίος, αλλά έχεις ένα ελάττωμα, να μην εργάζεσαι; Είσαι μεστωμένος, γεμάτος εμπειρίες , αλλά έχεις την οικογένεια να σου τα πρήζει που κάθεσαι αραχτός στην πολυθρόνα, χωρίς να αναζητείς την χαμένη σου θέση στην αγορά εργασίας; Έχεις βαρεθεί τις πολιτικές δημαγωγικές υποσχέσεις βοήθειας; Δεν έχεις μπάρμπα Υπουργό ή δεν θέλεις να φιλήσεις τις κατουρημένες φανφαρώδεις συγγενικές ποδιές εν ώρα ανάγκης;

Διαθέτεις πτυχία επί πτυχίων και ικανότητες που πνίγονται στα λιμνάζοντα ποτάμια των οικονομικών μέτρων στο όνομα της «βελτίωσης» της ζωής σου; Αισθάνεσαι μελαγχολία για το παρόν και κυρίως για το μέλλον σου; «Κούλαρε» φίλε μου, να είσαι αισιόδοξος καθώς χρυσές ευκαιρίες υπάρχουν και σε περιμένουν να τις ξετρυπώσεις κάτω από τους σκονισμένους ογκωδέστατους τόμους των μνημονίων , έτοιμες να σε απορροφήσουν μαζί με τα ταλέντα σου, εκτοξεύοντας σε στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας, ενώ παράλληλα μπορούν να σε καταστήσουν λαοφιλή.

Τι άλλο θες; Ας εξετάσουμε λοιπόν ορισμένους προσοδοφόρους επαγγελματικούς κλάδους…

</p

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. Να και ο χώρος της κατεξοχήν εξουσίας. Ο σπουδαιότερος και ο πιο προσοδοφόρος κλάδος της κοινωνίας, γιατί το να είσαι πολιτικός είναι επάγγελμα. Με ‘’δούρειο ίππο’’ τις πομπώδεις ομιλίες, το ενδιαφέρον (;) για τα κοινά, το άγχος να επιλύεις τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τους συμπολίτες σου, συνδυαστικά με την οξύτητα των κινήσεων του σώματος, την οργή και φυσικά τις γνωριμίες του οικογενειακού σου περιβάλλοντος, μπορούν εύκολα να σε καθοδηγήσουν να διαβείς το κατώφλι κάποιου ‘’ιστορικού’’ κομματικού φορέα.

Αν καταφέρεις και με ρουσφετολόγια και ευχές εκλεγείς στην Βουλή των Σοφών , τότε πέτυχες διάνα! Παχυλοί μισθοί , ασυλίες κάθε είδους, προνόμια, τηλεοπτικές εμφανίσεις, ακριβά αυτοκίνητα, συντάξεις, όλα αυτά λειτουργούν ως δομικά στοιχεία αύξησης του όγκου της κοιλιάς σου. Επομένως το γερό στομάχι απαιτείται και εδώ, καθώς χωρίς αυτό πως θα καταβροχθίζεις τα πλουσιοπάροχα γεύματα; Βέβαια χρειάζονται δημαγωγικές , υποκριτικές ικανότητες, πύρινοι λόγοι που στοχεύουν στο θυμικό και στη κοντή μνήμη των ψηφοφόρων σου. Για καλού κακού , έχε την ψυχοσύνθεση εμπόλεμου κόκορα για να κατατροπώνεις τους πολιτικούς αντιπάλους, πάντα όμως μπροστά από τις κάμερες. Όταν όμως τα φώτα σβήσουν πήγαινε μαζί τους για ούζα, δεν τρέχει κάτι. Μια ζωή την έχουμε, ας τη γλεντήσουμε εις υγεία των καλόπιστων ‘’κορόιδων’’. Μαζί τα φάγαμε, αλλά μόνο εμείς χοντραίνουμε..

ellada-oikonomia-ufesi-anergia-krisi

ΜΚΟ-ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ. Είσαι λεφτάς, αλλά δεν επιθυμείς να κάθεσαι να βλέπεις τον πακτωλό δεσμίδων σου να αυγατίζουν; Αισθάνεσαι τύψεις για τους οικονομικά κατώτερους συμπολίτες σου; Θέλεις να κρύψεις παράνομες δραστηριότητες σου; Μη χολοσκάς , ίδρυσε μία ΜΚΟ ή ένα ευαγές ίδρυμα με πορσελάνινες βιτρίνες αγάπης, διατυμπάνισε το με φίλους δημοσιογράφους και μπες στην αγορά του ακτιβισμού και της χορηγίας. Η επένδυση της αγάπης , της εκμετάλλευσης του συναισθηματικού στρες που κατακλύζει πολλούς εξ ημών, αποτελούν το καλύτερο χρηματιστήριο αγοραπωλησίας μετοχών σε πνευματικό , μα κυρίως σε επίπεδο τσέπης. Και αν η επιχείρηση σου είναι επικερδής, ε φτιάξε και κανένα νοσοκομείο ρε αθεόφοβε, κάνε μία καλή πράξη και ας πας στην κόλαση τελικά…

ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Έχεις μούσι μηνών και βαριέσαι να ξυριστείς; Μην απελπίζεσαι μπες στην Εκκλησία Α.Ε και κανένας δεν θα σου λέει τίποτα για τις στυλιστικές σου επιλογές. Αντίθετα έχεις ελπίδες να αποκτήσεις χρήμα, μερσεντές, διαδήματα , κοσμήματα και του θεού το γάλα. Αν είσαι τόσο δα ικανός και ανέβεις τις ιεραρχικές βαθμίδες και είσαι πολύ ευσεβής μπορείς να αποκτήσεις επαγγελματίες σωματοφύλακες ή αν είσαι λίγο σπάγκος, να βάλεις το ίδιο το ποίμνιο σου απέναντι σε κάθε λογής άθεων ταραξιών που αμφισβητούν το θεόσταλτο κύρος σου. Καλά αν γίνεις επίσκοπος, αρχιμανδρίτης, μητροπολίτης και Αρχιεπίσκοπος, τότε τίποτα δεν σε σταματά, θα συνδιαλέγεσαι απευθείας με τους υποτελείς σου πολιτικούς.

crisis

Θα ανεβοκατεβάζεις κυβερνήσεις χωρίς να δηλώνεις λογαριασμό σε κανένα, ενώ θα ξεσηκώνεις τα πλήθη ενάντια σε κάθε προοδευτική φωνή. Κατέβασμα παραστάσεων, στιγματισμός κοινωνικών ομάδων και ρητορική μίσους κατά των αλλόθρησκων. Αν τα βρεις σκούρα και οι αφορισμοί δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε σφύριξε και όλο και κάποιος ναζί θα έρθει στο ναό σου. Αν νιώθεις αμαρτωλός κάνε λίγη νηστεία, ρίξε και 10 φορές το πάτερ ημών και κοιμήσου ήσυχα. Όταν με το καλό τινάξεις τα πέταλα, ίσως να γίνεις άγιος και τα λείψανα σου να λατρεύονται εις τους αιώνες των αιώνων. Στην χειρότερη , οι χριστιανοταλιμπάν θα μεταφέρουν το άψυχο σώμα σου ως ένα κινητό περιοδεύον τσίρκο. Θα περάσεις τέλεια, μόνο συγκράτησε τις ορμές σου σε παρακαλώ και απέφυγε τα σεξουαλικά, διαστροφικά και οικονομικά σκάνδαλα. Μη λησμονείς ότι ο Ουράνιος Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί…

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ. Καζίνο, ιππόδρομος, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Eurovision, τυχεροί λαχνοί; Μετράς στον ύπνο σου over/under κερδισμένων κόρνερ; Προσεύχεσαι από τον παικταρά να σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο για να μην πας στο κουβά ; Και αν σου κάτσει; Σου αλλάζει τη μοίρα . Στο κυνήγι επικράτησης κατά της ιερόδουλης τύχης και ενίσχυσης του υπέρμετρου εγώ σου σε σχέση με των υπολοίπων , χιλιάδες εναποθέτουν τον οβολό τους (μικρά ή μεγάλη χρηματικά ποσά) στην χρηματιστηριακή αγορά του τζόγου, ως άλλοι σύγχρονοι προσκυνητές στους ιερούς ναούς της θεάς τύχης. Γιατί να μην είσαι και εσύ ένας από αυτούς; Ως επαγγελματίας αγωνιστής θα επενδύεις για να τα πάρεις πίσω. Λίγα θα βάζεις, λίγα θα πάρεις, πολλά θα βάζεις, πολλά θα πάρεις.

fthores-apo-sfuri-sto-glupto-krisi-tou-tasou-nufadopoulou

Πάψε να ενδιαφέρεσαι για ομάδες με συναισθηματικούς όρους, το συναίσθημα δεν έχει θέση στην πράσινη τσόχα της ζωής, που ως άλλο παιχνίδι πόκερ διψάει για το ρίσκο που θα πάρεις ή όχι. Για να κερδίσεις στο blackjack της καταξίωσης και του εύκολου πλουτισμού , πρέπει να είσαι εξυπνότερος από τον γκρουπιέρη, να έχεις αδάμαστο θάρρος και καμηλίσια υπομονή. Και αν διστάζεις να ποντάρεις στο μαύρο ή στο κόκκινο, γιατί φοβάσαι ότι όλα είναι στημένα, υπό τον τρόμο μήπως καταλήξεις και εσύ εθισμένος, αλκοολικός, αδέκαρος , ένας αποξενωμένος από φίλους και συγγενείς, τότε κάνε μεταβολή γρήγορα και άσε τα κέρδη σου σε μένα. Η ζωή δεν είναι προκαθορισμένη, είναι μία κινούμενη μπίλια, δεν ξέρεις που θα κάτσει.. Άλλωστε ποιος σου είπε ότι το παραδάκι θα έρθει να σε βρει ουρανοκατέβατο, χωρίς να μοχθήσεις λίγο, ιδρώνοντας από την ακαταμάχητη έξαψη του παιχνιδιού; Και αν φοβάσαι την όποια λανθασμένη επιζήμια απόφαση, χαλάρωσε και πάλι. Σφάλματα δεν κάνουν μονάχα οι πεθαμένοι. Και αυτοί πέθαναν γιατί δεν τόλμησαν να ρισκάρουν.

ΤΥΧΩΔΙΟΚΤΗΣ. Σου φαντάζουν πολύ δύσκολα όσα διάβασες; Απαιτούν κόπο, χρόνο, ενέργεια και χρήμα; Δεν διαφωνώ, για αυτό και θα σου προτείνω την υπέρτατη λύση. Γίνε παπατζής, δεν σου είναι άγνωστο, σίγουρα το γνωρίζεις ήδη. Δεν έπαψε να υπάρχει από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους το 1830, φτάνει μέχρι τις μέρες μας και θα το κληροδοτήσουμε με καμάρι και στους απογόνους μας. Λαμόγιο, καιροσκόπος, τυχοδιώκτης ή παπατζής ονόμασε το όπως θες, δεν θα τα χαλάσουμε στις λεπτομέρειες. Μπορεί να μας αρέσει να πλάθουμε ιστορίες, όντας μεγάλοι παραμυθάδες και να φαντασιωνόμαστε προγονόπληκτα μεγαλεία και βυζαντινούς αετούς, αλλά είμαστε πρακτικοί τύποι, λαγωνικά. Οσμιζόμαστε τις ευκαιρίες, ως δαιμόνιοι που είμαστε μιας και μέσα μας ρέει το ιχώρ, όπως άλλοι μυρίζουν το παστίτσιο της μαμάς. Χώρος δράσης άπλετος, καθώς ο κόσμος της κομπίνας είναι τεραστίων διαστάσεων για να συμβαδίσει με την ανθρώπινη βλακεία.

Χώσου με ρουσφέτια και εκβιασμούς σε μία καλή – δημόσια κατά προτίμηση- καρέκλα και άρχισε να απομυζείς οικονομικά όσους περισσότερους δύστυχους μπορείς. Βιάσου γιατί μπορεί να μην προλάβεις με τις ανακατατάξεις και τα κυβερνητικά αλαλούμ. Κάνε τον συνωμοσιολόγο, έχε γλώσσα τσιριχτή μεγαλύτερη από τον εγκέφαλό σου και ίσως γίνεις σημαίνον πολιτικός. Η πατρίδα σε έχει μεγάλη ανάγκη να την σώσεις από τους προδότες της σημαίας. Μην έχεις τύψεις, δεν παρανομείς αφού όλοι κάνουν τα ίδια. Όλος ο κόσμος σου χρωστάει, εσένα του ένδοξου με το γνήσιο ελληνικό αίμα του στρατάρχη Αλεξάνδρου και του σοφού Περικλή, η ευθύνη να σε συντηρούν ανήκει μονάχα σε αυτόν και μόνο.grafiti.27.2.708

Αν τα βρεις σκούρα μπορείς να συνεργαστείς με ναζί που θα βρεις στα στέκια σου και να προβείτε από κοινού σε κυνήγι αλλόθρησκων μαγισσών. Συντηρήσου κλέβοντας τη σύνταξη του μπαμπά, αφήνοντας τα άπλυτα στο πλυντήριο της μαμάς, γεμίζοντας τις τσέπες σου με το χαρτζιλίκι του μικρού σου αδελφού. Είπαμε όλοι σου χρωστάνε εσένα με το αλαβάστρινο κάλ(λ)ος. Γνήσιος απόγονος του μαρμαρωμένου βασιλιά, θα πάρεις την Πόλη, από τους μουσουλμάνους οχτρούς , πάντα όμως ορθόδοξα από τα μετόπισθεν. Δεν είσαι κανένα κορόιδο να χάσεις το κεφάλι σου από καμιά ουρανοκατέβατη χατζάρα. Και αν δεν τα καταφέρεις να την κάνεις και πάλι ελληνική την Μεγάλη Ιδέα του Έθνους, δεν πειράζει εσύ γέμισες την κοιλίτσα σου..

Ελπίζουμε από καρδιάς να σας βοήθησε ο ‘’χρυσός’’ οδηγός για την αποκατάσταση σας και να ανακουφιστήκατε. Αλλά ακόμη και αν δεν γίνατε τελικά σοφότεροι , δεν πειράζει. Η λογική έχει από καιρό αποθάνει και το παράλογο ενσαρκώνεται ως εχεφροσύνη στην καθημερινότητα μας. Στο παραλογισμό λοιπόν απαντάμε με λελογισμένη ‘’τρέλα’’ και ποιος ξέρει; Ίσως έτσι αποκτήσουμε αυτογνωσία.