Χρυσή "Καθημερινή"-Ηλίας Χαντζοπουλιάρης: Σκίτσο "διαμάντι" δυτικού πολιτισμού

Οι πρόσφυγες ως σκουπίδια

| 18/11/2015

Ακόμη και για τους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, και παρά τις όποιες νοηματοδοτήσεις προσπαθήσουν να δώσουν δημιουργός και εφημερίδα εκ των υστέρων, παρά και τον “ανέντιμο πρότερο βίο” τους που καθόλου ανυποψίαστους δεν μας βρίσκει, είναι αρκετά φανερό ότι η Καθημερινή και ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος σήμερα το τερμάτισαν…

Δημοσιεύτηκε σκίτσο στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα παρομοιάζεται ως χωματερή και οι μετανάστες ως σκουπίδια. Το σκουπιδιάρικο φαίνεται να ανήκει στην γειτονική Τουρκία και προφανώς αυτό θα προβληθεί και ως κύρια “δικαιολογία” για το κέντρο βάρους του σκίτσου.

Ας προλάβουμε όμως τους καλοθελητές… Η φρασεολογία που απορρέει για τους πρόσφυγες – μετανάστες δεν αφήνει κανένα περιθώριο δικαιολογίας. Θα υπογράφονταν άνετα από τη Χρυσή Αυγή που μάλλον στη θέα του σκίτσου θα έχει ανάμεικτα συναισθήματα. Κάτι του τύπου : “ΕΤΣΙ ΙΝΕ! ΕΞΟ ΟΙ ΞΕΝΙ!” και “ΓΙΑΤΙ ΔΝ ΤΟ ΣΚΑΙΥΤΗΚΑΜΕ ΕΜΙΣ;”

Ξανά το σκίτσο:

s16_skitso-7-thumb-large1Το προφανές και προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι η αποκτήνωση και το μίσος για τον ελληνικό πληθυσμό απέναντι στις προσφυγικές ροές. Ο δυτικός πολιτισμός μας μάρανε κατά τα άλλα.. Και οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες που στοχοποιούνται από τους τζιχαντιστές. Για τους τζιχαντιστές του ακραίου κέντρου και της ακροδεξιάς ούτε λόγος. Για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, τους φράχτες, τις συνθήκες που περιορίζουν – εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας (που σιγά μη θέλανε να ζήσουν με τον Χαντζόπουλο) τίποτα.

Και μην ακούσουμε κάτι για την ελευθερία του λόγου. Ελεύθεροι είναι – και κάτι παραπάνω – να αρθρογραφούν και να σκιτσογραφούν οι Χαντζόπουλοι και οι Μπογδάνοι.. Ελεύθεροι κι εμείς να τους κρίνουμε…

Όπως είχε επιμεληθεί και σε παλιότερο σχόλιό του @antistachef:

xanzt

* Το παραπάνω είχε προφανώς αντλήσει έμπνευση από το -επίσης διαμάντι δυτικού πολιτισμού και διαφωτισμού- σκίτσο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Ραχήλ Μακρή:

skitso1