Το αναπόδραστο που καθηλώνει

«1984», του Τζωρτζ Οργουελ, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

| 30/12/2016

Η φράση «ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί» δεν είναι αδιάφορη, δεν είναι διασκεδαστική, δεν είναι ακίνδυνη. Δεν είναι σύνθημα ενός παιχνιδιού. Ή μήπως είναι; Ενός παιχνιδιού αρρωστημένου, μοναδικού, που επιβάλλεται και στο τέλος κυριαρχεί. Ελέγχει τα πάντα. Τις κινήσεις, τις δράσεις, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ζωές. Ο κόσμος του «1984», αυτός που περιέγραψε ο Τζορτζ Οργουελ στο πασίγνωστο βιβλίο του, δεν ανήκει μόνο στη φαντασία. Εχει «σπάσει» τα σύνορα της και έχει παραμορφώσει την πραγματικότητα που ζούμε. Ο «Μεγάλος Αδελφός» φτιάχνει σιγά – σιγά το δυστοπικό του περιβάλλον.

Το «1984» είναι το αναπόφευκτο και η Κατερίνα Ευαγγελάτου το παρουσίασε ακριβώς όπως είναι: Σκληρό, ανελέητο, πνιγηρό, ανθρώπινο. Το έργο βασίζεται στη διασκευή των Ρόμπερτ Άικι, Ντάνκαν Μακμίλαν. Η διασκευή και η σκηνοθεσία κατασκευάζουν μία οπτική της ιστορίας μέσα από το μυαλό του Ουίνστον/Οργουελ, ο οποίος συνομιλεί με τον παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, παλεύοντας να μείνει λογικός κόντρα σε μια κοινωνία που έχει απολέσει κάθε λογική. Είναι ήρωας; Προδότης; Η γνωριμία του με την Τζούλια του δίνει ώθηση να προχωρήσει σε ακόμα πιο ακραία Εγκλήματα Σκέψης ενάντια στο Κόμμα. Το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο: Σύλληψη, βασανισμός και το αντίκρισμα του απόλυτου εχθρού.

1884-1

Μεγάλη σημασία και καταλυτικό ρόλο στην παράσταση παίζει το σκηνικό της Εύας Μανιδάκη. Οι οθόνες που συνεχώς παίζουν την προπαγάνδα του Κόμματος, με μια μεγάλη πάνω απ’ όλους, τα ευμεγέθη κουτιά – χώροι που εκφράζουν το χάος στο μυαλό του Ουίνστον και ο θάλαμος βασανιστηρίων, αποτυπώνουν τη σκοτεινή, απειλητική ατμόσφαιρα του έργου. Η μουσική του Γιώργου Πούλιου, τα βίντεο του Στάθη Αθανασίου, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου και ο ηχητικός σχεδιασμός του Νικόλα Καζάζη, ζωντανεύουν τα συναισθήματα του έργου που σε αγκυλώνουν.

1984-3

Ο Αργύρης Πανταζάρας υποδύεται τον Ουίνστον Σμιθ και είναι απόλυτα πειστικός. Εύθραυστος, φοβισμένος, ανήσυχος, αλλά και θαρραλέος. Το βλέμμα του ανθρώπου που τρομάζει αλλά πασχίζει να κρατήσει την τόλμη του φαίνεται ξεκάθαρα στη ερμηνεία του. Ενας ήρωας – αντιήρωας της εποχής. Ο Νίκος Κουρής ενσαρκώνει τον Ο’ Μπράιεν. Στιβαρός, σίγουρος, ψυχρός. Τέλειος κακός. Λεπτομέρεια: Ο Κουρής βάζει και βγάζει τα γυαλιά του καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Αυτή η μικρή κίνηση του δίνει τη δυνατότητα να γίνεται ακόμη πιο απειλητικός, τρομακτικός. Η Λένα Δροσάκη είναι η Τζούλια. Επιτυγχάνει στην απόδοση του δίπολου κυνισμός – αγάπη. Η ματιά της έτοιμη να διαλυθεί, ισορροπεί ανάμεσα στα δύο.

Η Ευαγγελάτου κατάφερε να αποδώσει απόλυτα το πνεύμα και την ουσία του «1984». Κατάφερε να κάνει τον θεατή να το νιώσει, να το βιώσει και να τον καθηλώσει στο αναπόδραστο.

1984-2

*Η παράσταση θα παίζεται έως 18 Δεκεμβρίου

Ταυτότητα παράστασης

Νέα διασκευή: Ρόμπερτ Άικι, Ντάνκαν Μακμίλαν

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Βίντεο: Στάθης Αθανασίου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Ηχητικός Σχεδιασμός: Νικόλας Καζάζης

Φωνητική Διδασκαλία: Αλεξάνδρα Λέρτα

Ειδικά Εφέ: Αφοί Αλαχούζοι

Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου

Κομμώσεις: Talkin’ Heads

Ειδικές Κατασκευές: Μπάμπης Κατσιμίχας

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκη, Δημήτρης Οικονομίδης

Βοηθός Σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης, Νίκος Πανταζάρας

Video Trailer: Μιχάλης Κλουκίνας

Διεύθυνση Παραγωγής: Βιολέττα Γύρα και Ολγα Μαυροειδή

Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Διανομή

Ουίνστον Σμιθ: Αργύρης Πανταζάρας

Ο΄Μπράιεν: Νίκος Κουρής

Τζούλια: Λένα Δροσάκη

Τσάρινγκτον: Σωτήρης Τσακομίδης

Πάρσονς: Νίκος Πυροκάκος

Κυρία Πάρσονς: Σεραφίτα Γρηγοριάδου

Σάιμ: Ερρίκος Μηλιάρης

Μάρτιν: Αγησίλαος Μικελάτος

Συμμετέχουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Βησσαρίων Κανέλλος, Στυλιανός Καπούλας, Απόστολος Κατσιριντάκης, Τάσος Κόρκος, Δημήτρης Μηλιώτης, Χρήστος Τσουλιάης.

Στο βίντεο εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Παντελής Δεντάκης, Δήμητρα Δερμιτζάκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Αλεξάνδρα Λέρτα, Πόπη Λυμπεροπούλου

Παραστάσεις και τιμές εισιτηρίων

Τετάρτη 20.00 | Είσοδος 16 ευρώ & 12 ευρώ (μειωμένο)

Πέμπτη & Παρασκευή 21.00 | Είσοδος 18 ευρώ & 12 ευρώ (μειωμένο)

Σάββατο 18.30 | Είσοδος 18 ευρώ & 12 ευρώ (μειωμένο)

Σάββατο 21.30 & Κυριακή 20.00 | Είσοδος 20 ευρώ & 14 ευρώ (μειωμένο)

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις