The Lobster

Η 4η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι φαντασίας!

| 13/05/2014
Γιώργος Λάνθιμος, πηγή: Guardian

Γιώργος Λάνθιμος, πηγή: Guardian

#Λίγοι Έλληνες σκηνοθέτες δημιουργούν τόση «φασαρία» στις σινεφίλ παρέες όση ο Γιώργος Λάνθιμος. Κι αν η «Κινέττα» πέρασε απαρατήρητη, με τη δεύτερη ταινία του, τον «Κυνόδοντα», ξεκίνησε το λεγόμενο «Greek weird wave» κι απ’ τις Κάννες έφτασε μέχρι την πεντάδα των Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, καταφέρνοντας να εισβάλλει (μέσω… «Πρώτου Θέματος») ακόμα και στις ταινιοθήκες των συντηρητικότερων νοικοκυραίων – εξοργίζοντας τους περισσότερους απ’ αυτούς.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλοί νέοι σκηνοθέτες ακολούθησαν τον «τρόπο του Λάνθιμου» (και της Αθηνάς Τσαγγάρη του «Attenberg») στις ταινίες τους, δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις. Ναι μεν τα βραβεία και οι συμμετοχές στα σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως συνεχίζουν να καταφθάνουν σωρηδόν, ταυτόχρονα όμως το κοινό -τουλάχιστον στην Ελλάδα- δείχνει να γυρίζει την πλάτη του στο «παράξενο» (και όχι μόνο) ελληνικό σινεμά, κάτι που αρκετοί συνάδελφοι του Λάνθιμου καταλογίζουν μεταξύ άλλων και στον «Κυνόδοντα». (και το «Attenberg», τις «Άλπεις», το «L», το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», το «Luton», τη «Miss Violence» κλπ.)

το "παράξενο ελληνικό σθνεμά"... παίζει. Σκηνή από το Attenberg

το “παράξενο ελληνικό σινεμά”… παίζει. Σκηνή από το Attenberg

Αφήνοντας πίσω την Ελλάδα, αμέσως μετά τις «Άλπεις», ο Λάνθιμος,  ένας εκ των 20 πιο ταλαντούχων ανερχόμενων σκηνοθετών παγκοσμίως, σύμφωνα με τους New York Times, ετοιμάζει τώρα τη νέα του ταινία με ξένα κυρίως κεφάλαια, σε ξένους τόπους. Ο τίτλος της είναι «The Lobster» και συγκεντρώνει μερικούς από τους διασημότερους ηθοποιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου: ο Κόλιν Φάρελ (εμφανώς… βαρύτερος απ’ ότι τον έχουμε συνηθίσει), η Ρέιτσελ Βάις, η Λέα Σεϊντού, ο Τζον Σ. Ράιλι, ο Μπεν Γουίσο, η Ολίβια Κόλμαν και δίπλα τους η Αριάν Λαμπέντ και η Αγγελική Παπούλια, αποτελούν τους ήρωες της νέας -δυστοπικής- αισθηματικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του Λάνθιμου που ολοκληρώνει αυτές τις μέρες τα γυρίσματά της (ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου στην πόλη του Κενμέιρ, στην περιοχή του Κέρι, στον Νότο της Ιρλανδίας και συνεχίζονται στο Δουβλίνο, με συνολική διάρκεια 7 εβδομάδων).

Το Ξενοδοχείο του “Lobster” είναι το 5άστερο βικτοριανό Park Hotel που χτίστηκε το 1897 στην πόλη Κενμέιρ, μια πόλη 2.175 κατοίκων, στο Νότο της Ιρλανδίας.

Το Ξενοδοχείο του “Lobster” είναι το 5άστερο βικτοριανό Park Hotel που χτίστηκε το 1897 στην πόλη Κενμέιρ, μια πόλη 2.175 κατοίκων, στο Νότο της Ιρλανδίας.

Το «The Lobster» είναι μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο Δάσος. Ένας απελπισμένος Άντρας το σκάει από το Ξενοδοχείο στο Δάσος, εκεί όπου ζουν οι Μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.

Ο Κόλιν Φάρελ με γυαλιά και μουστάκι, στα γυρίσματα του “The Lobster”

Ο Κόλιν Φάρελ με γυαλιά και μουστάκι, στα γυρίσματα του “The Lobster”

Όπως λέει ο ίδιος ο Λάνθιμος, το «The Lobster» είναι «μια ιστορία για την αγάπη, δίχως να είναι μια συμβατική ερωτική ιστορία. Παρατηρεί τους τρόπους και τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι έρχονται κοντά και γίνονται ζευγάρια, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Είναι μια ιστορία για τα τρομακτικά αποτελέσματα της μοναξιάς, του φόβου να πεθάνεις μόνος, του φόβου ότι θα ζήσεις μόνος και πάνω απ’ όλα, του φόβου ότι θα ζήσεις με κάποιον άλλον. Το να πιέζουμε τον εαυτό μας να αγαπήσει κάποιον είναι ένα είδος βασανιστηρίου. Το να ψάχνουμε να βρούμε κάποιον να αγαπήσουμε είναι ένα διαφορετικό είδος βασανιστηρίου. Το «The Lobster» προσπαθεί να ανακαλύψει συνώνυμα για την αγάπη σε λέξεις όπως «φόβος, κανόνες, διορίες, ταίριασμα, συγχρονικότητα, αφέλεια, ευημερία, ψέμματα».

Κόλιν Φάρελ, Μπεν Γουίσο και Τζον Σ. Ράιλι στα γυρίσματα του "The Lobster"

Κόλιν Φάρελ, Μπεν Γουίσο και Τζον Σ. Ράιλι στα γυρίσματα του “The Lobster”

Στο σενάριο συναντάμε ξανά τον Ευθύμη Φιλίππου, ενώ η ταινία λέγεται ότι κοστίζει 1,9 εκ. ευρώ, έχοντας εξασφαλίσει κεφάλαια από το Eurimages (460.000 ευρώ), το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ένα ποσό από τις 840.000 ευρώ που θα μοιραστούν 6 συνολικά ταινίες) και το βραβείο ARTE France Cinema Award στη Cinemart του Ρότερνταμ (5.000 ευρώ), το Irish Film Board (300.000 ευρώ), το BFI Film Fund (400.000 ευρώ), το γαλλικό CNC, το Dutch Film Fund και το Canal+ .

Κόλιν Φάρελ – Ρέιτσελ Βάις, χέρι-χέρι στα γυρίσματα του “The Lobster”

Κόλιν Φάρελ – Ρέιτσελ Βάις, χέρι-χέρι στα γυρίσματα του “The Lobster”

Από την Ελλάδα, παραγωγός είναι η Faliro House, από την Ιρλανδία η Element Pictures, από τη Μ. Βρετανία η Element, η Limp και η Scarlet Films, από τη Γαλλία η Haut et Court και από την Ολλανδία η Lemming Film. Τις διεθνείς πωλήσεις του «Lobster» που στην αγορά του Φεστιβάλ Καννών αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών αγοραστών, έχει αναλάβει η βρετανική Protagonist Pictures, ενώ τη διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο έχει εξασφαλίσει η Feelgood Entertainment. H Sony International Pictures έχει τα δικαιώματα της ταινίας για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τις γερμανόφωνες ευρωπαϊκές χώρες, την ανατολική Ευρώπη, την Σκανδιναβία και την Λατινική Αμερική.

Από τα γυρίσματα του “The Lobster” στο Δουβλίνο

Από τα γυρίσματα του “The Lobster” στο Δουβλίνο