Μάνος Δανέζης

«Ζούμε σ’ ένα matrix…η ανατροπή είναι ζήτημα χρόνου»

danezis
Συνέντευξη: Μαριάνθη Πελεβάνη - Συνεντεύξεις - 04/05/2014

Επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα στον Τύπο, εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες, διαθέτει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο βιβλίων Φυσικής, Αστροφυσικής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θετικών Επιστημών αλλά και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια οι ρηξικέλευθες απόψεις του γίνανε γνωστότερες από τις τηλεοπτικές σειρές «Το Σύμπαν που αγάπησα» και «Έτσι βλέπω τον κόσμο» στην ΕΤ3, όπου υπήρξε (μαζί με τον Δρ Ε. Θεοδοσίου) παρουσιαστής και επιστημονικός υπεύθυνος. Παρακολουθώντας τον, δεν ξέρω να σας πω αν είναι «ταπεινο-εκκεντρικός», «φευγάτος», ή και υπερ-ευφυής ως επιστήμονας αλλά σίγουρα βαδίζει στον δικό του ρυθμό, προσπαθώντας να μας αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Ο λόγος για τον Μάνο Δανέζη.

Κύριε Δανέζη πιστεύετε ότι ο δυτικός κόσμος καταρρέει;

Σήμερα, όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί, οι δυτικές κοινωνίες διέρχονται μια περίοδο δραματικά αυξανόμενης κρίσης, η οποία συν τω χρόνω αποσαθρώνει τις παγκόσμιες κοινωνικές δομές. Ως παράδειγμα αναφέρουμε τη διεθνή οικονομική κατάρρευση που βιώνουμε σήμερα. Όπως είναι φανερό η οικονομική κρίση δεν είναι το αίτιο, αλλά το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης αξιών και ιδεών. Πίσω από την καταρρέουσα οικονομική δομή, σε κοινωνικό και ηθικό επίπεδο, βρίσκεται ένας καταρρέον πολιτισμός και ομάδες ανθρώπων που την υπηρετούν. Χαρακτηριστικό φαινόμενο αυτής της κατάρρευσης είναι η εγκατάλειψη των αρχών της συλλογικότητας, της κοινωνικότητας και του κοινοτικού πνεύματος, δηλαδή των βασικών στοιχείων δόμησης του πολιτισμού μας.

Η συλλογικότητα έχει αντικατασταθεί από την ιδιώτευση, την υποκειμενικότητα, την ατομικότητα και τον εγωκεντρισμό. Με τον τρόπο αυτό η κοινωνία χάνει τη συνοχή της και αυτοδιαλύεται σε ένα σύνολο συγκρουόμενων ατόμων. Το εγώ αντικαθιστά το εμείς. Το είμαι αντικαθίσταται από το έχω. Με τον τρόπο αυτό ο δυτικός πολιτισμός από κοινωνικός, μετατρέπεται σε εξατομικευμένο, υστερόβουλο, ωφελιμιστικό και συν τω χρόνω φθείρεται, διαφθείρεται, και καταρρέει.

Δυστυχώς, η ιστορία διδάσκει ότι όλοι οι πολιτισμοί του παρελθόντος κατέρρευσαν, μέσα σε τραγικές ωδίνες, χωρίς οι διεφθαρμένες κοινωνικές δομές να το αντιλαμβάνονται και χωρίς να είναι έτοιμες να τους αντικαταστήσουν με κάτι καλύτερο

Την πολιτισμικά μεταβατική περίοδο που διανύουμε, ελπίδα και προσπάθειά μας πρέπει να είναι η δημιουργία όλων των αναγκαίων συνθηκών προκειμένου η ιστορία να μην επαναληφθεί και η πολιτισμική μετάβαση, η οποία είναι ήδη δρομολογημένη, να γίνει ομαλά χωρίς τις τραυματικές εμπειρίες άλλων ιστορικών περιόδων.

Όπως διαπιστώνετε, ένα πολιτισμικό ρεύμα εκφράζει βασικά την εκάστοτε προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει και να ελέγξει τους φόβους του. Τι φοβόμαστε σήμερα και πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε;

Ένα βασικό και επιτακτικό ανθρώπινο συναίσθημα είναι ο «φόβος», ο οποίος δημιουργείται από την έννοια της «ανάγκης». Σκοπός και αίτιο της ανάπτυξης ενός πολιτισμικού ρεύματος είναι η προσπάθεια μιας κοινωνίας να ξεπεράσει και να ελέγξει συλλογικά τρεις βασικές ομάδες φόβων, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση σχέση και συνάρτηση με τριών ειδών πραγματικά και πρακτικά γεγονότα. Ο πρώτος φόβος είναι ο φόβος της φυσικής ανθρώπινης επιβίωσης, ο δεύτερος είναι ο φόβος της βίαιης δράσης του φυσικού περιβάλλοντος και τέλος ο μεταφυσικός φόβος, δηλαδή ο φόβος που προκαλούν κάποια γεγονότα τα οποία ξεφεύγουν από το πλαίσιο μιας λογικής ερμηνείας, η οποία θα είχε τη βάση της στην εμπειρία των ανθρώπινων αισθήσεων, όπως ο θάνατος.

Προκειμένου ο άνθρωπος να κατασιγάσει αυτές τις τρεις ομάδες φόβων δημιούργησε αντίστοιχα, τα «κοινωνικά συστήματα» από τα οποία προήλθαν τα «πολιτικά συστήματα», την «επιστήμη» η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μετασχηματίζεται σε «τεχνολογία». και τέλος τη «θεολογία», η οποία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η δημιουργία της έννοιας της «θρησκείας». Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν οι βασικοί τρεις πυλώνες ενός πολιτισμικού ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτών των τριών πολιτισμικών πυλώνων αναπτύσσονται  ανθρώπινες διοικητικές δομές οι οποίες, όλες μαζί, αποτελούν αυτό το οποίο ονομάζουμε «κοσμική εξουσία». Όπως γίνεται φανερό, αυτό που οδηγεί σε κατάρρευση έναν πολιτισμό δεν είναι η φιλοσοφική βάση τους, αλλά οι φιλοδοξίες, ο δογματισμός και η διαφθορά, των ανθρώπων που συγκροτούν τις διοικητικές δομές τους.

Όμως, όταν οι διοικητικές δομές των πολιτισμικών πυλώνων διαφθαρούν, οι πολιτισμικοί πυλώνες και ο πολιτισμός γενικότερα καταρρέουν, αφήνοντας τους ανθρώπινους φόβους να γιγαντωθούν εκ νέου. Τότε δημιουργείται η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου πολιτισμικού ρεύματος το οποίο θα πρέπει να είναι ικανό να κατασιγάσει τους νέους ανθρώπινους φόβους.

Όμως μια κοινωνία που κυριαρχείται από υπέρμετρους φόβους, είναι μια υποταγμένη κοινωνία, ανίκανη να αντιδράσει λογικά και ήρεμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Μια φοβισμένη κοινωνία κυριαρχείται από την αίσθηση του πανικού, της οργής, της ανεξέλεγκτης βίας. Μια φοβισμένη κοινωνία είναι μια εύκολα χειραγωγούμενη κοινωνία. Το γιγάντωμα των αναγκών και των φόβων μας, μας στερεί το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό, την ελευθερία μας.

Σήμερα πλέον κατανοούμε γιατί ο δυτικός πολιτισμός, μας δημιούργησε έναν καταιγισμό πλαστών και άχρηστων αναγκών. Όχι για να μας κάνει πιο ευχάριστη τη ζωή. αλλά επειδή αυξάνοντας τις ανάγκες μας, γιγάντωνε πλαστά τους φόβους μας. Μας έκανε υποταγμένους και εύκολα χειραγωγούμενους

Ας αντιδράσουμε από σήμερα. Ας ελαχιστοποιήσουμε τους φόβους μας ελαχιστοποιώντας τις πλαστές ανάγκες μας, αντικαθιστώντας τις έννοιες του «αμοιβαίου συμφέροντος» και της περιστασιακής «ελεημοσύνης» με το μόνιμο αίσθημα της ανθρώπινης αλληλεγγύης

Η αλλαγή της πολιτισμικής συγκρότησης θα επιτευχθεί ειρηνικά και αναίμακτα, αν και όταν αντιληφθούμε την αναγκαιότητα μιας εσωτερικής μας αναμόρφωσης. Η πνευματική και συνειδησιακή συγκρότηση των πολιτών καθορίζει την ποιότητα της Πολιτείας και η ποιότητα της Πολιτείας, τον πολιτισμό που αυτή θα συγκροτήσει.

Η μεγάλη πολιτισμική αλλαγή θα αρχίσει να γίνεται μια ειρηνική πραγματικότητα μόνο όταν κάνουμε την αγωνία μας, τον δικαιολογημένο κοινωνικό θυμό μας και το αίσθημα της εκδίκησης, αξιοπρέπεια, δουλειά, γνώση, υπευθυνότητα, συλλογικότητα.

Μιλάτε για μια επιστημονική επανάσταση συνδεδεμένη με ένα καινούργιο πολιτισμικό ρεύμα, το οποίο μπορεί να αλλάξει το σύγχρονο κόσμο. Τι «ευαγγελίζεται» το ρεύμα αυτό και που συνίσταται η νεωτερικότητά του, το καινούργιο;

Ένα θεμελιώδες ερώτημα είναι το με ποιόν τρόπο επιδρά το περιεχόμενο της επιστημονικής σκέψης στις δομές ενός πολιτισμικού ρεύματος;

Αρχικά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι θετικές επιστήμες και σε προέκταση ο πυλώνας της επιστήμης, δεν θεμελιώνονται πάνω σε πειραματικά αποδεδειγμένες έννοιες, όπως αφήνουμε πολλές φορές να εννοηθεί

Οι βάσεις των θετικών επιστημών είναι οι έννοιες της «ύλης», του «χρόνου», και του «χώρου». Όμως οι έννοιες αυτές, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι ούτε χειροπιαστές ούτε αντικειμενικά προσδιορισμένες αλλά, φιλοσοφικά κατηγορούμενα προσδιοριζόμενα με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικές εποχές από διαφορετικούς πολιτισμούς.

Το πολύ σημαντικό όμως είναι ότι, οι έννοιες αυτές δεν αποτελούν τη βάση μόνο του πυλώνα της επιστήμης ενός πολιτισμικού ρεύματος αλλά και των άλλων δύο πυλώνων του, εκείνων της θρησκευτικότητας και της κοινωνικής φιλοσοφίας.

Επακόλουθο αυτού του γεγονότος είναι ότι, αν ανατραπεί το εννοιολογικό περιεχόμενο των εννοιών της «ύλης», του «χρόνου» και του «χώρου» καταρρέει ολόκληρο το πολιτισμικό οικοδόμημα μιας κοινωνίας. Η ανατροπή αυτή είναι προνόμιο των θετικών επιστημών και έχει επιτευχθεί από την σύγχρονη επιστημονική σκέψη. Ως εκ τούτου, η ανατροπή και η αλλαγή του δυτικού πολιτισμικού ρεύματος είναι ζήτημα χρόνου.

manos-danezhs

Η μεγάλη αυτή επιστημονική επανάσταση, που θα σχηματοποιήσει σε νέες βάσεις τις κοινωνικές διοικητικές δομές, στηρίζεται σε δύο νέες βασικές αλήθειες, επιστημονικά τεκμηριωμένες τόσο θεωρητικά όσο και πειραματικά.

Η πρώτη αλήθεια αναφέρεται στην αποκάλυψη του τι είναι στην ουσία αυτό το οποίο ονομάζουμε αντικειμενική πραγματικότητα και σε προέκταση, τι είναι αυτό το οποίο ονομάζουμε ύλη η οποία αποτελεί το θεό του καταρρέοντος πολιτισμικού ρεύματος, στον βωμό της οποίας αλλά και των παραγώγων της, πολλές φορές θυσιάζουμε ακόμα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η σύγχρονη επιστημονική σκέψη, μέσω της πειραματικής διαδικασίας, γνωρίζει πλέον ότι η αισθητή υλική πραγματικότητα αποτελεί μια ψευδαίσθηση της ανθρώπινης φυσιολογίας, η οποία δημιουργείται μέσα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου με την βοήθεια των αισθητηρίων οργάνων μας. Η υλική πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα matrix.

Σύμφωνα με την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας η υλική συμπαντική πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά «η προβολή (το είδωλο, το καθρέφτισμα) όσων υπάρχουν στο πραγματικό τετραδιάστατο μη Ευκλείδειο και αθέατο Σύμπαν πάνω σε έναν ψεύτικο τρισδιάστατο και Ευκλείδειο χώρο που φτιάχνουν πλαστά οι αισθήσεις μας». Τον χώρο αυτό η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας ονομάζει χώρο Minkowski

Η δεύτερη επιστημονική αλήθεια στην οποία θα στηριχθεί το νέο πολιτισμικό ρεύμα είναι ή έννοια της ολικότητας. Το Σύμπαν της σύγχρονης επιστήμης είναι ένα ενιαίο σύστημα το οποίο δεν μερίζεται, ούτε αποτελείται από μέρη. Η αίσθηση των εξατομικευμένων αντικειμένων και μορφών δεν αποτελεί παρά μια νέα πλάνη η οποία στηρίζεται σε μια ιδιομορφία, βασικά, της όρασής μας αλλά γενικότερα της εγκεφαλικής μας συγκρότησης.

Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα μέσα στο Σύμπαν είναι Ένα. Μια απέραντη ενιαία, και αδιαίρετη ενότητα. Μέσα σε αυτή την ενότητα χάνεται η έννοια της εξατομίκευσης της προσωπικής ύπαρξης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ευτυχή το μέρος, αν πάσχει το όλον

Η ευτυχία των μερών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ευτυχίας του συνόλου. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί σε μια κοινωνική φιλοσοφία του «εμείς» και του «είμαι» καταργώντας την κοινωνική φιλοσοφία του «εγώ» και του «έχω».

Συγχρόνως, το θεώρημα δράσης αντίδρασης μας διδάσκει ότι, μέσα σε ένα ενιαία και αδιάσπαστη συμπαντική ουσία, κάθε κακή δράση μας πάνω στο μέρος, δημιουργεί την ενστικτώδη αντίδραση του συνόλου πάνω σε μας. Με λίγα λόγια ότι κάνουμε το εισπράττουμε πολλαπλάσια από κάθε γωνιά της συμπαντικής ενότητας.

Τέλος η έννοια της συμπαντικής αδιαίρετης ενότητας δημιουργεί μια νέα περιβαλλοντική συνείδηση εφόσον, η φύση είναι ένα μέρος του όλου και κάθε δράση μας εναντίον της σημαίνει δράση ολόκληρης της δημιουργίας εναντίον μας.

Δηλαδή λέτε πως ο,τιδήποτε αντιλαμβανόμαστε γύρω μας είναι ψευδές; Είναι matrix; Ό,τι μάθαμε είναι λάθος;

Ότι μάθαμε μέχρι σήμερα μας βοήθησε να δημιουργήσουμε όλα όσα χρειάζονταν για να αναπτύξουμε τον σημερινό δυτικό πολιτισμό. Δεν ήταν λάθος αλλά περιορισμοί της αλήθειας μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ανθρώπινης φυσιολογίας και δογματικής.

Όπως ανέφερε και ο Δημόκριτος: «Yπάρχουν δύο είδη γνώσης, η μία μέσω των αισθήσεων και η άλλη μέσω της διάνοιας. Από αυτές, εκείνη που αποκτάται μέσω της διάνοιας την αποκαλεί γνήσια, αποδίδοντάς της αξιοπιστία για την εκφορά σωστής κρίσης, ενώ εκείνη που αποκτάται μέσω των αισθήσεων την ονομάζει νόθα, μην αναγνωρίζοντάς της το αλάθητο για τη διάγνωση του αληθινού. Λέγει κατά λέξη, «υπάρχουν δύο μορφές γνώσεις, μία γνήσια και μία νόθα. Στη νόθα ανήκουν όλα τα παρακάτω, η όραση, η ακοή, η οσμή, η γεύση, η αφή. Η άλλη μορφή γνώσης είναι γνήσια, που είναι ξέχωρη από αυτή».

Η σύγχρονη επιστημονική γνώση έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τη γνώση που αποκτάται μέσω της διάνοιας και πάνω σε αυτήν δομεί το Νέο Πολιτισμικό Ρεύμα.

manosdanezis2

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, η επίδραση όλων των σύγχρονων επιστημονικών θεωριών στη νέα δομική συγκρότηση των δυτικών κοινωνιών;

Μια κοινωνία, η οποία έχει συνειδητοποιήσει τους προηγούμενους φυσικούς  κανόνες, αναγνωρίζει ως βασική αξία της την «ελευθερία» στo πλαίσιo της ενότητας. Μέσο κατάκτησης της ελευθερίας αποτελεί η πνευματικότητα.

Αποτέλεσμα της προηγούμενης διαπίστωσης είναι ότι πρώτη και βασική επιδίωξη του ανθρώπου πρέπει να είναι η διασφάλιση και επέκταση της πνευματικότητάς του. Αυτό όμως που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι το πνεύμα δεν αποτελεί ένα ανεξάρτητο φιλοσοφικό κατηγόρημα, αλλά μια άλλη έκφραση της έννοιας της ελευθερίας.

Πνευματικός άνθρωπος είναι ο ελεύθερος και κοινωνικοποιημένος άνθρωπος. Πνευματικότητα δεν σημαίνει εξαΰλωση αλλά απελευθέρωση

Η επιστήμη δίνει τα όπλα προκειμένου να συγκροτήσουμε έναν νέο ουμανιστικό πολιτισμό. Όμως οι κοινωνικές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί προς μια στρεβλή κατεύθυνση Ως εκ τούτου δεν υπάρχει παρά μόνο μια διέξοδος από την κρίση, η συνειδητοποίηση της ανάγκης μιας εσωτερικής προσωπικής μας αναμόρφωσης, Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα την αναμόρφωση των καθιερωμένων θεσμών και μακροπρόθεσμα την κατάρρευση της σημερινής οικονομίστικης λογικής και την ανάπτυξη ενός νέου Ουμανιστικού Πολιτισμού.

Έτσι είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι, η επανάσταση η οποία ήδη συντελείται στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της οικογενειακής ζωής, τις σχέσεις των δύο φύλων, του τομέα της επικοινωνίας, θα έχει ως αποτέλεσμα, αργά ή γρήγορα, μια πολιτική και πολιτιστική έκρηξη, για την οποία πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι. Η προετοιμασία όμως αυτή δεν είναι εύκολη εφόσον προσκρούει σε μια στρεβλά και εγωιστικά αναπτυγμένη αίσθηση του «δημόσιου και οικονομικού συμφέροντος»

Παρόλα αυτά, όσο δύσκολο και αν είναι, το πρώτο βήμα του Νέου Πολιτισμικού Ρεύματος πρέπει να γίνει τώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη, το συντομότερο δυνατόν, να αντικατασταθεί ο πολιτισμός του Homo Sapiens, του σοφού ανθρώπου των πολέμων του αίματος και των καταστροφών, από τον ουμανιστικό πολιτισμό του Homo Universalis, του Συμπαντικού ανθρώπου, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις ή διαπιστώσεις παραμένουν στο περιθώριο του εκπαιδευτικού συστήματος και γιατί;

Είναι θέμα των δυτικών «εκπαιδευτικών συστημάτων». Τα συστήματα αυτά  προωθούν μόνο τις γνώσεις που αποβλέπουν στην θεοποίηση της ύλης και της ατομικότητας, ως παραγόντων της οικονομικής ανάπτυξης. Η λογική των εκπαιδευτικών αυτών συστημάτων θεωρεί, αλλά δεν ομολογεί, ότι η οικονομική ευμάρεια είναι ο μόνος παράγοντας που οδηγεί στην ευτυχία της κοινωνίας και του ανθρώπου.

Όλα είναι ένα, όλα είναι τώρα;

Όπως αναφέρει ο Αϊνστάιν: «Για εμάς τους ορκισμένους φυσικούς  η διάκριση ανάμεσα στο παρελθόν το παρόν και το μέλλον είναι μόνο μια ψευδαίσθηση ακόμα και αν είναι τόσο επίμονη»

Η έννοια του «χρόνου» στη σύγχρονη Φυσική τροποποιείται ριζικά έτσι ώστε, έννοιες όπως αυτές του «παρόντος», του «μέλλοντος» και του «παρελθόντος» δεν έχουν πλέον επιστημονικό νόημα. Ομοίως, δεν έχουν νόημα έννοιες όπως αυτές, του «εδώ» και του «εκεί», του «πάνω» ή του «κάτω». Στο Σύμπαν της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας το «εδώ» είναι «παντού» και το «τώρα» ταυτίζεται με το «χθες» και το «αύριο».

Υπάρχουν άλλοι επιστήμονες ή φιλόσοφοι εντός ή εκτός Ελλάδας με τους οποίους συμφωνείτε στην αναγκαιότητα του νέου αυτού πολιτισμικού ρεύματος;

Όπως πλέον διαφαίνεται, το μηχανιστικό και υλιστικό κοσμοείδωλο, που θεμελιώθηκε κατά τον 16ο-17ο αιώνα, έχει σχεδόν κλείσει τον ιστορικό του κύκλο αφήνοντας πίσω του τα συντρίμμια ενός καταρρέοντος δυτικού πολιτισμού σε κοινωνικό, οικονομικό και θεολογικό επίπεδο.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δυτικού πολιτισμικού ρεύματος είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Το πρόβλημα όμως είναι η αναζήτηση των αξιακών και ηθικών βάσεων της ανάπτυξης του νέου αυτού ανθρωπιστικού πολιτισμικού ρεύματος

Την ανάγκη αυτή έχουν επισημάνει, προτείνοντας λύσεις, μεγάλοι διανοητές σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους Τόφλερ, Μαρκούζε και Νέγκρι.

Εκτός αυτών όμως, τόσο η διάσημη Λέσχη της Ρώμης, όσο και η Ομάδα Φουτουριστών στο Stanford Research Institute, μελετώντας τα πολύ επικίνδυνα μελλοντικά προβλήματα της ανθρωπότητας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα κοσμοθεωρία και οι τεχνολογίες που αυτή υποστηρίζει, έχουν μεν δημιουργήσει τεράστια οφέλη σε ένα επίπεδο, αλλά συγχρόνως είναι απαρχαιωμένες και υπεύθυνες για τη δημιουργία του παγκόσμιου μεγάλου προβλήματος. Οι συγγραφείς αυτών των μελετών διατύπωσαν μια πρότασή εξόδου από την κρίση που δεν είχε να κάνει με την οικονομία, την τεχνολογία ή την πολιτική. Περισσότερο εξαρτιόταν από την επανάκτηση αυτού που ο Άλντους Χάξλεϊ όρισε ως προαιώνια φιλοσοφία: Μια κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εαυτού μας και του κόσμου που βρίσκεται στη ρίζα κάθε μεγάλου κοινωνικού, θρησκευτικού ή φιλοσοφικού κινήματος.

Όπως επισημαίνουν οι διανοητές Hugh Kearney, Βuckminster Fullet, John Strohmeier και Peter Westbrook, οι βάσεις μιας νέας πολιτισμικής συγκρότησης απορρέει μόνο μέσα από ένα σύστημα σκέψης, το οποίο πήγασε από την αρχαία Ελληνική διανόηση.

Ποιος όμως τους άκουσε και ποιος τους ακούει ακόμα και σήμερα;

Πέρα από την ακαδημαϊκή σας δράση πως αλλιώς οργανώνεστε και προωθείτε τις ιδέες σας;

Οι ιδέες δεν έχουν ατομική, αλλά συλλογική πατρότητα, ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να προωθούνται συγκεκριμένα από κάποιον. Η γνώση της αλήθειας των όντων δεν αποτελεί κτήση κανενός. Όλοι μας αποτελούμε μετόχους της συμπαντικής γνώσης στο επίπεδο των δυνατοτήτων μας. Η γνώση είναι δύναμη και η συνολική δύναμη του σύμπαντος μερίζεται στους ανθρώπους δίχως να διαμερίζεται και δεν αποτελεί αποκλειστικό κτήμα κανενός.

Η σχέση της γνώσης με τον άνθρωπο είναι ερωτική και όπως αναφέρει και ο καθηγητής της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Μπέγζος: «Η κτητική γνώση μένει ανέραστη, αλλά η μετοχική γνώση γίνεται ερωτική πράξη. Η αλήθεια δεν είναι καρπός στεγνού λογισμού των φυσικομαθηματικών επιστημών και στυγνού υπολογισμού κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, αλλά αποτελεί γέννημα θρέμμα του ερωτικού λόγου. Μόνο στον έρωτα ενώνεται η ζωή με τη σκέψη, η γνώση με την πράξη, η θεωρία με την εφαρμογή. Και μόνο σε ένα τέτοιο ορίζοντα σχεσιακού, υπαρξιακού διαλόγου, συμβιωτικού και ερωτικού λόγου βρίσκει η ζωή το νόημα της, παίρνει ξανά πάλι σημασία και αποκτά όντως αξία».

Προτείνω να δείτε:

«Η ψευδαίσθηση του αισθητού κόσμου»

 

«Επιστήμη και Νέα Κοινωνική Φιλοσοφία»

 

«Επιστήμη, Τεχνολογία και Κοινωνία»

 

 • όσα λέει ο δανέζης ειναι καθαρός ινδουισμός. δεν ειναι όλα «ένα». υπάρχει το κτιστό και το Άκτιστο και ο άκτιστος Θεός ειναι προσωπικός. ο δανέζης δεν τα πάει καλά με το πρόσωπο, ούτε του ανθρώπο ούτε του Θεου.
  να τι βρηκα στο ιντερνετ. η πηγή ειναι προτεσταντική αλλά στο συγκεκριμένο θέμα τα λέει σωστα:
  Αφού δημιούργησε το χώρο πρέπει να είναι έξω από αυτόν!
  – Αφού δημιούργησε το χρόνο πρέπει να είναι Αιώνιος!

  – Αφού εξουσιάζει την ύλη και την ενέργεια πρέπει να είναι Παντοδύναμος!

  – Αφού έφερε στην ύπαρξη ελεύθερες προσωπικότητες, πόσο μάλλον ο Ίδιος είναι πρόσωπο!

  – Αυτός από τον οποίο πηγάζει ο κόσμος των μαθηματικών ιδεών και οι μηχανισμοί
  της

  σκέψης και της λογικής, πρέπει να είναι Πάνσοφος!

  – Αυτός που δημιούργησε και συντηρεί τη ζωή, πρέπει να είναι ο αιώνια Ζωντανός!

  • Δημήτρης Ευμορφόπουλος

   Οι λέξεις

   Δημιούργησε
   Εξουσιάζει
   Εφερε

   χρήζουν απόδειξης. Πώς το γνωρίζουμε και πώς μπορούμε να δείξουμε την γνώση μας ?

   • την απόδειξι την έχουν οι Άγιοι και όσοι τους ακολουθουν. γεύσασθε και ίδετε ότι χρηστός ο Κύριος.

    • Dimitris

     Οπότε αυτός που δεν επιθυμεί να γίνει τρογλοδύτης άγιος, ή ακόλουθος κάποιου που λέει οτι είναι άγιος, δεν θα μάθει ποτέ. Με λίγα λόγια, για να βρεί κάποιος αποδείξεις θα πρέπει να γίνει πρόβατο και να χάσει την κριτική του σκέψη …

     Εξαιρετικό επιχείρημα. Θα φροντίσω να το διαδώσω, έτσι για να γνωρίζει ο κόσμος πόσο ζώα πρέπει να γίνουν για να πιστέψουν.

     • +Απόσπασμα από το βιβλίο ”
      Μητρ. Ναυπάκτου Π.Ιεροθέου: “Εμπειρική Δογματική”

      …Άγιοι λέγονται όσοι δια της καθάρσεως και του φωτισμού φθάνουν στην
      θέωση, μετέχουν της θεοποιού ενεργείας του Θεού….

      Η αγιότητα δεν έχει μια ουμανιστική
      και ηθικολογική έννοια, αλλά θεολογική. Άγιοι είναι όσοι θεραπεύθηκαν
      πνευματικά, δηλαδή όσοι, αφού η καρδιά τους καθαρίσθηκε, έφθασαν στον φωτισμό
      του νου και την θέωση. Αυτοί είναι τα πραγματικά –( εν) ενεργεία- μέλη του
      Σώματος του Χριστού…

      Όποιος θεραπευθή, αυτός ο
      θεραπευμένος, είναι άγιος. Διότι άγιος στην πατερική παράδοση σημαίνει ένας
      θεραπευμένος άνθρωπος και τίποτε άλλο· σημαίνει εκείνος που έχει περάσει από
      την κάθαρση, έφθασε στον φωτισμό και από τον φωτισμό έχει περάσει στην θέωση…

      Ο άγιος, με την ενέργεια του Θεού και
      την δική του συνεργεία, καθίσταται Ναός του Αγίου Πνεύματος. Ο Απόστολος
      Παύλος αναλύει αυτό το γεγονός. Γράφει: «όσοι γαρ Πνεύματι Θεού άγονται, ούτοί
      εισιν υιοί Θεού» (Ρωμαίους Η’, 14).
      Το να άγεται κανείς υπό του Πνεύματος, σημαίνει ότι έλαβε το άγιον Πνεύμα και
      απέκτησε το χάρισμα της υιοθεσίας: «ου γαρ ελάβετε Πνεύμα δουλείας πάλιν εις
      φόβον, αλλ’ ελάβετε Πνεύμα υιοθεσίας» (Ρωμαίους
      Η’, 15). Το πνεύμα δε της υιοθεσίας εκφράζεται με την καρδιακή προσευχή:
      «εν ω κράζομεν Αββά ο Πατήρ» (Ρωμαίους
      Η’, 15). Και το σημαντικό είναι ότι «αυτό το Πνεύμα συμμαρτυρεί τω πνεύματι
      ημών ότι εσμέν τέκνα Θεού» (Ρωμαίους Η’,
      16). Όταν κάποιος δεν έχη αυτό το Πνεύμα, δεν έχη νοερά προσευχή, δεν είναι
      Υιός κατά Χάρη του Θεού και, επομένως, δεν είναι πραγματικό μέλος του Σώματος
      του Χριστού: «ει δε τις Πνεύμα Χριστού ουκ έχει, ούτος ουκ εστίν αυτού» (Ρωμαίους Η’, 9). Αυτά τα γνωρίσματα
      είναι εκείνα που χαρακτηρίζουν τον Άγιο. «Ο Απόστολος Παύλος λέγει ότι δεν
      ομιλούμε με σοφία ανθρώπινη, αλλά με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος… Είναι η
      δύναμη της ενεργείας του Αγίου Πνεύματος μέσα στον άνθρωπο.

      Ο καθένας που βλέπει έναν Άγιο
      καταλαβαίνει ότι είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος. Δεν πείθεται περί του ότι
      είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος με φιλοσοφικά επιχειρήματα ή με θεολογίες του
      ενός και του άλλου. Βλέπει ότι είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος… Τί λέει η
      μαρτυρία του Πνεύματος στο πνεύμα του ανθρώπου; ότι «εσμέν τέκνα Θεού…»Αυτή (ειναι)
      η μαρτυρία για την οποία μιλάει ο Απόστολος Παύλος, που λέει ότι κράζει: «Αββά
      ο Πατήρ εν ταις καρδίαις ημών…».

      Όταν ο άνθρωπος μετέχη της
      φωτιστικής και της θεοποιού ενεργείας του Θεού, τότε βιώνει την θεία Χάρη σε όλη του την ύπαρξη, στην ψυχή, με την νοερά
      προσευχή, και στο σώμα, με την υπέρβαση του φόβου του θανάτου. Έτσι
      οδηγείται (ακόμη και) στο μαρτύριο…

      Επομένως, οι Άγιοι δεν είναι οι καλοί
      άνθρωποι, αλλά οι Θεούμενοι. Υπάρχουν μερικοί που υποκρίνονται τον Άγιο, αλλά
      αυτοί στην πραγματικότητα είναι υποκριτές-λαοπλάνοι. Ακόμη και οι αιρετικοί (μπορει
      να) είναι καλοί άνθρωποι, μπορεί να έχουν ηθική ζωή, αλλά αφού δεν έχουν την
      Ορθόδοξη θεολογία και την ασκητική της Εκκλησίας παραμένουν (μόνο) στην ηθική
      ζωή, δεν μετέχουν της θεοποιού ενεργείας του Θεού και δεν μπορούν να θεραπεύουν
      άλλους ανθρώπους…

      Οι Άγιοι μετέχουν της θεοποιού ενεργείας του
      Θεού και αυτό είναι έκδηλο, γιατί μπορούν να βοηθούν τους ανθρώπους, κάνουν
      θαύματα και τους θεραπεύουν. Και οι ψευδογιατροί μπορεί να είναι καλοί
      άνθρωποι, αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν. «Πας σε έναν κομπογιαννίτη
      γιατρό και λέει ναι, ξέρεις, θα κάνουμε τούτο, θα κάμουμε εκείνο, μερικές
      εντριβές, έχεις αυτό, έχεις εκείνο, και μαζεύει τα χιλιάρικα, δεν ξέρω πόσους
      μήνες. Στο τέλος αναγκάζεται ο άλλος να πάη σε άλλο γιατρό. Τότε καταλαβαίνει
      ότι εκεινος ήταν κομπογιαννίτης».

      Ο σκοπός της Εκκλησίας είναι να
      αγιάση τα μέλη της…

      Η αγιότητα βιώνεται με την ενέργεια
      του Θεού και την συνεργεία του ανθρώπου. Ο Θεός ενεργεί και ο άνθρωπος
      συνεργεί…

      Η ασκητική θεραπεία συνδέεται αναπόσπαστα με την μυστηριακή ζωή της
      Εκκλησίας…

      http://el.wordpress.com/

      https://www.youtube.com/watch?v=6qYOEoh1HzU&index=7&list=PLVSe3KRn8OaejT__rFIuPMtaQ_0m6tQUo

     • Dimitris

      Πολλά λόγια λίγη ουσία …

      <>

     • Dimitris

      Πολλά λόγια λίγη ουσία

      <>

      Σε μία και μόνο φράση υπάρχουν 5 σημεία που χρίζουν επεξήγηση και παρουσίαση πειστήριων. Για πάμε λοιπόν …

      Κάθαρση: μία λέξη με ελάχιστη ίσως και μηδενική σημασία όταν μιλάμε σε καθημερινούς ανθρώπους που δεν είναι ούτε κλέφτες ούτε λοπωδήτες ούτε δολοφόνοι. Από τι είδους κάθαρση να περάσουν ? Αυτή της φαντασίωσης της θρησκευτικής αμαρτίας που δεν υφίσταται στην πραγματικότητα ?

      Φωτισμός: Μία λέξη που έχει τραβηχθεί από τα αυτιά για να καλύψει τις φαντασιώσεις των θρησκόληπτων. Ο φωτισμός έρχεται με την γνώση και η γνώση με την μελέτη. Η μελέτη όμως θρησκευτικών βιβλίων που περιέχουν σκοτωμούς, δολοφονίες, βιασμούς και φαντασικές ιστορίες αποφθεγμάτων της φαντασίας των εβραίων της εποχής του χαλκού δεν προσφέρει καμία φώτιση … μόνο σκοτάδι και παράνοια μπορεί να δώσει.

      Θέωση: Να φτάσουμε τον θεό ? να τον πλησιάσουμε ? Ευκολο … εφόσον ο θεός δεν υπάρχει, μπορούμε απλά να φέρουμε την φαντασίωση που έχουμε για αυτόν στο επίπεδο που εμείς θέλουμε. Που είναι τα πειστήρια που θα μας δείξουν αν υπάρχει θεός ?

      Θεοποιός ενέργεια: και μετά κατηγορούμε τον κύριο Δανέζη για Ινδουισμό … Εδώ δεν υπάρχει απόδειξη οτι υπάρχει θεός και μιλάμε για την ενέργεια της θεοποίησης … λέξεις βαριές που δεν έχουν κανένα νόημα.

      Θεος: Απλά δεν υπάρχει. Τον φαντάστηκε κάποιος εβραίος πριν 3000 χρόνια μέσα από τις ιστορίες κάποιων πιό αρχαίων από αυτον, τον αναγέννησε ο Σαούλ μέσα από τις αναληθείς ιστορίες που άκουσε από άλλους Εβραίους, και σήμερα 2000 χρόνια μετά, ακόμα πιστέυουμε σε αυτές τις ιστορίες … και έχουμε φτιάξει και ολόκληρη φιλοσοφία βασισμένη στο τίποτα … την λέμε θεολογία … Πόσο στραβοί μπορεί να είμαστε ?

     • ΜΕ
      ΚΕΦΑΛΑΙΑ Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ

      ΓΡΑΦΕΙΣ: Κάθαρση:
      μία λέξη με ελάχιστη ίσως και μηδενική σημασία όταν μιλάμε σε καθημερινούς
      ανθρώπους που δεν είναι ούτε κλέφτες ούτε λοπωδήτες ούτε δολοφόνοι.

      ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ
      ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΤΟΣΟ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΕΒΛΕΠΕ ΤΙΣ
      ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ, ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΧΕΙ
      ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΝΕ.

      Από τι είδους κάθαρση να περάσουν ? Αυτή της
      φαντασίωσης της θρησκευτικής αμαρτίας που δεν υφίσταται στην πραγματικότητα ?

      ΚΑΙ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ
      ΑΜΑΡΤΙΑ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΗΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ, ΤΟΝ
      ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ. Η ΤΕΛΕΙΟΤΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΣΤΟΣ.

  • Ionathan Glafyros

   Ούτε κι εγώ ξέρω τί βιώματα (γονεϊκά;), τί είδους εγκέφαλοι τοποθετούν εναν ….μπαμπά (τον λένε θεό, ούτε καν θεά!), «κάπου εκεί έξω» να τους κοιτά όλους και να τους αγαπά.

   Άτιμη πατριαρχία.

   Και ότι έφτιαξε και όλο το σύμπαν, όπως τα παιδάκια φτιάχνουν με την πλαστελίνη κατασκευούλες. Α!, και εμάς. Ξέχωρα, γιατί είμαστε και ξεχωριστοί βέβαια (δεν ανήκουμε στην υπόλοιπη πλέμπα της …»Άνου φύσης»)

   α, και ότι μας περιμένει και μετα θάνατον, να μας νταντέψει και πάλι στα γονατάκια του.

   Πολύ ωραία τα περνάτε εκεί, στο θρησκευτικό μάτριξ σας, αλλά αφήστε και τους άλλους να ανασάνουν λίγο πιο πολλή πραγματικότητα.

   • +ΠΟΥ
    ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;

    Αν κάναμε σε όλους
    τους ανθρώπους, όλων των εποχων, την ερώτηση «τί υπάρχει;», θα παίρναμε τρεις
    απαντήσεις (αν νομίζετε ότι είναι περισσότερες το συζηταμε…οι επιπλέον
    απαντήσεις θα είναι υποσύνολα των παρακάτω τριων).

    Απαντήσεις

    1.Υπάρχει μόνο η ύλη
    (Υλισμός).

    2.Υπάρχει εκτός από
    την ύλη και μία απρόσωπη θεότητα (το Μπράχμαν του Ινδουισμου) κάτι σαν «ψυχή»
    του σύμπαντος, που αποτελουν μία πραγματικότητα («εν το παν»).

    3. Ο (Ακτιστος,
    Προσωπικός, Τριαδικός) Θεός δημιούργησε τους Αγγέλους, την ύλη και τον άνθρωπο.

    Από τις τρεις
    ανωτέρω θέσεις οι δύο πρωτες απορρίπτονται: Είναι δυνατόν η ύλη να υπάρχει από
    μόνη της (1); Είναι δυνατόν η ύλη (η φύση) να είναι Θεός (2);

    Η τρίτη πρόταση
    ικανοποιει και το λογικό του ανθρώπου. Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο εκ του μηδενός,
    «εκ του μη όντος». Ειπε και εγενήθησαν (δημιουργήθηκαν).

    Τώρα, πώς ξέρουμε
    ότι η αλήθεια βρίσκεται μόνο μέσα στην Εκκλησία μας;

    Οι θρησκείες δεν
    είναι πολλές. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις ειδωλολατρικές (αυτές, δηλαδή,
    που ταυτίζουν τον Θεό με τον Κόσμο, με την φύση) και στις Μονοθεϊστικές.

    Στις ειδωλολατρικές
    θρησκείες ανήκουν οι άνθρωποι που έδωσαν την δεύτερη απάντηση. Σήμερα τέτοιες
    θρησκείες είναι ο Ινδουισμός, Βουδισμός, Σίντο, Ταοϊσμός, Δωδεκάθεο, Ανιμισμός,
    Πανθεϊσμός, Νέα Εποχή, Μασωνισμός, κλπ.

    Οι Μονοθεϊστικές
    είναι ο Χριστιανισμός, το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός. Από αυτές ο Ιουδαϊσμός
    τελείωσε την αποστολή του αφου ηλθε ο Μεσσίας (ο Χριστός) αλλά δεν τον δέχτηκαν
    και ετοιμάζουν (οι Σιωνιστές Εβραίοι) την έλευση του Αντιχρίστου, που θα είναι
    ο Μεσσίας τους. Το Ισλάμ έχει για αρχηγό έναν άνθρωπο που παρίστανε τον προφήτη…Αυτός
    πηρε διάφορα στοιχεια από τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό και έκανε μια
    βολική θρησκεία για τους Άραβες (και όχι μόνο).

    Μόνο η Ορθόδοξη
    Εκκλησία είναι η αληθινή Θρησκεία (για την ακρίβεια δεν είναι θρησκεία αλλά η
    φανέρωση του Θεου στον κόσμο), διότι την ίδρυσε ο Θεάνθρωπος Χριστός. Είναι «το
    σωμα του Χριστου το παρατεινόμενον εις τους αιωνας», και το Άγιο Πνευμα
    καθοδηγει τους Αγίους μας.

    Ο παπισμός, ο
    προτεσταντισμός και οι λοιπές αιρέσεις είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα που
    διαστρέβλωσαν το Ευαγγέλιο.

    Τι πρέπει να
    γνωρίζουμε: α) Ο Θεός δημιούργησε τον Κόσμο, β) Με το προπατορικό αμάρτημα ηρθε
    ο θάνατος και το κακό στη ζωή μας, γ) Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να μας
    ξαναβάλει στον Παράδεισο (αιώνια ζωή κοντά στον Θεό) και δ). Η Εκκλησία μας
    είναι Νοσοκομειο και Σχολειο, και ζωντας τη Μυστηριακή ζωή της προγευόμεθα τον
    Παράδεισο.

    Τι πρέπει να
    κάνουμε: α) Προσευχή, β) Θεία Ευχαριστία, γ) Εξομολόγηση, δ) Νηστεία….

    https://www.youtube.com/watch?v=nYemlZ-W7n4&list=PLVSe3KRn8OaclRGD_cYOdZ2FSx3f_mPtJ&index=13

    http://apologhtika.blogspot.gr/2015/07/blog-post_31.html

   • +ΠΟΥ
    ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;

    Αν κάναμε σε όλους
    τους ανθρώπους, όλων των εποχων, την ερώτηση «τί υπάρχει;», θα παίρναμε τρεις
    απαντήσεις (αν νομίζετε ότι είναι περισσότερες το συζηταμε…οι επιπλέον
    απαντήσεις θα είναι υποσύνολα των παρακάτω τριων).

    Απαντήσεις

    1.Υπάρχει μόνο η ύλη
    (Υλισμός).

    2.Υπάρχει εκτός από
    την ύλη και μία απρόσωπη θεότητα (το Μπράχμαν του Ινδουισμου) κάτι σαν «ψυχή»
    του σύμπαντος, που αποτελουν μία πραγματικότητα («εν το παν»).

    3. Ο (Ακτιστος,
    Προσωπικός, Τριαδικός) Θεός δημιούργησε τους Αγγέλους, την ύλη και τον άνθρωπο.

    Από τις τρεις
    ανωτέρω θέσεις οι δύο πρωτες απορρίπτονται: Είναι δυνατόν η ύλη να υπάρχει από
    μόνη της (1); Είναι δυνατόν η ύλη (η φύση) να είναι Θεός (2);

    Η τρίτη πρόταση
    ικανοποιει και το λογικό του ανθρώπου. Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο εκ του μηδενός,
    «εκ του μη όντος». Ειπε και εγενήθησαν (δημιουργήθηκαν).

    Τώρα, πώς ξέρουμε
    ότι η αλήθεια βρίσκεται μόνο μέσα στην Εκκλησία μας;

    Οι θρησκείες δεν
    είναι πολλές. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις ειδωλολατρικές (αυτές, δηλαδή,
    που ταυτίζουν τον Θεό με τον Κόσμο, με την φύση) και στις Μονοθεϊστικές.

    Στις ειδωλολατρικές
    θρησκείες ανήκουν οι άνθρωποι που έδωσαν την δεύτερη απάντηση. Σήμερα τέτοιες
    θρησκείες είναι ο Ινδουισμός, Βουδισμός, Σίντο, Ταοϊσμός, Δωδεκάθεο, Ανιμισμός,
    Πανθεϊσμός, Νέα Εποχή, Μασωνισμός, κλπ.

    Οι Μονοθεϊστικές
    είναι ο Χριστιανισμός, το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός. Από αυτές ο Ιουδαϊσμός
    τελείωσε την αποστολή του αφου ηλθε ο Μεσσίας (ο Χριστός) αλλά δεν τον δέχτηκαν
    και ετοιμάζουν (οι Σιωνιστές Εβραίοι) την έλευση του Αντιχρίστου, που θα είναι
    ο Μεσσίας τους. Το Ισλάμ έχει για αρχηγό έναν άνθρωπο που παρίστανε τον προφήτη…Αυτός
    πηρε διάφορα στοιχεια από τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό και έκανε μια
    βολική θρησκεία για τους Άραβες (και όχι μόνο).

    Μόνο η Ορθόδοξη
    Εκκλησία είναι η αληθινή Θρησκεία (για την ακρίβεια δεν είναι θρησκεία αλλά η
    φανέρωση του Θεου στον κόσμο), διότι την ίδρυσε ο Θεάνθρωπος Χριστός. Είναι «το
    σωμα του Χριστου το παρατεινόμενον εις τους αιωνας», και το Άγιο Πνευμα
    καθοδηγει τους Αγίους μας.

    Ο παπισμός, ο
    προτεσταντισμός και οι λοιπές αιρέσεις είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα που
    διαστρέβλωσαν το Ευαγγέλιο.

    Τι πρέπει να
    γνωρίζουμε: α) Ο Θεός δημιούργησε τον Κόσμο, β) Με το προπατορικό αμάρτημα ηρθε
    ο θάνατος και το κακό στη ζωή μας, γ) Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να μας
    ξαναβάλει στον Παράδεισο (αιώνια ζωή κοντά στον Θεό) και δ). Η Εκκλησία μας
    είναι Νοσοκομειο και Σχολειο, και ζωντας τη Μυστηριακή ζωή της προγευόμεθα τον
    Παράδεισο.

    Τι πρέπει να
    κάνουμε: α) Προσευχή, β) Θεία Ευχαριστία, γ) Εξομολόγηση, δ) Νηστεία….

    https://www.youtube.com/watch?v=nYemlZ-W7n4&list=PLVSe3KRn8OaclRGD_cYOdZ2FSx3f_mPtJ&index=13

    http://apologhtika.blogspot.gr/2015/07/blog-post_31.html

    • Ionathan Glafyros

     Όχι.

     • με πολλή γλαφυρότητα γράφεις…

     • ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΟΥ…

     • Ionathan Glafyros

      Μου αρέσει που χρησιμοποιείς και κεφαλαία, για να αυξήσεις την επιρροή της απάντησής σου.

 • ο ακηκόαμεν, ο εθεασάμεθα και αι χειρες ημων εψηλαφησαν. δεν μιλαμε για φαντάσματα, για δημιουργήματα της φαντασίας.