Survivalistes: Οι πλούσιοι της τεχνολογίας που προσπαθούν να επιβιώσουν

Περιμένοντας την φυσική καταστροφή αλλά και την ανθρώπινη εξέγερση

| 01/03/2017

Αγοράζουν εκτάσεις ίσες με μικρά χωριά. Σωρεύουν τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης. Προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι θα έχουν ενέργεια με ηλιακά πάνελ. Ακολουθούν εξοντωτικές ασκήσεις επιβίωσης  σε βουνά, λίμνες, λαγκάδια και ποτάμια προκειμένου να μάθουν να επιβιώνουν αλλά και να βρίσκουν τροφή. Και πάνω από όλα: μαζεύουν όπλα και πυρομαχικά.

Δεν πρόκειται απλώς για εκείνους που περιμένουν την επίθεση των εξωγήινων ή που έχουν εντρυφήσει στην καταστροφολογία και περιμένουν  την ημέρα της αποκάλυψης. Η μόδα των survivalists, ή προς το ελληνικότερο εκείνων που ετοιμάζονται για την επιβίωσή τους έπειτα από μια τεράστια καταστροφή, πχ πυρηνική ή έναν μεγάλο σεισμό, εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα (που αλλού;) στις ΗΠΑ. Και όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από Nouvel Observateur-New Yorker-Vanity Fair, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και μεταξύ των διευθυντών και των μεγάλων επενδυτών της Σίλικον Βάλεϊ.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ο 33χρονος Στιβ Χόφμαν, συν-ιδρυτής της Reddit (μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 600 εκατ.δολάρια), ο οποίος έκανε επέμβαση με λέιζερ στα μάτια γιατί σε περίπτωση καταστροφής θέλει, όπως λέει, να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής του χωρίς να φορά γυαλιά ή φακούς επαφής. Στο σπίτι του έχει μοτοσικλέτες, όπλα, πυρομαχικά, αποθηκευμένα τρόφιμα. «Είμαι προετοιμασμένος για ό,τι μπορεί να επέλθει», εξηγεί.

Επίσης, πρώην κορυφαίο στέλεχος του Facebook έχει αγοράσει μερικά στρέμματα δάσους σε ένα νησί στον Βόρειο Ειρηνικό, όπου εγκατέστησε γεννήτριες, ηλιακά πάνελ, και πολλά πυρομαχικά. Όχι πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές, καθώς έχει μια θεωρία: «δεν μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι μας, θα χρειασθεί να φτιάξουμε μια τοπική πολιτοφυλακή».

Διευθυντής μιας ψηφιακής πλατφόρμας προτιμά να μην χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα, αλλά τόξα. Ένας άλλος, επικεφαλής μεγάλου επενδυτικού ταμείου, διαθέτει ένα ελικόπτερο με γεμάτο ντεπόζιτο έτοιμο να απογειωθεί, ενώ έχει φτιάξει και ένα καταφύγιο εξοπλισμένο με σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα. Λέει μάλιστα ότι πολλοί φίλοι του έχουν κάνει το ίδιο. Πολλοί αρέσκονται στο να αγοράζουν σπίτια σε διάφορα σημεία του κόσμου σε περίπτωση, όπως λένε, πυρηνικής καταστροφής. Ο πλέον δημοφιλής προορισμός είναι η Νέα Ζηλανδία. Γιατί η Νέα Ζηλανδία; Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός Αμερικανού που ζει και εργάζεται εκεί, η χώρα αυτή είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες, υπάρχει πολύ μεγάλη ελευθερία στον Τύπο, η κυβέρνηση είναι από τις πλέον αδιάφθορες, ενώ, σύμφωνα με μια παγκόσμια τραπεζική έρευνα, ξεπέρασε τη Σιγκαπούρη ως καλύτερη χώρα για τις επιχειρήσεις.

Η εκτίμηση είναι ότι οι μισοί τουλάχιστον από τους εκατομμυριούχους της Σίλικον Βάλεϊ προετοιμάζονται, καθένας με τον τρόπο του. Γιατί τους συνέβη τώρα αυτό; Ένας εξ αυτών, που είναι σημαίνον στέλεχος σε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας υποθέτει ότι αυτοί που είναι περισσότερο μέσα στα πράγματα καταλαβαίνουν ότι ζούμε πάνω «σε ένα πολύ λεπτό στρώμα πάγου». Γνωρίζουν περισσότερο από τους άλλους σε ποιο σημείο εξαρτόμαστε από την τεχνολογία και πόσο ευαίσθητες στις επιθέσεις είναι οι τεχνολογίες και προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι ίδιοι δεν θα εξαρτώνται από τα προϊόντα που πουλούν στους άλλους πείθοντάς τους να καλύψουν υπαρκτές και ανύπαρκτες ανάγκες.

Υπάρχει όμως και άλλος λόγος: κάποιοι φοβούνται τις επιπτώσεις σπασμωδικών κινήσεων  από πλευράς αμερικανικής κοινωνίας ως αντίδραση σε λάθη σοβαρά στα οποία μπορεί να υποπέσει η Σίλικον Βάλεϊ, η οποία κατηγορείται από πολλούς (μέσα σε αυτούς και ο Ντ. Τραμπ), ότι εκτός από την φρενήρη παραγωγή τεχνολογικών αγαθών ακόμη και όχι τόσο απαραίτητων, έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες περικοπές θέσεων εργασίας. Συμπερασματικά, οι άνθρωποι αυτοί που πλούτισαν με την αυτοματοποίηση της εργασίας, υποβιβάζοντας τους κλάδους της βιομηχανίας, φοβούνται μια εξέγερση εναντίον τους (μόνο εναντίον τους, αναρωτιόμαστε εμείς, ή γενικότερα;)  Γιατί είναι κάπως δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μετά από πυρηνικό όλεθρο, θα βγει κανείς να κυνηγά με τόξα στα υπέροχα παρθένα δάση που δεν θα έχει απομείνει πουλί πετάμενο…