Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Αυτοσχεδιασμοί χωρίς όρια, μουσική χωρίς κανόνες...

Για τον δίσκο των WLSFW "Featuring"

| 09/07/2018

Οι WLSFW δεν είναι κάποιο συγκρότημα, αλλά τα αρχικά των ονομάτων 5 εκ των κορυφαίων μουσικών της free jazz της avant-garde jazz και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, των οποίων η σύμπραξη και η εμφάνιση τους ως κουιντέτου, στις 6 Μαΐου 2016 στο Φεστιβάλ «Ulrichsberger Kaleidophon» στην Αυστρία, οδήγησε στην ηχογράφηση του  cd  με τίτλο  Featuring , το οποίο κυκλοφορεί από τη Puzzlemusik.

Λόγω της σημασίας αυτών των 5 μουσικών στο χώρο της free jazz και του free improv αλλά και της καθόλου συχνής έως σπάνιας κυκλοφορίας δημιουργιών τους στη χώρα μας (με εξαίρεση το δικό μας Φλώρο Φλωρίδη) νιώθουμε την ανάγκη να σταθούμε λίγο περισσότερο από ότι συνηθίζουμε στο χαρακτήρα και το έργο τους.

Paul Lytton (Ντραμς, Percussion, Live Electronics, Όργανα ιδιοκατασκευής): Με δισκογραφία που αποτελείται από πολλά άλμπουμ σε μια σειρά από εταιρείες όπως ECM, Intact και άλλες, είτε σε ντουέτα με τον Evan Parker είτε ως τρίο με τον Evan Parker και τον Barry Guy, ο περκασιονίστας  Paul Lytton, είναι ένας εφευρετικός κρουστός, με προσωπικότητα στην υφή των ήχων που παράγει  στην παράδοση της ευρωπαϊκής ελεύθερης τζαζ και πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική επεξεργασία ήχου και τη χρήση οργάνων  δικής του εφεύρεσης που φτιάχνει σπίτι του. Ο Lytton έκανε τις πρώτες αξιοσημείωτες εμφανίσεις του στη βρετανική δημιουργική μουσική σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και η επιρροή του -ιδιαίτερα στα live electronics- είναι ακόμη ορατή στον πειραματισμό μιας νέας γενιάς αυτοσχεδιαστών 30 χρόνια αργότερα.

Phil Wachsman (βιολί, electronics): Ο βιολονίστας Φιλ Ουάξμαν, με καταγωγή από την Καμπάλα της Ουγκάντα, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες άλμπουμ ελεύθερου αυτοσχεδιασμού από το 1976 ως τις μέρες μας. Έχει και αυτός συνεργαστεί με τον Evan Parker, καθώς και με τον Roscoe Mitchell και πολυάριθμους άλλους μουσικούς τόσο από τον χώρο της free jazz και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, όχι μόνο παίζοντας βιολί αλλά και με electronics.

Sten Sandell (πιάνο): O Σουηδός πιανίστας, συνθέτης, παραγωγός Sten Sandell δισκογραφεί από το 1983, είτε solo, είτε σε συνεργασία με άλλους μουσικούς της σύγχρονης (contemporary) και όχι μόνο μουσικής όπως Emil Strandberg, Paal Nilssen-Love, Sverrir Gudjonsson, Johan Berthling, Chris Cutler και πολλούς άλλους. Από το 2013 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg.

Nate Wooley (τρομπέτα): Ο αμερικανός Nate Wooley είναι από τους πιο περιζήτητους τρομπετίστες των jazz, impro και noise σκηνών του Brooklyn. Έχει συνεργαστεί με μορφές των σκηνών αυτών προεξάρχοντος του John Zorn, όπως επίσης και με τους Yoshi Wada, Anthony Braxton, Eliane Radigue, Ken Vandermark, Fred Frith, Evan Parker και άλλους. Η δισκογραφία του ξεκινά το 2005 (solo ή με διάφορες συνεργασίες) και αριθμεί αρκετές δεκάδες άλμπουμ με πιο πρόσφατο το φετινό (2018) Of Echoing Bronze με τον Νορβηγό Torben Snekkestad.

Φλώρος Φλωρίδης (κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο): ο κλαρινετίστας και σαξοφωνίστας Φλώρος Φλωρίδης έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 25 άλμπουμ ξεκινώντας από το 1979 και τον  διπλό δίσκο Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου με τον Σάκη Παπαδημητρίου – ο πρώτος avant-jazz δίσκος που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα – περνώντας σε άλμπουμ όπως το Well,anything can happen (Puzzlemusik, 2009) που έγινε σε συνεργασία με τον Nicky Skopelitis και τον Μπάμπη Παπαδόπουλο και φτάνοντας στην σημερινή κυκλοφορία. Στην πορεία – και ενώ τα τελευταία πολλά χρόνια μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο Βερολίνο και την γενέτειρα του Θεσσαλονίκη – έχει διανύσει μία πολύ σημαντική διαδρομή στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, την πειραματική μουσική και την free jazz ανοίγοντας νέους δρόμους στην σύγχρονη ευρωπαϊκή μουσική.

Από τους πολυάριθμους σταθμούς αυτής της συναρπαστικής πορείας ενδεικτικά αναφέρονται επίσης οι συνεργασίες του με: Okay Temiz, Günter “Baby” Sommer, Akira Ando, Michael Griener και πολλοί άλλοι.

Η σύμπραξη των 5 μουσικών έχει παράγει μόνο 3 κομμάτια αν και η συνολική  διάρκεια του άλμπουμ  είναι 40 λεπτά και 49”. Είναι γεγονός ότι δεν αποτελεί ένα εύκολο άκουσμα για τον ακροατή και την ακροάτρια που δεν έχει ασχοληθεί με τη φιλοσοφία της free jazz και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Αποτελεί μια συνεργασία χωρίς όρια και κανόνες, πλήρως ανοιχτή στη στιγμιαία και αυθόρμητη διάθεση των δημιουργών του, αποτελεί δηλαδή χαρακτηριστικό δείγμα της free jazz. Ακούγοντας το δίσκο είναι στιγμές που καταλαβαίνεις ότι οι 5 μουσικοί βρίσκονται κυριολεκτικά στο κόσμο τους, αφήνονται στη δυναμική των επιλογών τους και της αλληλεπίδρασης τους καθιστώντας έτσι το συνολικό αποτέλεσμα ένα σύνολο που υπερβαίνει το άθροισμα της ελεύθερης δημιουργίας του καθενός τους. Νομίζω ότι οι εγχώριοι ακροατές της free jazz έχουν με το Featuring μια όχι και τόσο συνήθη ευκαιρία να ακούσουν μια τέτοια συνεργασία.

Μίξεις και Mastering: Gerald Schauder

Σχεδιασμός Εξωφύλλου – Artwork: Anna Lytton

Το άλμπουμ σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία και παράλληλα είναι διαθέσιμο για download και streaming σε i-tunes, Spotify, Google Play, Deezer και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…