Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Το Low Bap μετά τους Active Member

Εδώ στου δρόμου τα μισά…

| 30/01/2017

Με το οριστικό φινάλε της δισκογραφικής και συναυλιακής πορείας των Active Member, οι δυο συντελεστές του σχήματος κυκλοφόρησαν μέσα στο 2016 τρεις δισκογραφικές δουλειές, δύο ο B.D.Foxmoor και μια η Sadahzinia. Από ό,τι φαίνεται, το τέλος του δρόμου για τoυς Active Member αποτελεί του δρόμου τα μισά για τη Γιολάντα και το Μιχάλη, όπως τραγουδά άλλωστε και ο δεύτερος στο «Στου δρόμου τα μισά». Σε αυτό το disc lab ακούμε αυτές τις τρεις κυκλοφορίες και βαδίζουμε ξανά σε low bap μονοπάτια.

B.D.Foxmoor – Armarima

Ακούγοντας το υλικό του δίσκου σκέφτεσαι ότι ένα μέρος του θα μπορούσε να αποτελέσει και το νέο δίσκο των Active Member, αν το σχήμα συνέχιζε τη πορεία του. Τόσο το ομώνυμο, και τα «Στου δρόμου τα μισά» και «Κάτω από το φάρο» θα στεκόντουσαν άνετα στο ύφος και τα στάνταρτ που απέκτησαν με τα χρόνια οι Active Member. Οι παραγωγές του B.D.Foxmoor φροντίζουν να χρωματίζονται από όμορφες μελωδίες, αποτέλεσμα του λεγόμενου diggin, όπως λέγεται στη διεθνή φιλολογία των DJs, δηλαδή της «ανασκαφής», του «σκαψίματος» στα αυλάκια των παλιών βινυλίων. Τα ρυθμικά μέρη σπάνια είναι επιθετικά, στο B.D.Foxmoor, όπως και σε κάθε παραγωγό άλλωστε ωριμάζει η αρχική ρυθμική οργή  και μετασχηματίζεται σε πιο αφηγηματικού χαρακτήρα τέμπο. Οι στίχοι χαρακτηρίζουν πάντα το λόγο του Μιχάλη Μυτακίδη, αυτό είναι γνωστό μετά από εκατοντάδες τραγούδια. Δεν λείπει ούτε αυτή τη φορά η κοινωνικό–πολιτική διάσταση και κριτική των στίχων και της θεματολογίας, όπως κάθε φορά εκφράζεται ο δημιουργός τους (χαρακτηριστικά τα «Μια Κυριακή», «Άλλαξαν τα περάσματα» και «Τα πάνω κάτω»). Εν κατακλείδι ένα συνεπές low bap άλμπουμ, που υπηρετεί την πορεία του συγκεκριμένου εγχειρήματος στο χρόνο και θα λειτουργήσει για πολλούς σαν μια δουλειά κάλυψης του κενού από ένα νέο δίσκο των Active Member.

B.D.Foxmoor – The Story Of Alivas

 Τελείως διαφορετική δουλειά από το Armarima. Πρόκειται για ένα άλμπουμ  φτιαγμένο με τη λογική του concept. Είναι σαν να ακούς ένα σάουντρακ μιας ταινίας που φτιάχνεται ή καλύτερα την μουσική γλώσσα ενός άλλου κόσμου, του κόσμου του Alivas. Ο B.D.Foxmoor έχει επινοήσει τους ήρωες του, τα μέρη που ζουν, τη γλώσσα που μιλάνε, ενώ την χώρα που όλα αυτά εξελίσσονται την ονόμασε Vadarkia. Κάποιες ονομασίες ακούγονται γνώριμες ακριβώς επειδή κατοικούσαν στο μυαλό του δημιουργού τους καιρό τώρα και ζητούσαν την κατάλληλη ευκαιρία να αποκαλύψουν όλα τους τα μυστικά.  Ο Alivas της ιστορίας είναι αυτός που επιλέχθηκε από το ίδιο το πρόταγμα της ζωής να έρθει πίσω από τον κόσμο των νεκρών για την πιο δύσκολη αποστολή: Να επιστρέψει εν ζωή και να ετοιμάσει τον τόπο του, ώστε να είναι όλα έτοιμα όταν γυρίσουν πίσω «των ονείρων μας οι φτωχοί βασιλιάδες».

Όσοι παρακολουθούν τις προσωπικές παραγωγές του B.D.Foxmoor τα τελευταία χρόνια, θα τους θυμίσει αρκετά το Vadarkia, αν και το The Story είναι σαφώς πιο πειραματικό. Παράξενοι ήχοι μιας άλλης διάστασης συντίθενται με εγκόσμια όργανα και μελωδίες.

Ο B.D.Foxmoor που πέρα από την παραγωγή παίζει theremin στα περισσότερα κομμάτια, ενώ ακούγεται –πρώτη φορά ηχογραφημένο– ένα ηλεκτρικό λαούτο από τον Δημήτρη Σιδέρη. Στις κιθάρες είναι ο Mike Peterson που ταίριαξε ακριβώς μέσα στην ατμόσφαιρα που επικρατεί σε όλο το άλμπουμ. Ο Dj Booker στα scratch αναλαμβάνει να δώσει στο δίσκο κάτι από τη μαγεία του βινυλίου. Ο Κώστας Πιέρος, πολύτιμη βοήθεια, έχει επιμεληθεί τον ήχο μαζί με τον B.D.Foxmoor.

16265694_747311988769208_8577858380154408607_n

Τις κατασκευές steampunk αισθητικής που κοσμούν το άλμπουμ έχει κάνει ο Νίκος Μικρούλης, αυτοδίδακτος καλλιτέχνης από το Πέραμα, που η πολυβραβευμένη δουλειά του έχει προβληθεί σε κινηματογραφικές ταινίες, εκθέσεις, γκαλερί κ.α., ενώ τα σκίτσα των ηρώων της ιστορίας έχει φτιάξει ο Κώστας Παντούλας.

Το άλμπουμ περιέχει 16σέλιδο βιβλιαράκι, ενώ το εξώφυλλο είναι δερμάτινο με πυρογραφία και το cd έχει ειδική επίστρωση. Κυκλοφορεί από την Talkback Ent. και  υπάρχει μόνο στην Amberola (Ζίννη 12, Κουκάκι), στο e-shop www.lowbap.com και στις γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες.

Ακούστε εδώ ένα  snippet των 18 κομματιών του album…

Sadahzinia – Κάρπιμο

Κυκλοφόρησε τον προηγούμενο Απρίλιο, φτάνοντας τη Sadahzinia στα 7 προσωπικά άλμπουμ. Αν ο B.D.Foxmoor στις, εκτός Active Member, προσωπικές του δουλειές ανέπτυσσε το σκοτεινό και πειραματικό εαυτό του, στους δίσκους της Sadahzinia πάντα έκφραζε μια πιο ονειρική και πιο γλυκιά συναισθηματική διάθεση, στοιχεία που επιδρούσαν στις παραγωγές του. Και αυτή τη φορά έχει «χαράξει» με τέτοιο τρόπο τα αυλάκια του Κάρπιμο.

16298560_747311865435887_4725697219340510327_n

Από τη lounge jazz αισθητική του ομώνυμου, το σπιρίτσουαλ ηχητικό κλίμα του «Αυτός ο κόσμος»,  μέχρι τα ορχηστικά δείγματα που δίνουν βάθος σε κομμάτια όπως το «Οι Φτωχοί Βασιλιάδες» και το «Ανθρωπάκος», το καλύτερο κομμάτι του δίσκου κατά τη γνώμη μου και το πολύ ιδιαίτερο “Γέλα καρδιά μου”, αλλά και στο «Ψάξε στο φως», διαμορφώνεται μια σειρά κομματιών που συναποτελούν ένα ισχυρό σύνολο ακρόασης. Δεν μπορεί βέβαια να μην σημειωθούν τα τρία καθαρά Djικά κομμάτια «Save me»,  «Βούβα» και ειδικά το «Ψίθυροι στον Άνεμο» που ανοίγει το δίσκο με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ώστε να σε βάλει στο κλίμα του. Οι στίχοι της Γιολάντας (τα «Η νύχτα των δακρίων» και «Οι φτωχοί βασιλιάδες είναι σε στίχους B.D.Foxmoor) είναι πάντα αξιόλογοι, μπορεί και αφηγείται ιστορίες που πολλοί έχουμε μέσα μας, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να τις εκφράσουμε έτσι. Αυτό την κάνει πολύ οικεία, τουλάχιστον για όσες και όσους έχουν ανησυχίες για το που και πως πάει αυτός ο κόσμος. Ακούστε το «Συγνώμη πνίγηκα» για το δράμα των προσφύγων, το «Ανθρωπάκος» που αφορά τον καθενός και της καθεμιάς μας, αλλά και το σατυρικό «Τι περιμένω» για το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αλλά και τα υπόλοιπα τραγούδια. Εν ολίγοις, όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης, έχουμε κάτι σημαντικό εδώ….

Και τα τρία άλμπουμ μπορείτε να τα βρείτε στην Amperolla (Ζίννη 12, Κουκάκι, τηλ. 2104022413) καθώς και στο  e-shop του lowbap.com. Το Armarima είναι η πρώτη δισκογραφική κυκλοφορία του label Talkback  σε συνεργασία με τη  Spider Music.

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…