Άγριος ξυλοδαρμός, απόλυση, μήνυση σε εργαζόμενο!

...επειδή διεκδίκησε τα προβλεπόμενα για την ασφάλεια και την υγεία των εργατών καθαριότητας

| 27/09/2016

Ακόμα ένα από τα αμέτρητα, πλέον, περιστατικά εργοδοτικής βίας και τρομοκρατίας έρχεται “να βάλει πιο ψηλά τον πήχυ” της αγριότητας εκ μέρους των αφεντικών. Ο Μανώλης Πευκιανάκης, εργάτης καθαριότητας στην εταιρεία Φο. Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ ξυλοκοπήθηκε από τον αιρετό πρόεδρο του Φο.Δ.Σ.Α. και δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Χερσονήσου, Βαρδή Φραγκιαδάκη.

Σε καιρό επιβολής ενός γενικευμένου εργασιακού μεσαίωνα, ο εργαζόμενος είχε το «θράσος» να επιδείξει «αντισυμβατική συμπεριφορά»: διεκδίκησε τις προβλεπόμενες από την εργατική νομοθεσία παροχές για την ασφάλεια και την υγεία των εργατών καθαριότητας στα απορριμματοφόρα: ένδυση, υπόδηση, ημερήσια παροχή γάλακτος, εργασιακό εξοπλισμό, καθώς και το δικαίωμα του διαλείμματος… Είχε το «θράσος», επίσης, να αρνείται να δουλέψει απλήρωτες υπερωρίες. Το μεγαλύτερό του «έγκλημα», όμως, είναι ότι δεν κοίταξε μόνο τον εαυτό του, αλλά αγωνίστηκε συλλογικά με τους συναδέλφους του.

«Σταμάτα να ξεσηκώνεις τους εργαζομένους», του είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της εταιρείας, αφού τον ξυλοκόπησε.

Το θράσος της εργοδοσίας δεν σταμάτησε εκεί: ο ξυλοδαρμός δεν θεωρήθηκε αρκετός για να κάμψει το φρόνημα του εργαζόμενου και κλήθηκε η αστυνομία, πάντα πρόθυμος σύμμαχος των αφεντικών. Ο εργαζόμενος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου εκβιάστηκε ότι αν δεν παραιτηθεί θα τον απολύσουν και θα του κάνουν μήνυση! Καθώς δεν υπέκυψε στον εκβιασμό, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του επιτόπου. Η παράνομη απόλυση τού κοινοποιήθηκε εγγράφως με εξώδικο κάποιες μέρες μετά, ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια από την επίθεση που δέχτηκε.

Η εργοδοτική βία και τρομοκρατία στα καλύτερα της για άλλη μια φορά στο Ηράκλειο. Οι μάσκες έπεσαν, τα προσχήματα περιττεύουν: το τίμημα για την συλλογική διεκδίκηση της εργασιακής αξιοπρέπειας δεν είναι μόνο η απόλυση, αλλά η ίδια η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων-μισθωτών σκλάβων. Η μήνυση στον εργαζόμενο, επειδή «αμαύρωσε την άριστη φήμη της εταιρείας», ήρθε να προστεθεί στην ήδη στημένη βιομηχανία προκλητικότατων εργοδοτικών μηνύσεων. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει ότι μόνο τυχαία δεν είναι τα εργατικά ατυχήματα, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας και ταυτόχρονα ξεσκεπάζει τον ρόλο των δημοτικών αρχών, της κυβέρνησης και των έξωθεν εντολέων τους ως ηθικών αυτουργών.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η Επιθεώρηση Εργασίας και ο Δήμος Χερσονήσου άραγε θα πάρουν θέση;

Όπως γράφουν οι συνάδελφοι του από την επιτροπή συμπαράστασης:

«Οι ενέργειες αυτές (τραμπουκισμοί) παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Τώρα πάλι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, ίσως και χειρότερο. Γιατί η επίθεση που δεχόμαστε σαν εργαζόμενοι είναι πολύπλευρη: από την Ε.Ε, την Τρόικα και τις ακόλουθες μνημονιακές κυβερνήσεις. Συνάδελφοι, ενωμένοι μια γροθιά πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα τραμπουκισμού και τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας. Το πρόβλημα είναι ταξικό. Στο πρόσωπο του Μανώλη Πευκιανάκη χτυπιέται όλη η εργατική τάξη και κάθε αγωνιστής που διεκδικεί τα δικαιώματά του».

tumblr_inline_nbk2ncxvfz1qkifb8

Η επιτροπή συμπαράστασης των συναδέλφων του εργαζομένου που συγκροτήθηκε καλεί εργατικά σωματεία και συλλογικότητες να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να καταδικάσουν τους τραμπουκισμούς της εργοδοσίας της Φο. Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ και κάθε εργοδοσίας! Απαιτούν άμεση επαναπρόσληψη και πλήρη ηθική αποκατάσταση του εργαζομένου, απόσυρση της μήνυσης της εργοδοσίας για συκοφαντική δυσφήμιση και φυσικά, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζομένους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ελεύθερο συνδικαλισμό και τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών κανόνων.

Την Τετάρτη, επίσης, 12 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 καλούν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την επιθεώρηση εργασίας στο Ηράκλειο (πίσω από το ναό του αγίου Μηνά), μέρα που θα διενεργηθεί η τριμερής για να δοθεί μια ηχηρή απάντηση σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και να σπάσει το κλίμα του φόβου στους χώρους δουλειάς!