Εικόνες από τη ζωή στο χωριό, Άμος Οζ

Μετάφραση: Λουίζα Μιζάν, Εκδ. Καστανιώτης

| 08/05/2014

Εικόνες από τη ζωή στο χωριό – Άμος Οζ

Μετάφραση: Λουίζα Μιζάν, Εκδ. Καστανιώτης

 

ozchttp://www.toperiodiko.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=imgedit-preview&_ajax_nonce=c0beadcf5d&postid=1742&rand=41201ovΓια τον Ισραηλινό συγγραφέα Άμος Όζ, εκ των σημαντικότερων εν ζωή λογοτεχνών στο  κόσμο, τα πολλά λόγια είναι περιττά. Μεταφρασμένος σε πάνω από 40 γλώσσες, με δυο μεγάλα έργα – «Ο Μιχαέλ μου» και το συγκλονιστικό, σχεδόν αυτοβιογραφικό,  «Ιστορία Αγάπης Και Σκότους»- ο Όζ θεωρείται ικανότατος  δημιουργός   εικόνων και συναισθημάτων στα οποία κυριαρχούν  η μελαγχολία  και η αίσθηση της τραγικότητας.

Οι χαρακτήρες του κατέχονται από εκείνη την κατάσταση, κατά την οποία η ματαίωση των προσδοκιών τους γεννά την ανοχή και εν γένει την ανεκτικότητα στον άλλο -ένας ανανεωμένος ανθρωπισμός. Δεν είναι τυχαίο πως ο Όζ, στην αρθρογραφία του, προτείνει τη λύση δυο ξεχωριστών κρατών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

 Στο «Εικόνες Από Τη Ζωή Στο Χωριό» ο συγγραφέας μιλάει μέσα από οκτώ ιστορίες  για ένα φανταστικό μέρος, το Τελ Ιλάν,  με παλιά σπίτια, πνιγμένο στο πράσινο, γεμάτο οπωρώνες. Διηγείται τις ζωές των κατοίκων του  χωριού, ενώ ο ήρωας κάθε ιστορίας εμπλέκεται με τον επόμενο, έτσι ώστε να υπάρχει  συνέχεια στην αφήγηση. Η απογοήτευση κυριαρχεί, η ψυχική κούραση φαίνεται παντού, το φανταστικό εμφανίζεται σε κάθε ιστορία. Η γυναίκα κάποιου εκ των ηρώων έφυγε για την Καλιφόρνια  και δεν γύρισε ποτέ, μία άλλη γυναίκα φεύγει από το σπίτι στα καλά καθούμενα και εξαφανίζεται, κάποιοι σκάβουν κάθε βράδυ κάτω από μια κρεβατοκάμαρα  και το πρωί εξαφανίζονται, ένας μεσίτης κλειδώνεται στο υπόγειο του πεθαμένου συγγραφέα και η μοναχική ηλικιωμένη βιβλιοθηκάριος συζητά με έναν έφηβο- που την ποθεί αβάστακτα-  για την αυτοκτονία τής Βιρτζίνια Γουλφ καθώς ο μικρός σχεδόν εκσπερματώνει.

Υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες που εμπλέκονται σε αυτό το απολαυστικό γαϊτανάκι ανθρώπινων αντιδράσεων. Χαρακτήρες που νιώθουν, αν  όχι ηττημένοι, σίγουρα έξω  πλέον από τους κανόνες του παιχνιδιού. Ένα βιβλίο γεμάτο αλληγορίες για την ιστορία των ανθρώπων στο Ισραήλ, με τσεχοφικούς χαρακτήρες και μπορχικές συμπεριφορές.

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.