Άνθρωποι που Γελάνε- Ένας στιβαρός ποιητικός λόγος

Ελεύθερος στίχος φτιαγμένος  με τη σοφία της έντονης, εσωτερικής παρατήρησης

| 12/10/2018

Οι άνθρωποι που γελάνε είναι αυτοί που αντέχουν, υπομένουν και κρατούν το γέλιο ως καταφύγιο και μέσο επιβίωσης. Οι άνθρωποι που γελάνε δεν είναι συνηθισμένοι, ούτε πολλοί. Το δικό τους ένστικτο είναι ο σαρκασμός απέναντι στη βαρβαρότητα και την κατήφεια. Οι άνθρωποι που γελάνε ξέρουν ότι το συνηθισμένο απειλείται και το ανοίκειο, το δυσάρεστα απροσδόκητο επικρατούν και απειλούν. Οι άνθρωποι που γελάνε μόνοι τους γυρίζουν στη φωλιά τους και κουβαλούν τους καημούς τους. Οι άνθρωποι που γελάνε, είναι οι σκιές που επιμένουν πάνω σε ένα φως που τις αφήνει. Οι άνθρωποι που γελάνε ξέρουν ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει, αυτός της ποίησης που πάει μόνο μπροστά, κι ας επιστρέφει σε σημεία ελέγχου και αναστοχασμού.

Στο τέταρτο βιβλίο του Αργύρη Παλούκα από τις εκδόσεις Κριτική  ο ποιητικός λόγος αποπνέει σιγουριά. Ελεύθερος στίχος φτιαγμένος  με τη σοφία της έντονης, εσωτερικής παρατήρησης. Στο δεύτερο ποίημα ξεκινά λέγοντας “Κοιτάζω  όσα ένιωσα” και με τον εσωστρεφή λόγο του βρίσκει όσα άφησε πίσω του, όσα τον βρήκαν στην πορεία της ζωής του. Η εξωτερίκευση αυτής της διαδικασίας ολοκληρώνεται με τη σύλληψη των μοναχικών στιγμών της φύσης και των πλασμάτων της. Η εμπειρία που έχει γίνει μέρος του εαυτού του, συνδυάζεται με τη ματιά που χάνεται στον ορίζοντα των πραγμάτων. Η ποίηση του μπορεί να μην εξαντλεί το μίνιμαλ, όμως έχει την ικανότητα να συμπυκνώσει τον κόσμο. Οι ποιητικές στιγμές είναι καθαρές, γεμάτες ζωντάνια, με σουρεάλ εκφάνσεις και ειρωνεία που τσακίζει συνειδήσεις.

Ο Παλούκας στη θεματική των ποιημάτων του περιλαμβάνει την υπαρξιακή αναζήτηση, την πίστη, την αξιοποίηση του καθημερινού, τη λατρεία του σώματος, την αγριότητα των ανθρώπινων σχέσεων, την αναπόφευκτη ματαιότητα, το πολιτικό σχόλιο… Οι “Άνθρωποι που γελάνε” είναι σαν τη θάλασσα που δεν βαθαίνει πουθενά και μπορεί να δεχτεί άπειρα ποιητικά φύλλα στο υγρό σώμα της.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις