Άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα- Αποδομώντας την αστική δικαιοσύνη


Ο Tanguy Viel, μέσα σε λιγότερες από διακόσιες σελίδες, παρουσιάζει έναν χαρακτήρα με μεγάλο βάθος, ο οποίος εκθέτοντας τα γεγονότα που τον οδήγησαν στη δολοφονία του κτηματομεσίτη, αφηγείται και όλα τα συμβάντα της προσωπικής ζωής του που έπαιξαν ρόλο, όπως το διαζύγιό του και η ανατροφή του μοναχογιού του, η σχέση με τον οποίον θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην ιστορία.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της μάχης μεταξύ ηθικής και νόμου. Ο Μαρσιάλ Κερμέρ είναι ικανός, έστω και αργά, να φτάσει μέχρις εσχάτων για να προστατέψει τα συμφέροντά του, τον ίδιο του τον εαυτό του, αλλά περισσότερο από όλα τα άλλα, τον γιο του. Το μυθιστόρημα αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί ένα σχόλιο για την κοινωνική ενοχή που δημιουργείται στα καπιταλιστικά συστήματα, όπου από τη μία το θύμα (Κερμέρ) ενοχοποιεί τον εαυτό του και από την άλλη πλευρά ο θύτης (κτηματομεσίτης) περηφανεύεται για τις επιτυχίες του. Το συναίσθημα αυτό, καταλήγει να επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής του θύματος, με αποτέλεσμα οι κοντινοί του άνθρωποι να είναι οι δέκτες των συνεπειών του.
Εν κατακλείδι, ο Tanguy Viel παραδίδει ένα βιβλίο που ξεφεύγει από τα όρια του αστυνομικού ή δικαστικού μυθιστορήματος, και γίνεται βαθιά φιλοσοφικό. Χρησιμοποιώντας προφορικό και μεστό λόγο, γίνονται εμφανή τα προβλήματα που θέλει να αναδείξει ο συγγραφέας, και το Άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα αποτελεί μια συγγραφική γροθιά τόσο στα κοινωνικά αποτελέσματα του καπιταλισμού έμμεσα, όσο και στο ίδιο το δικαστικό σύστημα άμεσα.