Οδησσός: Αποκλεισμός και επεισόδια με ελληνική αποστολή και παρακρατικούς του Δεξιού Τομέα

Η ελληνική αποστολή απεγκλωβίστηκε αλλά βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση των παρακρατικών ομάδων (UPD)

| 30/09/2015

Ομάδα της ουκρανικής ναζιστικής οργάνωσης δεξιός τομέας είχε αποκλείσει από το πρωί της Τετάρτης τα μέλη ελληνικής αποστολής στην Οδησσό, που πραγματοποιούσαν επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας και την ΜΚΟ των Εθνικών Μειονοτήτων της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως μας πληροφορεί η ανανεωμένη ανταπόκριση του Άρη Χατζηστεφάνου στο Info- War.gr για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Οδησσό, πλέον η ελληνική αποστολή έχει απεγκλωβιστεί από το ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει αλλά βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση:

“Υπό τη συνεχή παρακολούθηση ομάδας παρακρατικών και σε κλίμα τρομοκρατίας βρίσκεται η ελληνική αποστολή στην Οδησσό στην οποία συμμετέχει ο Κ. Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου και ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου.”

Κινητοποίηση – εισβολή των νεοναζί στο ξενοδοχείο της αποστολής

Και συνεχίζει η ανταπόκριση:

“Νωρίτερα το πρωί οι παρακρατικοί, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν στο ναζιστικό Δεξιό Τομέα, επιχείρησαν να εισβάλλουν στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής αλλά απωθήθηκαν από την ασφάλεια. Οι ίδιοι πάντως δηλώνουν ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν ειρηνική διαμαρτυρία.

Τις επόμενες ώρες δημιούργησαν κλίμα τρομοκρατίας ακολουθώντας σε απόσταση αναπνοής τα μέλη της αποστολής, φωνάζοντας συνθήματα. Μεγάλη ομάδα εξακολουθεί να παρακολουθεί έως και αυτή τη στιγμή την αποστολή απειλώντας τοπικούς δημοσιογράφους.

Στην ελληνική αποστολή, που προγραμμάτιζε επαφές με μέλη της ελληνικής κοινότητας, συμμετέχουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια βαλαβάνη και ο πρόεδρος επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Στο σημείο βρέθηκαν μέλη του ελληνικού προξενείου στην Οδησσό ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.”

H Iskra καταγγέλλει ουκρανικά μέσα που έβαλαν κατά της ελληνικής αντιπροσωπείας

Σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Iskra που πρόσκειται στην πάλαι ποτέ Αριστερή Πλατφόρμα και πλέον στη Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει τα όσα έγιναν και υποδεικνύει οργανωμένη ενέργεια που είχε ξεκινήσει μέσα από δημοσιεύματα του ουκρανικού Τύπου:

Όπως αναφέρει η Iskra:

Η ελληνική αποστολή βρίσκεται στην Οδησσό μετά από πρόσκληση της οργάνωσης για τις Εθνικές Μειονότητες στην Ουκρανία και με στόχο να πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς της ελληνικής μειονότητας για να γνωρίσει τα προβλήματά της και να εκφράσει την συμπαράστασή της στον ελληνισμό της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι από το πρωί της Τετάρτης, ουκρανικά ακροδεξιά έντυπα και ιστοσελίδες έβαλαν αδικαιολόγητα κατά της ελληνικής αντιπροσωπείας και έφταναν στο σημείο να την κατηγορούν ότι εργάζεται για τον διαμελισμό της Ουκρανίας !

Στο μεταξύ, αργά το μεσημέρι έγινε δυνατός, όπως πληροφορούμαστε, ο απεγκλωβισμός της ελληνικής αντιπροσωπείας από το ξενοδοχείο, εν μέσω προκλητικών συνθημάτων και πανώ παρακρατικών φασιστικών ουκρανικών ομάδων, των οποίων τα πρόσωπα ήταν καλυμμένα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η κύρια συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, ενώ η Ουκρανή, ελληνικής καταγωγής συνοδός της ελληνικής αντιπροσωπείας είχε από την προηγουμένη αργά το βράδυ συλληφθεί αναίτια από την κρατική ουκρανική ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος της ΛΑΕ ΠαναγΛαφαζάνης καταγγέλλει τις παρακρατικές αυθαιρεσίες κατά της ελληνικής αποστολής και ενημέρωσε τον Γιάννη Αμανατίδη, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνει η ελληνική αντιπροσωπεία και ζήτησε την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ουκρανική πλευρά.

Δείτε σε βίντεο πλάνα από τον αποκλεισμό του Δεξιού Τομέα:

[hr]

Θυμηθείτε εδώ παλιότερα άρθρα για τη δράση του Δεξιού Τομέα από ToPeriodiko.GR:

– Ουκρανία: Οι φασίστες μπλοκάρουν την τροφοδοσία προς την Κριμαία

– Ουκρανία: Οι νεοναζί διορίστηκαν «σύμβουλοι» του Γενικού Επιτελείου Στρατού…

– Ουκρανία: την κρατική «ασφάλεια» θα εγγυώνται οι φασίστες

[hr]

sektor