Ένα τραγούδι απ' τ' Αλγέρι

| 05/07/2014

Στη μπάλα υπάρχει ο καλός αντιρατσισμός, υπάρχει και ο κακός αντιρατσισμός. Κατά το καλή ΔΕΗ – κακή ΔΕΗ, ή ένα παρόμοιο που λέγαμε τα πρόπερσι για το υγιές κομμάτι της Αγροτικής και το μη υγιές; Τέσπα. Ο καλός -ο μουντιαλικός- ο αντιρατσισμός αποτελεί το πολίτικαλ κορέκτ άλτερ ίγκο της Φί.Φας. Αυτό δηλαδή που είναι συμπαθές και θεμιτό όταν πραγματώνεται με συναισθηματικούς και αισθητικούς όρους βλ. αναγνώσεις κειμένων από τους αρχηγούς ομάδων στο γήπεδο, από διαφημιστικά σποτάκια που ολοκληρώνονται με τη χαμογελαστή ιδεατή ευδαιμονία του «say no to racism», με ραφτά στις φανέλες των παιχτώνε και τέτοια. Αυτός είναι ο καλός ο αντιρατσισμός. Που δεν ενοχλεί κανέναν. Γιατί δεν αγγίζει κανέναν. Γιατί τον καλό το ρατσισμό τον «έχω ακουστά». Είναι κάτι που το κάνουν κάποιες μικρές ομάδες ακραίων που βλέπουμε καμιά φορά στις ταινίες και στις ειδήσεις που θα ’λεγε και ο τιτάνας Κάτμαν. Εμείς όμως είμαστε με τους πολλοί. Με τους σωστοί. Που θα ’λεγε ο γαμάτος έξυπνος ελληνικός λαός, που είναι έξυπνος γιατί αντιλαμβάνεται τις γκαγκάν «μεγάλες αλήθειες του σαββατοκύριακου».

Φυσικά στον αντίποδα υπάρχει και ο κακός αντιρατσισμός. Αυτός που είναι κατακριτέος όταν αποφασίσει τα λόγια του καλού αντιρατσισμού, με κάποιο τρόπο, να τα κάνει πράξεις. Γιατί τότε ξαφνικά ο αντιρατσισμός ξεφεύγει από το ουτοπικό/ιδεατό/ «αντί» του και δημιουργεί προβλήματα. Κυρίως στις νεοφιλελέ σχέσεις μας. Γίνεται τότε ζήτημα που δεν μπορούμε να χειραγωγήσουμε με αοριστίες και gifάκια. Γιατί οι ποδοσφαιριστές και κατ’ επέκταση οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι πολιτικά όντα. Δεν πρέπει να παίρνουν θέση ούτε να μας ενδιαφέρουν οι απόψεις τους επί του πολιτικού. Οι ποδοσφαιριστές και οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν μόνο τη δουλειά τους. Και κομμάτι της δουλειάς τους είναι να διαβάζουν και μερικά αντιρατσιστικά τσιτάτα ή κομμάτι της δουλειάς τους είναι να συνεργάζονται στον ίδιο χώρο με ανθρώπους άλλου χρώματος ή εθνικότητας.

Ο «καλός» ο αντιρατσισμός είναι καλός γιατί δεν διαχωρίζει κανέναν… στην παραγωγική διαδικασία. Είμαστε όλοι εξαρτήματα της μηχανής σας και οι γιοί μας τα ανταλλακτικά. Οι Λεφτά Α.Ε. δεν νοιάζονται για το ποιος είσαι και από που κρατά η σκούφια σου

Οι Λεφτά Α.Ε. νοιάζονται για αυτά που θα τους παράξεις. Και δεν δέχονται προστριβές και διενέξεις που θα πάνε την παραγωγή πίσω με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμες εργατοώρες και συνεπώς…λεφτά. Ο ανθρώπινος συντελεστής έχει αξία για την νέα πολιτική δομή του κόσμου μόνο όταν χρησιμεύει στις όποιες χρηματοπιστωτικές λειτουργίες του όποιου συστήματος μαζί και του πολιτικού.

Επίσης, τα λεφτά που σου δίνει αυτό το σύστημα είναι σίγουρα δικά σου αλλά με την προϋπόθεση να τα φας με τους όρους του συστήματος. Με όρους Βερόπουλου ας πούμε που υποχρεώνει τους υπαλλήλους του το 1/5 από τα μισθά τους να καταναλίσκεται εντός του ναού της εργασίας για να «βοηθάμε τον όμιλο να συνεχίζει να μας πληρώνει τα 400 ευρά και τον άλλο μήνα». Γίνε και εσύ ζηλωτής για τη διαφύλαξη των ελεεινών νέων όρων εργασίας. Μπορείς.

Δεν μπορείς όμως, κύριος, να παίρνεις τα καλά ζεστά λεφτάκια που σου δίνω και να τα κάνεις πάσα σε αυτούς που οχτρεύονται το σύστημα που πάω να εγκαθιδρύσω με νύχια και με όπλα. Αυτούς τους ξείγκλωτους που χαλάνε εδώ και δεκαετίες την παγκόσμια μας μόστρα και εκεί που η λωρίδα θα έπρεπε να είναι από prada, εν έτει 2014 να είναι ακόμα από γάζα

PALESTINIAN-ISRAEL-JERUSALEM

Δεν γίνεται φίλε Ζανέττι να θες να πας την Ίντερ στην Τσιάπας για να παίξετε φιλικό αγώνα με τους Ζαπάτες ναούμε. Δεν γίνεται ρε Ντιέγκο να τσιλιμπουρδίζεις με τον μακαρίτη τον Τσάβες και να θέλετε όλοι εσείς να παίζετε και στα πρωταθλήματα μας. Στη μπάλα δεν χωράνε πολιτικές. Καθαρές πολιτικές. Πολιτικές με πρόσωπο. Πολιτικές για τον διπλανό μας. Μόνο πολιτικές με σκοπιμότητες. Με νον πέιπερ. Πολιτικές χωρίς πολίτες.

Θέλεις να είσαι ο καλός ο αντιρατσίστας μανούλα μου; Θέλεις σώνει και ντε να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη; Κάνε μια ωραιότατη και λαμπερή φιλανθρωπική εκδήλωση. Κάλεσε όλη την αφαγκατέ που νοιάζεται για τα βιασμένα κορίτσια στην Ινδία, αλλά καταφτάνει με τη τριπλή σειρά ματωμένων διαμαντιών στο λαιμό

Βρες ένα γλαφυρό τζημεροειδές να σου γράψει μια ωραιότατη πρόζα για να διαβάσεις στο πόντιουμ του Tedxum Zappium Melathrum. Κάνε να στάξει για λίγο η μάσκαρα της Μαριάννας που από το ένα το χέρι -το καθαρό- δίνει και από το άλλο αρπάζει μια ζωή και βρες την πιο γαμάτη εναλλακτική ΜΚΟ και σπρώξε λίγο καθαρό χλωρινιασμένο χρήμα για το καλό της -υπό προϋποθέσεις- αντισυστημικής αθρωπιάς. Μην το ρίξεις στο γιαλό όμως. Φέρε και κάμερες, φέρε και ρεπόρτερ, Κυρ Στέφανε; Φέρε και πηαρτζούδες και δελτία τύπου. Θα το μάθουμε όλοι απόψε Κυρ Στέφανε! Έτσι γίνονται οι σωστές οι μπίζνες Κυρ Στέφανε. Και γήπεδο να γενεί και η ζούγκλα καλά να κρατεί και οι τίγρεις να αλωνίζουν. Έτσι. Σωστά. Μια στο καρφί, μια στο πέταλο και πάντα σύριζα στο κόκαλο. Ποτέ στο κόκαλο κυρ Στέφανε.

Υ.Γ.: Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή την είδηση ότι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αλγερίας αποφάσισαν να δωρίσουν στους Παλαιστίνιους τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ που τους αναλογούν από το μπόνους προκρίσεων της ΦΙΦΑ και πως αν συμβεί κάτι τέτοιο η αλγερινή Ομοσπονδία κινδυνεύει με τιμωρία από τη ΦΙΦΑ κι αυτό γιατί η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν επιτρέπει τη σύνδεση οποιουδήποτε είδους πολιτικού μηνύματος με το ποδόσφαιρο.

Algeria-national-team-555