Ένα Όσκαρ για την Αλ-Κάιντα

Η περίπτωση των White Helmets

| 20/03/2018

Εφτά χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξη του πολέμου στη Συρία. Ο Συριακός Στρατός, με τη καθοριστική συμβολή της Ρωσίας, του Ιράν, και της Χεζμπολά ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχοντας θέσει τα θεμέλια μίας νίκης που λίγα χρόνια νωρίτερα φάνταζε αδύνατη. Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, μόνο μία ακόμη πιο άμεση στρατιωτική παρέμβαση της Δύσης, με τη μορφή μίας ακόμη «ανθρωπιστικής επέμβασης», μπορεί να εμποδίσει την ολοκληρωτική επικράτηση του Συριακού στρατού. Η πρόκληση μίας τέτοιας επέμβασης, με ανθρωπιστικό πρόσχημα και καθόλου ανθρωπιστικό αποτέλεσμα, είναι εδώ και χρόνια η βασική αποστολή της πολυθρύλητης οργάνωσης των White Helmets (Λευκά Κράνη).

Τα Λευκά Κράνη εισέρχονται στο διεθνές προσκήνιο το 2013, όταν η υποτιθέμενη «επανάσταση» στη Συρία έχει εξελιχθεί σε πραγματική στρατιωτική σύγκρουση. Από την ιστοσελίδα τους (1) παίρνουμε τις πρώτες πληροφορίες που οι ίδιοι παρουσιάζουν: “δημιουργηθήκαμε από ομάδες πολιτών που αυθόρμητα σχημάτιζαν ομάδες διάσωσης σε περιοχές που είχαν απελευθερωθεί από το καθεστώς Άσαντ”, ενώ στην ίδια ιστοσελίδα πληροφορούμαστε ότι η πρώτη τους εκπαίδευση στα καθήκοντά τους ως «πολιτική προστασία» έλαβε χώρα στην Τουρκία. Αυτοπαρουσιάζονται ακόμη ως μία «ουδέτερη, αμερόληπτη οργάνωση» που στόχο έχει να βοηθήσει «όλους τους Σύριους». Έκτοτε, τα Λευκά Κράνη αποτελούν βασική πηγή ενημέρωσης και πληροφοριών για τα Δυτικά ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται ως ηρωική, ανθρωπιστική οργάνωση που με το ειρηνικό τους έργο περιορίζουν τις απώλειες αμάχων από τους «ανηλεείς βομβαρδισμούς των Πούτιν-Άσαντ».

Η πραγματικότητα όμως είναι ελαφρώς διαφορετική. Ήδη από την αρχή της λειτουργίας τους τα Λευκά Κράνη λαμβάνουν γενναιόδωρη χρηματοδότηση από όλες τις Δυτικές κυβερνήσεις που επιθυμούν την ανατροπή του Άσαντ. Στη πραγματικότητα, η ίδια τους η ίδρυση οφείλεται σε έναν Βρετανό πρώην στρατιωτικό, τον James Le Mesurier (2), με πολυετή παρουσία σε διάφορα θέατρα «ανθρωπιστικών επεμβάσεων», με πιο σημαντική τη θητεία του ως αξιωματούχος των Βρετανικών Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών στη Πρίστινα του Κοσόβου, ενώ εργάστηκε και σε ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας που συνδέονται με τη διαβόητη εταιρία μισθοφόρων Blackwater. Από την ιστοσελίδα τους μαθαίνουμε ότι η χρηματοδότηση τους προέρχεται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά, Δανίας, Νέας Ζηλανδίας, Ολλανδίας κ.α., αλλά και από άρκετές ΜΚΟ που συνδέονται με τις παραπάνω κυβερνήσεις. Η στήριξη της δύσης στη συγκεκριμένη οργάνωση έφτασε μέχρι το σημείο να προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης το 2016, ενώ ντοκιμαντέρ που παρουσίαζε την δράση της κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Χαλεπίου βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2017.

 

Στην εξέλιξη του πολέμου η δράση και οι συνεργάτες των Λευκών Κρανών άρχισαν να αποκαλύπτονται με τη βοήθεια πολυάριθμων φωτογραφιών και βίντεο. Η οργάνωση πλέον στιγματίζεται για την εξόφθαλμη συνεργασία με τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως η Αλ-Κάιντα και κατηγορείται ότι σκηνοθετεί τις αγαπημένες των Δυτικών ΜΜΕ σκηνές διάσωσης αμάχων πολιτών.

Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνεται μία εξαιρετικά «αμήχανη» στιγμή για τα Λευκά Κράνη: Τα πρώτα δευτερόλεπτα διασώστες και διασωζόμενος είναι απολύτως ακίνητοι, και ξαφνικά ο άτυχος τραυματίας ουρλιάζει από πόνο και οι διασώστες τρέχουν να τον περιθάλψουν. Όταν διέρρευσε το συγκεκριμένο υλικό, η δικαιολογία της οργάνωσης ήταν ότι ..αναπαριστούσαν το Mannequin Challenge ως μέσο ευαισθητοποίησης του κοινού για τα τεκταινόμενα στη Συρία.

 

Στο επόμενο βίντεο, τα Λευκά Κράνη είναι παρόντα σε εκτέλεση ατόμου στην Ντεράα από τζιχαντιστική οργάνωση και σπεύδουν να μαζέψουν το πτώμα. Το βίντεο είναι εξαιρετικά σκληρό.

 

Η παρουσία τους σε ακόμα μία εκτέλεση, η «απόρριψη» ακέφαλων πτωμάτων φαντάρων του Συριακού στρατού σε συνεργασία με άλλη μία τζιχαντιστική οργάνωση, αλλά και η χρήση παλαιότερων εικόνων ως νέων παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο.

 

Στο παρακάτω link, η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Vanessa Beeley αποκαλύπτει τις σχέσεις στενού συνεργάτη του επικεφαλής των Λευκών Κρανών με τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως η Αλ-Κάιντα και άλλες:


EXCLUSIVE: ‘President’ Raed Saleh’s Terrorist Connections within White Helmet Leadership


Το 2012, ο Βρετανός πολεμικός ανταποκριτής John Cantlie πέφτει θύμα απαγωγής από το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.). Μαζί του, ο Αμερικανός δημοσιογράφος James Foley, που αργότερα εκτελέστηκε σε «απευθείας μετάδοση». Οι τρομοκράτες του Ι.Κ. όμως επεφύλασσαν διαφορετική μοίρα για τον Βρετανό συνάδελφο του James Foley: Ο Cantlie παραμένει ζωντανός σαν αιχμάλωτος της οργάνωσης και εμφανίζεται σε προπαγανδιστικό βίντεο του I.K. Παρά την θέληση του, παρουσιάζει την ζωή και την ιδεολογία των μαχητών του Ι.Κ. στη πόλη Χαλάμπ της Συρίας. Στο 8ο λεπτό του βίντεο, μαχητικά του Συριακού στρατού βομβαρδίζουν τις θέσεις των τζιχαντιστών, και οι γνωστοί ανθρωπιστές με τα λευκά κράνη κάνουν την εμφάνιση τους.

Δεκάδες φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη σχέση των Λευκών Κρανών με την Αλ-Κάιντα και λοιπές τζιχαντιστικές οργανώσεις έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο.

 

Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με τα Λευκά Κράνη, ειδική μνεία αξίζει να γίνει σε μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του συγκεκριμένου πολέμου, καθώς αποτελεί παράδειγμα για τις πηγές πληροφόρησης των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι αναμφίβολα συγκλονιστική. Πολλοί ανεξάρτητοι αναλυτές αμφισβητούν ευθέως την αυθεντικότητα της και εκτιμούν πως πρόκειται για άλλη μία καλοστημένη προπαγανδιστική εικόνα, κατασκευασμένη έτσι ώστε να διεγείρει το «ευαίσθητο» Δυτικό κοινό. Η λεπτότητα του ζητήματος δεν επιτρέπει την εύκολη εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την αυθεντικότητα της και εμείς σίγουρα δεν θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτή την πλευρά. Εδώ, θα εστιάσουμε στον άνθρωπο που απαθανάτισε και δημοσίευσε τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

Πρόκειται για τον Mahmud Rslan, δημοσιογράφο του Aleppo Media Center (AMC), που αποτέλεσε τη βασική πηγή υλικού που αναπαρήγαγαν τα κυρίαρχα ΜΜΕ κατά τη πολιορκία του Χαλεπίου από το Συριακό στρατό. Η συγκεκριμένη φωτογραφία συνδέεται μέσω αυτού του ανθρώπου με ακόμα ένα θύμα των εξτρεμιστών της συριακής αντιπολίτευσης. Στην ίδια πόλη, ένας 12χρονος Παλαιστίνιος αποκεφαλίστηκε μπροστά στη κάμερα απο την οργάνωση Nour al-Din al-Zenki , επειδή υποτίθεται πως πολεμούσε υπέρ του Άσαντ. Και αυτή η οργάνωση, απολάμβανε την απλόχερη στήριξη των ΗΠΑ(3).

Ο άνθρωπος που διοχέτευσε την φωτογραφία ενός παιδιού που συγκλόνισε τον κόσμο, ποζάρει χαρούμενος με ανθρώπους που αποκεφάλισαν έναν 12χρονο Παλαιστίνιο. Ο τραγικός θάνατος του ,όμως, δεν βόλευε την κυρίαρχη αφήγηση περι «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» στη Συρία, επομένως αποσιωπήθηκε και αγνοήθηκε πλήρως.

Εχουμε λοιπόν μία οργάνωση η οποία διακηρύσσει την αμεροληψία και ουδετερότητα της, καθορίζει εν πολλοίς το περιεχόμενο των ειδήσεων που μεταδίδουν τα κυρίαρχα Δυτικά ΜΜΕ, και ισχυρίζεται ότι η αποστολή της είναι αποκλειστικά ανθρωπιστική. Χρηματοδοτείται όμως ανοιχτά από όλες τις Δυτικές κυβερνήσεις που συμμετέχουν έμμεσα στο πόλεμο (ή και άμεσα στην περίπτωση των ΗΠΑ, που έχουν βομβαρδίσει αρκετές φορές τον Συριακό στρατό), λειτουργεί ελεύθερα και ανεμπόδιστα σε περιοχές που ελέγχονται από εξτρεμιστικές οργανώσεις που υποτίθεται ότι εχθρεύονται οτιδήποτε σχετίζεται με τη Δύση, ενώ δεκάδες κάτοικοι του Χαλεπίου κατήγγειλαν ότι η βασική τους αποστολή ήταν να παρέχουν ιατρική βοήθεια σε τραυματισμένους ισλαμιστές μαχητές της Αλ-Κάιντα και άλλων συγγενών οργανώσεων.

Όλες οι παραπάνω καταγγελίες και πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ελάχιστα φαίνεται να έχουν επηρεάσει πολλούς από τους πιο επιφανείς θεσμούς των δυτικών κρατών. Και έτσι μετά τα πρώτα βραβεία, τα Λευκά Κράνη βρέθηκαν για δεύτερη φορά να αποτελούν το θέμα ντοκυμαντέρ, υποψήφιου για Όσκαρ στο φετινό διαγωνισμό, και εν μέσω της μάχης για την Ανατολική Γούτα (ελεγχόμενη πλήρως απο τζιχαντιστικές ομάδες). Ίσως αυτή τη φορά, αν κέρδιζαν εκ νέου το βραβείο να κατάφερνε ο επικεφαλής τους, Raed Al Saleh, να μπει σε Αμερικανικό έδαφος, και να μην απελαθεί με συνοπτικές διαδικασίες υπό τους φόβους ότι διατηρεί σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις(4).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλώς κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τον ρόλο της συγκεκριμένης οργάνωσης, αλλά και την συστηματική διαστρέβλωση των εικόνων που προβάλλονται στα κυρίαρχα ΜΜΕ. Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να βρει αναρίθμητα παραδείγματα κατασκευής ειδήσεων που στόχο δεν έχουν την ενημέρωση των πολιτών, αλλά την δημιουργία κλίματος που θα πείσει το κοινό ότι η επέμβαση των Δυτικών χωρών και του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος.

Στην καλύτερη περίπτωση, τα Λευκά Κράνη είναι μία οντότητα που λειτουργεί σαν «πολιτική προστασία» της Αλ-Κάιντα, στη χειρότερη, αποτελεί ένα απολύτως μιντιακό κατασκεύασμα που απειλεί να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε ακόμα πιο φρικτά, καταστροφικά, πολεμοχαρή μονοπάτια.

1. http://syriacivildefense.org/our-history
2. https://wikispooks.com/wiki/James_Le_Mesurier
3. https://www.timesofisrael.com/video-shows-palestinian-boy-beheaded-by-us-backed-syrian-rebels/
4. https://www.youtube.com/watch?v=3vNwe7yKbwo

 


Δείτε εδώ και παλιότερο άρθρο στο Περιοδικό για τα “Λευκά Κράνη”:

Όσκαρ ντοκιμαντέρ στα «Λευκά Κράνη» …των ισλαμιστικών διασυνδέσεων