Έπειτα από το μεγάλο μπουμ
(A SIDESTORY) OF EVIA FILM PROJECT

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΥΜ
ΡΕΠΕΡΑΖ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ
ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ
Η ΑΚΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
(ΠΡΟ-ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΜΕΤΑ)
(A SIDESTORY) OF EVIA FILM PROJECT
Το Evia Film Project όπως καταλαβαίνουμε και όπως δηλώνει και το όνομά του είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ και ένα project ταυτόχρονα, δηλαδή κάτι που βρίσκεται σε μόνιμη αλλαγή και προσαρμογή ανάλογα τους κάθε φορά στόχους.
Είναι η τρίτη πτέρυγα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μετά από το ιστορικό φεστιβάλ μυθοπλασίας και το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, εγκαθίσταται για λίγες μέρες στην Β. Εύβοια. Στις περιοχές που έγιναν παρανάλωμα το καλοκαίρι του 2021. Αιδηψός, Λίμνη και Αγία Άννα, τα σημεία των εκδηλώσεων. Το φεστιβάλ επιλέγει και προβάλλει κινηματογραφικές ταινίες οικολογικού και κοινωνικού περιεχομένου. Βραβευμένες πρεμιέρες και κάποιες πιο σπάνιες φιλμικές οπτικές, λόγω και της ιδιαίτερης θεματικής του.
Παρακολούθησα κάποιες ταινίες και ταυτόχρονα βρήκα την ευκαιρία να αναζητήσω στην πόλη της Αιδηψού αυτό που την έκανε κάποτε διάσημη. Είδα ένα κάποιο αποτύπωμά της, όσο αυτό είναι κατορθωτό μονάχα με την όραση. Αισθάνθηκα ίσως τη μικρογραφία της χώρας ολόκληρης, εγκιβωτισμένης στα αφηγήματα της ανάπτυξης και την επικείμενη εξέλιξη παρόμοιων πειραματισμών. Την μορφή της μετάλλαξης οποιουδήποτε τόπου όταν αυτός βασίζεται για δεκαετίες σε μια αποκλειστικού τύπου οικονομία, όπως η τουριστική. Την επιβεβαίωση της άποψης πως δίχως πρωτογενή αγροτική παραγωγή, η επαρχία θα είναι καταδικασμένη. Αν δεν παράγεται και δεν υπάρχει φαγητό στο τραπέζι, όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν μακέτες και ίσως είναι. Ακριβώς αυτή τη μακέτα φωτογράφισα, ως μια, προσωπικού βλέμματος, σκέψη και με την μέθοδο του κινηματογραφικού ρεπεράζ*.
Καθώς έβλεπα τον χώρο, από κάπου ακούστηκαν οι στίχοι του Τριπολίτη σε μουσική του Μικρούτσικου και φωνή του Παπακωνσταντίνου: “Έπειτα από το μεγάλο μπουμ”. Το αναγνώρισα ως το βασικό soundscape του βλέμματός μου.
*Ρεπεράζ: Η αναζήτηση και εύρεση των χώρων στην προ-παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας, στη βάση των οποίων θα γυριστούν τα ενδεχόμενα πλάνα. Δουλειά του σκηνοθέτη και του διευθυντή φωτογραφίας. Βασικό στοιχείο της κινηματογραφικής οπτικής.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΝΥΧΤΑ. ΑΙΔΗΨΟΣ. ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.
ΠΛΑΝΑ ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
(ή αλλιώς σχόλια για κάποιες από τις ταινίες)
Ερχόμαστε εν ειρήνη/We come as Friends. Παραγωγή: 2014.
Η αποικιοκρατία ασταμάτητη στην Αφρική. Σχεδιασμός και μοντέλο δοκιμασμένο στους αιώνες. Εξουσιαστές, δολοφόνοι, αποικιοκράτες on camera. Πληροφορία στεγνή και μονταρισμένη με στόχο την πολιτική απόδειξη. Η αναπαράσταση μιας αλήθειας είναι το ένα δεδομένο. Την αλλαγή όμως δεν την φέρνει το σινεμά. Κι αυτό είναι το άλλο δεδομένο. Η Αφρική παραμένει και θα παραμένει, όπως και βλέπουμε, αποικιοποιημένη απλώς ενίοτε και με τις (αποδεικτικές) κάμερες στραμμένες προς τα εκεί. Των λευκών και πάλι.
Λευκός πλαστικός ουρανός/White plastic sky. Παραγωγή: 2023.
Τέλος του κόσμου, τέλος της φύσης, τέλος της ανθρώπινης κατάστασης. (Υπέρ)ρομαντική μελέτη της αφοσίωσης στην προσπάθεια. Την προσπάθεια να παραμείνουμε ζωντανοί. Κατασκευασμένο σε animation. Στην Ουγγαρία. Την χώρα που πυροβολούσε πίσω από τους φράχτες, πρόσφυγες. Την χώρα ενός νέου ευρωπαϊκού φασισμού σε ανάπτυξη. Η κινηματογραφική τέχνη κάτι βλέπει. Την κοινωνική κατρακύλα, σίγουρα, και τις φιλοσοφικές της απολήξεις, ενδεχομένως.
Το σκαρί/Luzzu. Παραγωγή: 2021
Νεορεαλισμός και πολιτικός ανθρωπισμός φτιαγμένος στην Μάλτα. Νέος ο σκηνοθέτης, πραγματικοί εργαζόμενοι οι ηθοποιοί. Ψαράδες εξαναγκάζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστρέψουν τα καΐκια τους για λίγα δίφραγκα. Ευρωπαϊκή ανάπτυξη λέγεται αυτό. Ό,τι δεν συμφέρει στην παραγωγή κεφαλαίου για τις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματιών, παραμένει άχρηστο. Ο φτωχοποιημένος λαός διαλύεται σε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά πεδία. Βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στην πρέσα των οικονομικών συνθηκών. Νεορεαλισμός είπαμε. Άρα κινηματογράφος πολιτικός.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. ΝΥΧΤΑ. ΔΩΜΑΤΙΟ. ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ.
Οι ταινίες είναι σημαντικό να προβάλλονται σε ένα ανοιχτό θερινό σινεμά. Το συγκεκριμένο της Αιδηψού ήταν για χρόνια ρημαγμένο όπως και τόσα άλλα στην επαρχία.
Τα θερινά σινεμα της επαρχίας πρέπει να σωθούν. Να έρχονται στα χέρια των δήμων, να χρηματοδοτούνται κρατικά και παραδομένα στους πολίτες με δωρεάν ή πολύ φθηνό εισιτήριο, να υπάρχουν προβολές όλο το καλοκαίρι. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος να γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν σινεμά και έχουν μεράκι για την διεύρυνσή του. Οι κινηματογραφικές λέσχες και οι υπόλοιποι φορείς της πόλης να τα επιβάλλουν, να τα στηρίζουν.
Ταινίες ανεξάρτητες, σπάνιες, από τα φεστιβάλ εγχώρια και διεθνή, ταινίες δημιουργών υπάρχουν. 400+ ταινίες τον χρόνο (εκτός του βασικού εμπορικού κυκλώματος) προβάλλονται στα φεστιβάλ της χώρας. Η πηγή λοιπόν είναι ανεξάντλητη.
Το σινεμά πρέπει να παραμείνει τέχνη των δημιουργών και των θεατών. Και για να γίνει αυτό, το κράτος έχει υποχρέωση να την προστατεύει και να την προωθεί αποκλειστικά ως τέτοια. Οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας θα κοιτάξει να βρει κέρδος. Οπουδήποτε. Αδιάφορο πώς, απλά να βρεθεί.
*
Οι παραπάνω ταινίες δείξανε και ερμήνευσαν τα κοινωνικά ζητήματα με τρόπο πολιτικό κι έτσι κι εγώ πείστηκα να μιλήσω και να “δω” με τρόπο ανάλογο.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΜΕΡΑ. ΑΙΔΗΨΟΣ. Η ΠΟΛΗ.
Χώρος.
Το άλφα και το ωμέγα του κινηματογράφου.
Αιδηψός.
Λουτρόπολη.
(Άλλος ένας) χώρος “μονοκαλλιεργημένος” της επαρχίας.
Βιαστικά, λοιπόν, είδα μονάχα κάποιες όψεις και προσόψεις.
Την ακμή και παρακμή του ελληνικού πνεύματος.
Κουφάρια στον χρόνο, ενίοτε κιτς όπως και κατασκευάστηκαν.
Δίχως ανθρώπους μέσα.
Χώροι δίχως κοινωνική ζωή.
Ά-χωροι.
Τουριστικές σκιές.
Με το πολιτισμικό και πολιτιστικό αντίκτυπο στον τοπικό πληθυσμό του σήμερα, να είναι το ανάλογο.
Αυτό που κατασκευάστηκε μεταφραζόταν προφανώς ως οικονομική ανάπτυξη.
Αυτό που έμεινε είναι η κοινωνική αλλοτρίωση
και η παραγωγική διάλυση.
(Κάποιοι χώροι χρησιμοποιήθηκαν, ακούγεται, με ρατσιστικά κριτήρια επιλογής δεκαετίες πριν και κάποια φορτηγά πλουτίζουν τους ιδιοκτήτες τους κουβαλώντας δέντρα από τα καμένα, σήμερα. Απαγορεύουν στην φύση να ανανεωθεί όπως η ίδια μονάχα ξέρει και μπορεί, για χρήμα.)
ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΥΜ
ΠΛΑΝΑ ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΑΡΚΕΣ ΝΑ ΤΡΑΦΕΙΣ