Έπεσε η κυβέρνηση! Εκλογές στις 25 Γενάρη!
Στους 168 έμεινε το κυβερνητικό στρατόπεδο για ΠτΔ!

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε σήμερα και η τρίτη ψηφοφορία για ΠτΔ. Παρά τα σενάρια, τους εκβιασμούς, τον θόρυβο και όλα όσα έγιναν αυτόν τον τελευταίο μήνα, το κυβερνητικό στρατόπεδο μαζί με τις εφεδρείες των ειδικών και των δημοσιογράφων του υπέστη σήμερα μια σαφή ήττα. Το πως ψήφισαν οι βουλευτές μπορείτε να το δείτε εδώ (αφού πέρα από τη μία απουσία που υπήρξε την προηγούμενη φορά δεν άλλαξε τίποτε).
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι θα επισκεφτεί αύριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου.
Το κλίμα όμως που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ψηφοφοριών δεν περιορίζεται χρηστικά όπως όλα δείχνουν στην εκλογή του ΠτΔ. Είναι το ίδιο κλίμα, τα ίδια ερωτήματα και διλήμματα που αναμένεται να ενταθούν και ατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Μπορεί η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων να ξεπεράσει τέτοια διλήμματα; Μπορούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι που αποτελούν μια πλειοψηφία που θίγεται διαρκώς να γυρίσουν την πλάτη σε όσες δυνάμεις από τους Σαμαρά και Βενιζέλο μέχρι τους παραπόταμους που στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική; Να γυρίσουν την πλάτη στα σενάρια περί GREXIT (την έξοδο της χώρας από το ευρώ), χρηματοπιστωτικών επεισοδίων, βουτιών του χρηματιστηρίου και ενδεχόμενων εθνικών κινδύνων (που αν μείνουμε χωρίς προστάτες) μας περιμένουν; Μπορούν οι δυνάμεις που ευαγγελίζονται την “αλλαγή” και βρίσκονται στο στόχαστρο τέτοιων σεναρίων να συμβάλλουν στο να ισχυροποιηθεί περαιτέρω ένα ρεύμα, να ριζοσπαστικοποιηθούν περαιτέρω οι συνειδήσεις, να μπορούν να είναι ανθεκτικές σε τέτοια σενάρια και τέτοιους εκβιασμούς.
Φυσικά κάτι τέτοιο, όπως έχουμε ξανασχολιάσει από εδώ, δεν είναι δυνατόν να συμβεί αν δεν δοθούν καθαρές απαντήσεις στα ζητήματα που κρίνεται το μέλλον. Το χρέος, η διαγραφή του, οι δομικά αντιδραστικοί οργανισμοί της ΕΕ και του ΔΝΤ, η ευρωζώνη, οι τράπεζες είναι τέτοια ζητήματα. Το ζήτημα εν τέλει της κατάστασης των εργαζομένων, το εισόδημά τους, ο έλεγχος που μπορούν να ασκήσουν οι ίδιοι στην δουλειά τους και την παραγωγή, η υπέρβαση της φθαρμένης δημοκρατίας των τηλεοπτικών δεσμών, όπου ο λαός είναι κυρίαρχος 1 φορά (μόνο) κάθε 4 χρόνια, η δημιουργία νέων θεσμών αγώνα, αλληλεγγύης και “πραγματικής δημοκρατίας”, το ξεκαθάρισμα και η σύγκρουση με θεσμούς του βαθέως κράτους όπως η αστυνομία, οι μυστικές υπηρεσίες, θύλακες (τουλάχιστον) του στρατού είναι επίσης τέτοια ζητήματα.
Αποψή μας: οι καθαρές και πραγματικά ριζοσπαστικές απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα (και άλλα σαν κι αυτά) θα καθορίσουν τις εκλογές που έρχονται αλλά και μια σειρά (ακόμη πιο) κρίσιμων καμπών που θα υπάρξουν και μετά από αυτές. Πρώτο μέλημα (που εν πολλοίς θα κριθεί και από τις απαντήσεις που θα δοθούν) παραμένει να μην περάσει η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί από όλο αυτό το πλέγμα της ΕΕ, της Κομισιόν, των αγορών και όλων αυτών που πολλές φορές έχουν κάνει τον απλό άνθρωπο αυτής της χώρας να νιώθει ότι τυλίγεται σε μια κόλλα χαρτί (γεμάτη νούμερα, στατιστικές, success stories, πρωτογενή πλεονάσματα κλπ).
Και επειδή είναι μέρες γιορτινές και είμαστε όλοι πιο ανοιχτοί στις μαγικές διαδικασίες και αν μη τι άλλο στις ευχές και τα δώρα, toperiodiko.gr δανείζεται (και σας χαρίζει) μια διαφορετική φιλοτέχνηση του ελληνικού κοινοβουλίου με το παρακάτω artwork (των φοβερών παιδιών του graphic design INDYVISUALS). Για να πικάρουμε και άλλο τους γεωργιάδηδες αυτού του κόσμου και τους φίλους τους που έχουν κακή διάθεση και να ευχηθούμε στους αναγνώστες που μας στήριξαν σε αυτή τη μικρή πρώτη παρουσία μας στο διαδίκτυο όλο το προηγούμενο διάστημα.
Καλές γιορτές λοιπόν στο φόντο και των τελευταίων εξελίξεων. Συλλυπητήρια στους κυβερνητικούς. Καλό κουράγιο στα παιδιά της ΝΕΡΙΤ και ψηλά το κεφάλι σε όλους όσοι μαζί με την πρωτοχρονιά προσδοκούν και την Ανάσταση. Άστρο λαμπρό – ένα αστέρι για όλους- ας τους οδηγεί: