«Έχω συνηθίσει να βλέπω τον κόσμο με εικόνες»

4 βραδιές 4 επιστήμονες 4 καλλιτέχνες και το κοινό... συνομιλούν

| 10/06/2019

Η Tidal Flow Art διοργανώνει 4 events στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π.Φάληρο) με τον τίτλο «Έχω συνηθίσει να βλέπω τον κόσμο με εικόνες». Στόχος των συναντήσεων είναι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου στο οποίο δουλεύουν οι έλληνες καλλιτέχνες χωρίς να παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες απλώς ως εικονογράφηση. 4 βραδιές όπου 4 επιστήμονες και 4 καλλιτέχνες συναντώνται ένας κι ένας κάθε φορά και καταλήγουν σε διάλογο με το κοινό, όπου το ενδιαφέρον του θεατή μετατοπίζεται από την κατανόηση και το νόημα του έργου, στην ίδια την συμμετοχική εμπειρία, σε ένα καλλιτεχνικό συμβάν μαζί με άλλους. Αυτή θα είναι και η συμμετοχή του κοινού, απαραίτητη για την ολοκλήρωση του σκοπού, ο οποίος δεν είναι να δει το κοινό το έργο, αλλά να αισθανθεί περιτριγυρισμένο από αυτό.

Οι εξέχοντες επιστήμονες ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΟΥΣΑΣ (Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ) ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΕΤΖΙΟΥ (Επιμελήτρια β’ στην Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο», Πρόεδρος της (ΟΕΝΓΕ), Κλινική Ψυχολόγος , ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΝΤΖΟΣ (Καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ) και ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΕΑΣ (Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, NTUA) με τους καλλιτέχνες ΜΑΡΙΑ ΣΧΙΝΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΤΑΡΙΛΑ ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΡΑΒΗΤΑ και ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ αποτελούν τα ζεύγη.

Στην εποχή μας οι εικόνες τείνουν να αντικαταστήσουν όχι μόνο την λεκτική μας επικοινωνία αλλά πολλές φορές και την σωματική επαφή μας με τους άλλους. Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη. Και οι δύο είναι αντανάκλαση της αντικειμενικής πραγματικότητας; Τι νόημα έχουν οι λογικές ερμηνείες της εικαστικής δημιουργίας; Μπορεί μια θεωρία να αναλύσει το καλλιτεχνικό έργο; Τα παραπάνω είναι μερικά από τα θέματα πάνω στα οποία, μέσα από δρώμενα εκθεσιακής πρακτικής, η τέχνη και η επιστήμη συνομιλούν και ανιχνεύουν.

Πρόγραμμα

Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π.Φάληρο)

10 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:30 ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΟΥΣΑΣ και
ΜΑΡΙΑ ΣΧΙΝΑ
12 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00 ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΕΤΖΙΟΥ και
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΤΑΡΙΛΑ
19 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΝΤΖΟΣ και
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΡΑΒΗΤΑΣ
25 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00 ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΕΑΣ και
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

Επιμέλεια: Τζέννυ Τσουμπρή
Παραγωγή από την ομάδα της tidalflowart