Στήλη: Ήχοι Ανήσυχοι

Για τη μουσική που δεν μας αφήνει σε ησυχία

| 29/04/2014

Οι σελίδες των μουσικών περιοδικών, των αντίστοιχων στηλών των εφημερίδων και των ιστοσελίδων, είναι γεμάτες από πληροφορίες για το μουσικό γίγνεσθαι. Νέες κυκλοφορίες, συνεντεύξεις, δισκοκριτικές, παρουσιάσεις, αναδρομές, αφιερώματα, εναλλακτική πληροφόρηση. Όλα είναι αναγκαία, όταν γίνονται με βάση στοιχειώδη δεοντολογία και όχι κατά παραγγελία εταιρειών, κυκλωμάτων, ατζέντηδων και λοιπών συμφερόντων, κάτι το οποίο, δυστυχώς, συμβαίνει συχνά.

Η εποχή μας είναι η εποχή της πληροφορίας. Κι όμως, ενώ υποτίθεται ότι η μουσική πληροφορία βρίσκεται παντού γύρω μας, κάτι λείπει…. Λείπει ο στοχασμός πάνω στη μουσική και τα φαινόμενα που παράγει. Λείπει η σύνδεση της μουσικής με την κοινωνία και τους ανθρώπους. Λείπει ένα  βήμα στις μουσικές και τους μουσικούς που κριτικάρουν τη σημερινή πραγματικότητα, που ανατρέπουν τους όρους του παιχνιδιού και σπάνε τα σύνορα…..

Τελικά, λείπει και η πληροφόρηση, όταν αυτή περιορίζεται στην επιφάνεια, στον αφρό, στο αποτέλεσμα και όχι στην αιτία. Η περιβόητη ανοιχτή πρόσβαση στην πληροφορία είναι τελικά ένας μύθος που διαψεύδεται καθημερινά. Ένας μύθος που αναπαράγουν και συντηρούν τα ΜΜΕ της αγοράς, κυρίαρχα και «εναλλακτικά», όσο ορίζουν το αντικείμενο της «πρόσβασης» και τις σχέσεις των ακροατών με αυτήν. Ένας μύθος που αναπαράγεται και στην ελεύθερη ενημέρωση του διαδικτύου, του myspace, του youtube και του Facebook. Γιατί όταν βουτάς σε έναν ωκεανό χωρίς χάρτες και πυξίδα, μάλλον θα χαθείς, παρά θα φτάσεις στο προορισμό σου….

Ετούτη εδώ η στήλη δεν θέλει να σας «πληροφορήσει»

Δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη μουσική για να δικαιολογεί τις εξυπνάδες ενός γραφιά που επιδεικνύεται, ούτε και να υπηρετεί τη ματαιοδοξία του «κοιτάξτε τι ξέρω» συντάκτη της. Δεν τα ξέρουμε όλα, ούτε μπορούμε να τα μάθουμε.

Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να ξύσει την επιφάνεια, να «στήσει αυτί» κάτω από το αρχικό στρώμα της ακρόασης, να αναδείξει τις ανήσυχες μουσικές και τους ανήσυχους μουσικούς. Να συμβάλλει στο να αντιμετωπίσουμε ξανά τη μουσική με τα κριτήρια της πραγματικής ζωής, των πραγματικών ανθρώπων. Να προκαλέσει το στοχασμό, τη συζήτηση, τη διαφωνία, γιατί όχι και την αντιπαράθεση…

Συνδεθείτε λοιπόν. Το ραντεβού μας θα είναι συνεχές και ελπίζουμε ενδιαφέρον.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…