Αβάνα - αλληλεγγύη: γιατί υπάρχει και αυτός ο τρόπος

Εθελοντές εντός και εκτός συνόρων «κλείνουν τις πληγές» του καταστροφικού ανεμοστρόβιλου

| 19/02/2019

Στα τέλη Ιανουαρίου, την Αβάνα της Κούβας σάρωσε ένας ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος. Ολόκληρες συνοικίες πλημμύρισαν, αυτοκίνητα αναποδογύρισαν και βρέθηκαν σε άλλο σημείο, το ρεύμα κόπηκε σε αρκετές περιοχές, δέντρα ξεριζώθηκαν, στέγες κατέρρευσαν. Συνολικά 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 160 τραυματίστηκαν. Ο ανεμοστρόβιλος ήταν, όπως μεταδόθηκε, κλίμακας F4, με ανώτερο το F5.

Και αμέσως μετά άρχισε η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών. Παρουσιάζουμε μερικές εικόνες από τις εργασίες αποκατάστασης  που βρήκαμε στο cubaniagriega.blogspot.com 

Την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους της Αβάνας έσπευσαν να εκφράσουν Κουβανοί από κάθε άλλο σημείο της χώρας ενώ βοήθεια έστειλε η Βενεζουέλα, το Περού, το ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα, ο Παναμάς, ο Ισημερινός, η Βολιβία, η Ονδούρα και η Κόστα Ρίκα καθώς και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εθελοντές και από συνδέσμους φιλίας και αλληλεγγύης με την Κούβα μετέβησαν στην Αβάνα. Σήμερα, μόλις 15 ημέρες μετά τις μεγάλες καταστροφές, 3.700 οικογένειες που επλήγησαν έχουν λάβει ήδη τη βοήθεια που χρειάζονται για να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους και εντός των επόμενων 24ώρων, η βοήθεια αυτή θα δοθεί και στους υπόλοιπους πληγέντες.

Γιατί υπάρχει πάντα και αυτός ο τρόπος.  Να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο. Είναι από αυτά που δεν λύνει και δεν μπορεί ν’ αντικαταστήσει η…ιδιωτική πρωτοβουλία και ο καπιταλισμός. Είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.