Αγορά Μοδιάνο: Στο «σφυρί»... χωρίς μουσικές διαμαρτυρίες

Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην ιδιωτικοποίηση ενός μνημείου που ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ υπεράσπιζε...

| 01/08/2016

Στην ιδιωτικοποίηση της Αγοράς Μοδιάνο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενός από εμβληματικότερα μνημεία της νεώτερης ιστορίας της πόλης, προχωρά η κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ενεργοποιώντας, πριν λίγες μέρες, την «πρόσκληση υποβολής προσφοράς».

Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως το ίδιο αναφέρει, προωθεί την πώληση του ποσοστού κυριότητας 43,64% εξ’ αδιαιρέτου της Αγοράς Μοδιάνο στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

«Η Κεντρική Αγορά Τροφίμων της Θεσσαλονίκης, γνωστή σήμερα ως Στοά ή Αγορά Μοδιάνο, χτίστηκε το 1925 στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού. Αποτελεί τη μεγαλύτερη διασωζόμενη αγορά τροφίμων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και ένα από τα ορόσημα της πόλης, ενώ είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας. Εντός αυτής υφίστανται σήμερα 124 διαμορφωμένα καταστήματα.

»Η αρχιτεκτονική του κτηρίου παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα πρώτα βιομηχανικά κτήρια της πόλης (κτήρια του τέλους του 19 ου αιώνα), καθώς και με κτήρια που βρίσκονται στις κεντρικές αγορές του Παρισιού.

»Το κτήριο είναι διπλά χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και προστατεύεται, πλέον, από τις διατάξεις του Ν.3028/2002. Το κτήριο είναι εύκολα προσβάσιμο από τις κεντρικές οδούς Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου, ενώ απέχει 2,5 χλμ. από το νέο σιδηροδρομικό σταθμό και 2,5 χλμ. από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Για να «χρυσώσει» το «χάπι» του ξεπουλήματος, το ΤΑΙΠΕΔ προσθέτει, ότι «στόχος της πώλησης του ποσοστού συγκυριότητας του ακινήτου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ είναι η ανάδειξη του ιστορικού αυτού κτηρίου με διατήρηση της χρήσης του, καθώς αυτή είναι εγγεγραμμένη στην ιστορική μνήμη των πολιτών, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει προπομπό της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης». Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να ακούσουμε το γιατί δεν μπορεί να το κάνει αυτό το υπουργείο Πολιτισμού προς όφελος του μνημείου και της κοινωνίας…

Εκτός των άλλων, το συγκεκριμένο «σφυρί» αποτελεί και μια ακόμη τραγική ειρωνεία αυτής της κυβέρνησης, αφού, ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Ιούλη του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπολίτευση τότε, είχε οργανώσει μουσική διαμαρτυρία ενάντια στην πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ της Αγοράς Μοδιάνο!

Μάλιστα, στελέχη του δήλωναν, ότι «θα υπερασπίσουμε ένα από τα μνημεία της πόλης, που με πολλά άλλα μαζί εκτάσεις γης, παραλίας, θα έχει βγάλει η κυβέρνηση στο σφυρί»…