Αθηναίες και Αθηναίοι! Πόσο, πραγματικά, «καθαροί» είστε;

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών /3-14 Φεβ. 2016 / 21:00 Μικρή Σκηνή

| 31/01/2016

Το δίδυμο των καλλιτεχνικών διευθυντών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης επιστρέφει στην Στέγη με την Καθαρή Πόλη, όπου αληθινές μετανάστριες καθαρίστριες ανεβαίνουν στη σκηνή και μας μιλούν για τις ζωές τους. Από διαφορετικές χώρες -Αλβανία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Νότια Αφρική- οι αφηγήσεις τους αναμορφώνουν τα στερεότυπα που κυκλοφορούν ευρέως, καθώς πρόκειται, ενίοτε, για καθηγήτριες πανεπιστημίου έως και αρχιτεκτόνισσες στις χώρες τους, ερχόμενες στην Αθήνα της κρίσης για να καθαρίζουν τα σπίτια μας και να προσέχουν τους ηλικιωμένους. Γυναίκες που αγωνίζονται κάθε  στιγμή, με οικογένειες και παιδιά, ηρωίδες της καθημερινότητας.

Έχοντες εμπειρία από την συνεργασία τους με την εξαιρετική διεθνή ομάδα Rimini Protokoll (για την παράσταση Ο Προμηθέας στην Αθήνα, στο Ηρώδειο), οι Αζάς και Τσινικόρης επηρεάζονται θετικά από τις απόψεις και τις μεθόδους των γερμανών ριζοσπαστών που εδώ και δεκαετίες βρίσκονται στην αιχμή του, λεγόμενου, θεάτρου της πραγματικότητας (documentary theatre), μια δραματουργική/σκηνοθετική μέθοδος, που αντλεί τα θεατρικά κείμενα από προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα και καλεί καθημερινούς ανθρώπους να γίνουν το επίκεντρο της θεατρικής αφήγησης. Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση για τα θέματα της μετανάστευσης, τις σκληρές κοινωνικές διακρίσεις και τον πανταχού παρόντα ρατσιασμό, Η Καθαρή Πόλη ανοίγει χωρίς ενδοιασμούς  την  αντζέντα επί θεμάτων εργασίας, κοινωνικών στερεοτύπων σχετικά με το πιο καταπιεσμένο κομμάτι της σύγχρονης εργατικής τάξης: αυτό με τις μετανάστριες καθαρίστριες.

«Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; «Γεννήθηκαν» καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές σας; Μήπως, τελικά, είμαστε όλοι υποκείμενα της Ιστορίας; Παρεμπιπτόντως, γιατί χρησιμοποιείται ο όρος «σκούπα» στις επιχειρήσεις δίωξης «ανεπιθύμητων» (μεταναστών, αστέγων, ομάδων με αποκλίνουσα συμπεριφορά) από το δημόσιο χώρο;» Μέσα από τις αφηγήσεις των γυναικών αυτών, εξετάζεται η  έννοια του «καθαρού» μέσα από το ιστορικό, το πολιτικό και το φιλοσοφικό βάθος της όπου σε καιρούς αντίστοιχης  κοινωνικής κρίσης έγινε μία από τις σημαίες των Ναζί και από της ρατσιστικής τους ιδεολογίας όσον αφορά την «καθαρότητα» της φυλής και τον εξοστρακισμό των όποιων προσμίξεων της.
Ένα θέατρο ζωντανό, με ύφος κοινωνικού ντοκιμαντέρ όπως και η πρώτη συνεργασία του ντουέτου με την Στέγη, το ‘13 με το «Τηλέμαχο – Should I Stay or Should I Go?», μια σκηνική συνάντηση δύο γενιών Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, της γενιάς των γκασταρμπάιτερ του ‘60 και της Γενιάς της κρίσης, παράσταση με διακρίσεις σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Αλλά και το περασμένο καλοκαίρι η συνεργασία τους με το Ελληνικό Φεστιβάλ, με διαφορετικό θέαμα ο καθένας,- ο Αζάς με το «Φαρμακονήσι ή το Δίκαιο του νερού», για την τακτική των δικαστηρίων απέναντι στους μετανάστες και στους πρόσφυγες και ο Τσινικόρης, με μία περιπατητική παράσταση (audio walk) στο κέντρο της Αθήνας, για τους αστέγους της πόλης, με τίτλο, «Στη μέση του δρόμου».

Ο Ανέστης Αζάς όσο και ο Πρόδρομος Τσινικόρης έχουν στενή σχέση με τη Γερμανία. Ο πρώτος σπούδασε σκηνοθεσία στην Ανώτατη Δραματική Σχολή Ernst Busch του Βερολίνου και ο δεύτερος γεννήθηκε στο Βούπερταλ, από γονείς μετανάστες στη Γερμανία. Από το 2012 μέχρι σήμερα εργάζονται και οι δύο στην Αθήνα και το Βερολίνο.

Η Καθαρή Πόλη είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών με το Διεθνές Φεστιβάλ Sirenos (Βίλνιους, Λιθουανία), το Teatro Maria Matos (Λισσαβόνα, Πορτογαλία) και το Tiger Dublin Fringe (Δουβλίνο, Ιρλανδία), στο πλαίσιο του πρότζεκτ ΕUROPOLY των ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Γκαίτε. Μετά την πρεμιέρα του έργου στη Στέγη, θα ακολουθήσει περιοδεία σε ευρωπαϊκά θέατρα και διεθνή φεστιβάλ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με αγγλικούς υπέρτιτλους το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 (Μετάφραση υπερτίτλων: Μέμη Κατσώνη).

Σκηνοθεσία & δραματουργία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
Δραματουργική συνεργασία & έρευνα: Μαργαρίτα Τσώμου
Σκηνoγραφία & Ενδυματολογία: Ελένη Στρούλια
Βοηθός Σκηνογράφου & Ενδυματολόγου: Ζαΐρα Φαληρέα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Βίντεο: Νίκος Πάστρας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιωάννα Βαλσαμίδου και Λιάνα Ταουσιάνη
Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Χρυσανθόπουλος
Εμφανίζεται στα βίντεο: Νέλλη Καμπούρη
Κατασκευή κούκλας: Γιάννης Κατρανίτσας

Ηθοποιοί: Mabel Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi, Valentina Ursache

3-14 Φεβ. 2016
21:00 Μικρή Σκηνή

Κανονικό: 15 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Αθηναίες και Αθηναίοι, πόσο «καθαροί» είστε; | Καθαρή πόλη, στη Στέγη from SGT | OCC on Vimeo.

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.