Αθώες και τυπικά οι γυναίκες που διαπομπεύθηκαν

Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την απάνθρωπη συμπεριφορά εναντίον τους δεν έγινε ποτέ

| 16/12/2016

Στην συνείδηση κάθε ανθρώπου που επιμένει στοιχειωδώς να περπάτα όρθιος, εκείνες οι γυναίκες, όχι μόνο δεν υπήρξαν θύτες οποιoυδήποτε εγκλήματος οι φορείς απειλής, αλλά ήταν οι ίδιες πολλαπλά θύματα, μεταξύ άλλων και του ίδιους του κράτους. Το οποίο τις διαπόμπευσε με τον γνωστό κυνισμό της «απρόσωπης» γραφειοκρατίας και με την πολιτική απανθρωπιά των τελευταίων σπαραγμάτων του εγχώριου «εκσυγχρονισμού».

Πλέον, οι οροθετικές γυναίκες οι οποίες είχαν συλληφθεί το 2012, με την κατηγορία ότι «μετέδιδαν τον ιό του HIV/AIDS» και των οποίων είχαν δημοσιοποιηθεί τα προσωπικά τους στοιχεία επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου είναι και τυπικά αθώες από σήμερα, σύμφωνα με τη ομόφωνη απόφαση του 4ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Πρόκειται για έντεκα τοξικομανείς γυναίκες (για τρεις από τις οποίες η ποινική δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου) οι οποίες αθωώθηκαν από την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης κατά συρροή, ενώ για το αδίκημα σχετικό με το νόμο περί εκδιδομένων γυναικών που επίσης αντιμετώπιζαν, είχε μετατραπεί σε πταίσμα και είχε παραγραφεί.

Το δικαστήριο στην απόφασή του υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας η οποία και εισηγήθηκε την αθώωσή τους κρίνοντας ότι από την αποδεικτική διαδικασία «δεν προέκυψε ουδόλως ότι οι κατηγορούμενες εκδίδονταν, ουδόλως ότι ερχόντουσαν σε σαρκική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άλλα άτομα, ουδόλως -εκτός της πρώτης κατηγορούμενης- ότι γνώριζαν την οροθετικότητά τους».

Μάλιστα η εισαγγελέας στοιχειοθετώντας νομικά την αθωωτική πρότασή της σημείωσε ότι «προϋπόθεση για την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης είναι ο δόλος, η μη χρήση προφύλαξης. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω…».

Το δικαστήριο εξέδωσε την ομόφωνη ετυμηγορία του, προκαλώντας τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου αλλά και τα δάκρυα χαράς από την πλευρά των αθωωθέντων. «Δεν θα αναφερθώ στα όσα προέκυψαν, κατά την ακροαματική διαδικασία, αλλά σε όσα δεν προέκυψαν» ανέφερε η εισαγγελέας και συνέχισε: “δεν προέκυψε ουδόλως ότι εκδίδονταν, ουδόλως ότι ερχόντουσαν σε σαρκική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άλλα άτομα, ουδόλως -εκτός της πρώτης κατηγορουμένης- ότι γνώριζαν την οροθετικότητά τους. Προϋπόθεση για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης είναι ο δόλος, η μη χρήση προφύλαξης. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω. Ζητώ να  παύσει η ποινική δίωξη για όσες έχουν αποβιώσει και να αθωωθούν οι υπόλοιπες κατηγορούμενες”.

Εκτός από την απαλλαγή τους, το δικαστήριο έκανε την αρχή της αποκατάστασης των εν ζωή γυναικών. Μετά από αίτημα σύσσωμης της υπεράσπισης, έκρινε ότι πλέον καταργεί την εισαγγελική διάταξη με την οποία δημοσιοποιήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία των κοριτσιών. Όσο για τα ήδη αναρτημένα δημοσιεύματα, οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλωστε αυτό ήταν το καθολικό αίτημα όλων των κοριτσιών που απολογήθηκαν το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, να αποκατασταθεί το όνομά τους. “Προσπαθώ να κάνω μια καινούργια αρχή να τα αφήσω όλα πίσω. Είμαι καθαρή, έχω βρει μια εθελοντική δουλειά, το ανοσοποιητικό μου είναι δυνατό. Και εργασία επεχείρησα να βρω, αλλά όλα σταμάτησαν λόγω της ιστορίας αυτής. Οποιαδήποτε υγιής σχέση προσπαθώ να κάνω, πάντα φοβάμαι ότι θα μπουν στο ίντερνετ, θα δουν τις φωτογραφίες και θα πρέπει να εξηγώ στον καθένα τί έχει συμβεί” εξήγησε χαρακτηριστικά μία εκ των γυναικών και πρόσθεσε: “Περάσαμε δύσκολα όχι μόνο από αυτή την ιστορία, αλλά για τον τρόπο που έμαθα την οροθετικότητά μου”.

Απολογούμενες οι τέσσερις από τις κατηγορούμενες περιέγραψαν τα δύσκολα χρόνια της εξάρτησής τους από ναρκωτικές ουσίες, αλλά και την ημέρα που προσήχθησαν από την αστυνομία. Όλες τους υποστήριξαν ότι βρέθηκαν χωρίς να το καταλάβουν στο Μεταγωγών, ενώ τους είχαν πει ότι επρόκειτο για εξακρίβωση στοιχείων. Μόνο μία γνώριζε ήδη την οροθετικότητά της. Οι υπόλοιπες το έμαθαν κλεισμένες σε ένα δωμάτιο, εν μέσω στερητικού συνδρόμου.

Εισαγγελέας: Γιατί πιστεύετε ότι σας προσήγαγαν;

Κατηγορούμενη: γιατί αυτή ήταν η εντολή τους τη συγκεκριμένη ημέρα. Να μαζέψουν όλες τις γυναίκες γύρω από την Ομόνοια. Μάζεψαν 90 – 100 γυναίκες. Άδειασαν οι δρόμοι εκείνο το βράδυ. Η αστυνομία συνέλαβε όλες τις γνωστές της φυσιογνωμίες εκείνο το βράδυ και όλες ήταν χρήστες.

Η ίδια κοπέλα υπογράμμισε αμέσως μετά: “Μιλάμε εδώ για συναίνεση προκειμένου να γίνει η εξέταση οροθετικότητας. Όταν είσαι χρήστης αυτές οι λέξεις δεν υπάρχουν τις αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Ως χρήστρια θα υπέγραφα ό τι μου έδιναν για να φύγω, να κάνω τη δόση μου. Όταν γινόταν η εξέταση, κατάλαβα ότι πρέπει να ανοίξω το στόμα μου, αλλά δεν ήξερα γιατί. Η ίδια είχα καταπατήσει τα δικαιώματά μου. Αυτό όμως δεν κάνει εκείνους νόμιμους”.

Πηγή: ΑΠΕ, news247.gr