Αθώος ο Ασάνζ για την Σουηδία-Αποσύρονται οι κατηγορίες βιασμού

Η Βρετανία απειλεί με σύλληψη εάν φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού

| 19/05/2017

Ελαφρύτερη, αλλά όχι καλύτερη, έγινε η θέση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ καθώς η σουηδική εισαγγελία αποφάσισε να αποσύρει την έρευνα για τις κατηγορίες περί βιασμού εναντίον του, μετά από την κατάθεση σχετικού αιτήματος σε  σε δικαστήριο της Στοκχόλμης από τους δικηγόρους τους.

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν βελτιώνει την θέση του, ούτε τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο έχει αναγκαστεί να ζει τα τελευταία χρόνια, διαμένοντας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, φοβούμενο την έκδοση στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων μυστικών αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων στον ιστότοπο Wikileaks.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα συλληφθεί σε κάθε περίπτωση αν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

2E0F86588C71E71AD1243AE17CE4CE21

«Το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012», ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση, ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία του Λονδίνου. «Η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία».

Με πληροφορίες από το Tvxs