Ακαδημία Πλάτωνα: Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το έγκλημα

Υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους δόμησης του φαραωνικού Mall δίπλα στο αρχαιολογικό πάρκο

| 12/01/2018

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε ακόμη ένα έγκλημα, «ανάβοντας» το «πράσινο φως» για την κατασκευή του θηριώδους εμπορικού κέντρου «Academy Gardens», των 22.000 τ.μ, το οποίο θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» της υποβάθμισης του Αρχαιολογικού Χώρου και των γειτονιών της Ακαδημίας Πλάτωνα.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, ανοίγοντας τον δρόμο στην τελική φάση της διαδικασίας αγοραίας επέλασης σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά τοπόσημα της πόλης.

Το «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας «Artume», στο οποίο υποτίθεται ότι «προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος τις οποίες θα αναλάβει η εταιρεία, με στόχο, την αρμονική περιβαλλοντική ένταξη του έργου στον αστικό ιστό, τη διενέργεια δράσεων τόνωσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού άλσους, την απόδοση της κοινής χρήσης στους κατοίκους τόσο της περιοχής όσο και των όμορων δήμων, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού» είναι από τα γνωστά θλιβερά ανέκδοτα που ακολουθούν κάθε ανάλογη «επένδυση» εδώ και χρόνια, από κάθε κυβέρνηση.

Άλλωστε, όπως το ίδιο το υπουργείο ομολογεί, οι υποτιθέμενες «περιβαλλοντικές» «δράσεις» που «αναλαμβάνει» η εταιρεία, εκλαμβάνονται «ως ανταποδοτικά οφέλη της ανάπτυξης του πολυχώρου Academy Gardens» και «μπορούν να ενταχθούν και να αποτελέσουν έναυσμα για την ευρύτερη πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021, το οποίο προβλέπει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής κατοικίας, τον έλεγχο και αναδιάρθρωση των χρήσεων γης, την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και την επέκταση προς τα δυτικά του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων».

Ομως, το εν λόγω Ρυθμιστικό Σχέδιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από την χωροταξική – πολεοδομική προσαρμογή της Αθήνας και της Αττικής στους νέους προσανατολισμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε με την μορφή των λεγόμενων «επιχειρηματικών πάρκων νέου τύπου», είτε με την μορφή «φαραωνικών» mall, όπως το «Academy Gardens», ακόμη και σε περιοχές εξέχουσας αρχαιολογικής – πολιτισμικής σημασίας όπως η Ακαδημία Πλάτωνα, όπου τέτοιου είδους κατασκευές συνιστούν έμμεση βλάβη προς τον προστατευόμενο Αρχαιολογικό Χώρο, ακόμη και με την υφιστάμενη αρχαιολογική νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πρώτη «βασική παραδοχή» του Ρυθμιστικού είναι «η παραγωγή και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ως βασικός μοχλός και προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας». Ολα τα άλλα έπονται. Το πιο ηχηρό παράδειγμα του τι σημαίνει Ρυθιμστικό είναι η περιβαλλοντική – χωροταξική – πολεοδομική, αγοραία άλωση του Ελληνικού.

Το Περιοδικό έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την αγοραία επέλαση στην Ακαδημία Πλάτωνα (βλ. παραπομπές στο τέλος). Να θυμίσουμε μόνο εδώ, ότι η Artume SA, είναι θυγατρική του fund MGPA, το οποίο πέρασε στα χέρια της γνωστής «BlackRock».
Η «BlackRock», η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, «κλήθηκε» από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2011, εν μέσω κρίσης και μνημονίου να «αποφανθεί» επί της εγχώριας κατάστασης στον τομέα του τραπεζικού δανεισμού.

Τον Ιούνιο του 2015, δια στόματος του μεγαλοστελέχους της, Russ Koesterich, η BlackRock θεώρησε… ότι «η χώρα (σσ. η Ελλάδα) είναι πιθανό να συνεχίσει να αποτελεί πηγή κινδύνου στο εγγύς μέλλον»! «Πρόβλεψη» η οποία είναι προφανές ότι ποσώς τους «φοβίζει» για να θέλουν να χτίσουν στην Ακαδημία Πλάτωνος ένα εμπορικό κέντρο 300 εκατομμυρίων ευρώ…

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2012, η Artume SA ζήτησε απευθείας από την τότε κυβέρνηση την αλλαγή χρήσης γης στην περιοχή που την ενδιέφερε.

‘Ηταν οι εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, κατήγγειλε τα σχέδια αυτά ως «απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο Οικοδομικό Τετράγωνο 75 του Δήμου Αθηναίων σε βάρος της προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος και των δυνατοτήτων που προσφέρει για βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής».

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ο απύθμενος πολιτικός κυνισμός της σοσιαλδημοκρατίας…

Διαβάστε:

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.