Στήλη: Urban Rhytmhs

Το ασίγαστο πάθος των δισκογραφικών εταιρειών

Ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις, "χαμένα" επί δεκαετίες αριστουργήματα και στο βάθος...κέρδος

| 06/02/2016

Ένα βασικό ερώτημα που έρχεται πολύ συχνά στη σκέψη μας σχετικά με  το χώρο των ροκμπίζνες είναι οι τρόποι που εκμεταλλεύονται τους μουσικούς για να κερδίσουν χρήματα. Εξαιρετική είναι η περίπτωση του  θανάτου  τους. Από τα 60’s, βασικά, όπου στο τέλος τους έχουμε μια σειρά από  διακεκριμένες απώλειες -Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison κ.α.-, στήνεται μια στρατηγική συνεχούς τροφοδότησης δίσκων από τα διάφορα αρχεία των δισκογραφικών και όχι μόνο, στην μνήμη τους και στην αποκάλυψη, παράλληλα, κρυμμένων αριστουργημάτων, χαμένων επί δεκαετίες.

Πολύ χαρακτηριστική, μεταξύ άλλων, είναι και η πρόσφατη υπόθεση του Kurt Cobain, καθώς μετά την αυτοκτονία έχουν δει το φως της δημοσιότητας πλείστα όσα άλμπουμ των Nirvana -live, συλλογές κτλ. Έχουμε τώρα ένα «καινούριο» άλμπουμ -το “Montage Of Heck”- με σπιτικές, όπως λένε, ηχογραφήσεις του μουσικού, από εκατοντάδες μαγνητοταινίες που βρέθηκαν καταχωνιασμένες στο σπίτι του. Τόσο η φτωχή ποιότητα του ήχου όσο και το εντελώς πρόχειρο των ηχογραφήσεων δεν αφήνει καμιά αμφιβολία πως αυτή η δουλειά που βγήκε σε απλό cd, σε deluxe με πολύ περισσότερα κομμάτια -για μην αναφερθούμε και στο ντοκιμαντέρ του Brett Morgen, που γυρίστηκε με αφορμή τις ηχογραφήσεις αυτές- φανερώνει πως το ασίγαστο πάθος για κέρδος ήταν και είναι το μόνο, μάλλον, κίνητρο για κάθε δισκογραφική που σέβεται τον εαυτό της.

montage

Κάπως παλιότερη περίπτωση εκείνη του αδικοχαμένου Jeff Buckley -υιού του περίφημου Tim Buckley-  και το πως σε τακτά χρονικά διαστήματα έρχονται στην επιφάνεια διάφοροι δίσκοι του. Ενώ έχει ένα και μοναδικό αληθινά δικό του άλμπουμ, το “Grace”, από το 1997 που χάθηκε, έχουν εκδοθεί τέσσερις συλλογές και πέντε live του! Επιπλέον, σε λίγο καιρό κυκλοφορεί το “You And I” με κομμάτια του «που δεν έχουν ακουστεί ξανά» όπως σημειώνεται στο μουσικό τύπο…

Βεβαίως, οι ετικέτες αρμέγουν ακόμη και συγκροτήματα που έχουν διαλυθεί, ενώ τα μέλη τους ακολουθούν, τα περισσότερα, ξεχωριστές πορείες. Πασίγνωστη περίπτωση τα θρυλικά σκαθάρια, καθώς γνωστές και άγνωστες εκτελέσεις τραγουδιών των Beatles έρχονται και ξανάρχονται κάτω από διάφορες μορφές και επεξεργασίες. Μόνο αυτά σφύριζαν στην μπανιέρα τους δεν έχουν γίνει ακόμη δίσκοι…αλλά ποτέ δεν ξέρεις!

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.