«Η νεολαία να αναλάβει την ευθύνη της επαναστατικής διαδικασίας»

Ο Φιντέλ ήταν πάντα μαζί με τον λαό του λέει συγκλονισμένη η κόρη του Τσε

| 29/11/2016

«Ο λαός μου ήταν πάντα ρομαντικός. Ξέρουμε τι σημαίνει να αγαπάς αληθινά. Στη διάρκεια της ιστορίας μας, ο Φιντέλ ήταν μαζί μας στις πιο όμορφες στιγμές μας, αλλά και στις πιο δύσκολες».

Με αυτά τα λόγια εξέφρασε την οδύνη της για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, η Αλέιδα Γεβάρα Μαρτς, κόρη του θρυλικού επαναστάτη, Τσε, από το Οσλο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο διαλέξεων που δίνει μετά από πρόσκληση της Ενωσης Νορβηγο-Κουβανικής Φιλίας.

«Είναι πολύ βαριά η καρδιά μου. Το πρωί μάθαμε ένα από τα χειρότερα νέα στην ιστορία του Κουβανέζικου λαού» συμπλήρωσε.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό της μεγαλύτερης νορβηγικής συνδικαλιστικής ένωσης, η Αλέιδα Γκεβάρα είπε ότι για εκείνην ο Φιντέλ ήταν κάτι σαν πατριός της, αφού τον πατέρα της, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1967 στην Βολιβία, σχεδόν δεν τον θυμάται.

aleidaguevara

Σημείωσε ότι μετά τον θάνατο του Φιντέλ οι Κουβανοί πρέπει να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στην σοσιαλιστική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, έτσι ώστε «να αναλάβει την ευθύνη της επαναστατικής διαδικασίας».

«Οφείλουμε με καθημερινά παραδείγματα να αποδεικνύουμε, ότι μπορούμε να ζήσουμε και σε μια εναλλακτική, μη καπιταλιστική κοινωνία. Είναι απαραίτητο να πείθονται οι άνθρωποι γι’ αυτό, δεν πρέπει να ενεργούμε με την χρήση της δύναμης».

Για την Αλέιδα, η οποία είναι γιατρός, όπως ο πατέρας της και εργάζεται στην Αβάνα, πρέπει να απαιτηθεί από τις ΗΠΑ η άρση του εμπάργκο και η επιστροφή της βάσης του Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ. Για τον Τραμπ ελπίζει να επικρατήσουν τα επιχειρηματικά του προσόντα και να πρχωρήσει με πραγματιστικές θέσεις στις σχέσεις της χώρας του με την Κούβα.