Αμερικάνικα όπλα για όλους ονειρεύεται ο Τραμπ
Προωθεί σχέδιο για την τόνωση των πωλήσεων των αμερικάνικων όπλων

O ακροδεξιός Ντόναλντ Τραμπ, μετά την δήλωση όπου ξεκίνησε έναν νέο γύρο συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκει την ευκαιρία να βοηθήσει τους παραδοσιακούς φίλους του, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ. Νέο του πόνημα το σχέδιομε τίτλο «Αγοράστε αμερικανικά», βάσει του οποίου οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ακόλουθοι και οι διπλωμάτες θα πρέπει να συνδράμουν στην εξασφάλιση νέων συμβολαίων για την αμυντική βιομηχανία της χώρας.
Ο Τραμπ, σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο, θα ανακοινώσει τον επόμενο την έναρξη της προσπάθειας «από όλη την κυβέρνηση» να ξεχαρβαλωθούν οι ούτως η άλλως χαλαροί κανόνες εξαγοράς αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, σκορπώντας πόλεμο και θάνατο, ο Τραμπ προσπαθεί να τονώσει την αμερικάνικη οικονομία, που παραδοσιακά βασίζεται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Έτσι ίσως μειωθεί και το το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο έχει φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια και βρούνε επιτέλους και δουλειά οι φανατικοί οπαδοί του από τις πολιτείες του Νότου. Παράλληλα οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν την αναθεώρηση των Κανονισμών του Διεθνούς Εμπορίου Όπλων (ITAR), που ορίζουν την πολιτική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον στις εξαγωγές όπλων από το 1976.Η στρατηγική να αναλάβει το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιο ενεργό ρόλο στη σύναψη συμφωνιών για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού θα ωφελήσει κυρίως τις μεγάλες εταιρείες, όπως η Lockheed Martin και η Boeing Co.
Σε περίπτωση που περάσει η προσπάθεια του υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκαθαρίζουν πως η χαλάρωση των περιορισμών στις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού κινδυνεύει να πυροδοτήσει τη βία σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η νότια Ασία, ενώ υπάρχει ο φόβος τα όπλα αυτά να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν από την πλευρά τους ότι το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα παραμείνει σημαντικό στη λήψη αποφάσεων για την εξαγωγή όπλων. Ωστόσο πρόσθεσαν ότι πλέον θα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο αν μια συμφωνία ωφελεί την αμερικανική οικονομία και ενισχύει την αμυντική βιομηχανία της, στην οποία περίπτωση θα παρακάμπτεται η γραφειοκρατία.
Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες ανήλθαν στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2017, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες αμφιλεγόμενες πωλήσεις: Μεταξύ αυτών η πώληση εξοπλισμού ακριβείας στη Σαουδική Αραβία αξίας 7 δισεκατομμυρίων, παρά τις ανησυχίες ότι χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο στην Υεμένη, αλλά και η αποδέσμευση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Μπαχρέιν.
Ανάλογες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και για τις προετοιμασίες της κυβέρνησης να καταστήσει πιο εύκολο για τους Αμερικανούς κατασκευαστές να πωλούν μικρά όπλα, περιλαμβανομένων τυφεκίων και πυρομαχικών, σε ξένους αγοραστές.
Με πληροφορίες από το Tvxs