Συλλέγοντας δάχτυλα αμάχων ως «σουβενίρ»...

Ο... «λοχίας Μπαρνς» στο Αφγανιστάν

| 15/09/2016

Είναι γνωστό, ότι η μετατροπή των παιδιών της εργατικής τάξης σε δολοφονικές μηχανές εναντίον άλλων λαών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου συνιστά μια διαδικασία αποκτήνωσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συνεπειών στους στρατιώτες από την συμμετοχή τους σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους αφορά σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία γιγαντώνονται από την πολύμορφη αδιαφορία που αντιμετωπίζουν επιστρέφοντας στις πατρίδες τους. Ενα καθόλου αμελητέο, ποσοτικά, μέρος τους, ωστόσο, περνά τον «Ρουβίκωνα» της βαρβαρότητας. Είναι τα «πρωτότυπα» του συνταγματάρχη Κουρτς στο «Αποκάλυψη Τώρα» και του λοχία Μπαρνς στο «Platoon». Η πραγματικότητα όμως, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, ξεπερνά και την πιο «άρρωστη» σεναριακή φαντασία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν στην σύσταση μυστικής «φονικής ομάδας» («kill team») η οποία… ανατίναζε και πυροβολούσε άμαχους Αφγανούς που επέλεγε τυχαία, συλλέγοντας τα δάχτυλά τους ως τρόπαια…

Πέντε από τους στρατιώτες κατηγορούνται για τη δολοφονία τριών Αφγανών τους οποίους σκότωσαν… σαν «σπορ» εντός του 2016 και ακόμη επτά κατηγορούνται ότι συγκάλυψαν τις δολοφονίες και ότι επιτέθηκαν σε νεοσύλλεκτο συνάδελφό τους που τις αποκάλυψε, όταν ανέφερε άλλα «κατορθώματα» μελών της «ομάδας», όπως την χρήση κλεμμένου χασίς, που οδήγησαν στο ξετύλιγμα του ματωμένου «κουβαριού».

Τα εν λόγω εγκλήματα πολέμου έγιναν από μέλη της ταξιαρχίας πεζικού Stryker που στρατοπεδεύει στην επαρχία Κανταχάρ, στα νότια του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, όλα ξεκίνησαν μετά την άφιξη του 25χρονου λοχία, Calvin Gibbs, στο προκεχωρημένο φυλάκιο Ramrod τον Νοέμβρη του 2015. Εκεί, ο λοχίας Gibbs υπερηφανευόταν για τα πράγματα που πήρε μαζί του όταν υπηρετούσε στο Ιράκ και για το πόσο εύκολο ήταν «να πετάξει μια χειροβομβίδα σε κάποιον και να τον σκοτώσει».

Μαζί με τον 22χρονο στρατιώτη, Jeremy Morlock, σκέφτηκαν να στήσουν μια «kill team», η οποία προχώρησε σε τουλάχιστον τρεις δολοφονίες Αφγανών αμάχων μέσα στους επόμενους μήνες, κατά την διάρκεια περιπολιών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώτος στόχος ήταν ο Gul Mudin, ο οποίος σκοτώθηκε «ρίχνοντάς του μια χειροβομβίδα και πυροβολώντας τον με στρατιωτικό τουφέκι», όταν η ομάδα μπήκε στο χωριό La Mohammed Kalay τον Ιανουάριο.

Ο Morlock και ακόμη ένας στρατιώτης, ο Andrew Holmes, φυλούσαν σκοπιά στην άκρη ενός χωραφιού παπαρούνας όταν εμφανίστηκε ο Mudin και στάθηκε σε έναν τοίχο απέναντι από τους στρατιώτες. Ο Gibbs έδωσε στον Morlock μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα την οποία πέταξε προς τον Αφγανό και αμέσως βούτηξε για να καλυφθεί. Ο 19χρονος Holmes άρχισε να πυροβολεί το θύμα πάνω από τον τοίχο. Αργότερα την ίδια μέρα ο Morlock είπε στον Holmes ότι η δολοφονία ήταν για «διασκέδαση» και τον απείλησε να μην μιλήσει σε κανέναν.

Το δεύτερο θύμα ήταν ο Marach Agha, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα τον επόμενο μήνα. Ο Gibbs τοποθέτησε ένα καλάσνικοφ δίπλα στο πτώμα για να δικαιολογήσει την δολοφονία. Τον Μάιο, ο Mullah Adadhdad σκοτώθηκε από πυροβολισμό και χειροβομβίδα.

Η εφημερίδα Army Times ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας από τους στρατιώτες μάζευε δάχτυλα των θυμάτων σαν «σουβενίρ», ενώ άλλοι πόζαραν φωτογραφιζόμενοι δίπλα στα πτώματα. Ολοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη ή ακόμη και θανατική ποινή αν καταδικαστούν.

Οι δολοφονίες ήρθαν στο φως τον περασμένο Μάιο, όταν ο στρατός άρχισε να ερευνά μια άγρια επίθεση εναντίον στρατιώτη ο οποίος είχε καταγγείλει ότι μέλη της μονάδας του κάπνιζαν χασίς. Σύμφωνα με τους The Army Times, μέλη της μονάδας συχνά έκαναν χρήση ναρκωτικών εν ώρα «καθήκοντος», ενώ πολλές φορές έκλεβαν το χασίς από πολίτες.

Ο στρατιώτης μόλις είχε φτάσει στην μονάδα κατευθείαν από την βασική εκπαίδευση και στην αρχή δεν είχε αναφέρει τα ναρκωτικά και το λαθραίο αλκοόλ λόγω «αφοσίωσης» προς τους συντρόφους του. ‘Οταν όμως επέστρεψε από μια αποστολή στο επιτελείο και ανακάλυψε ότι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν το δικό τους κατάλυμα για να καπνίζουν ναρκωτικά, το ανέφερε.

Δύο μέρες μετά την αναφορά, δύο μέλη της διμοιρίας του, συμπεριλαμβανομένων των Gibbs και Morlock, του επιτέθηκαν, του είπαν ότι «κάρφωσε», τον χτύπησαν και τον προειδοποίησαν να «κρατήσει το στόμα του κλειστό». Κάτι που στρατιώτης δεν έκανε, αναφέροντας επίσης τον ξυλοδαρμό και τις απειλές.

Το πώς έρχονται στην δημοσιότητα τέτοια εγκλήματα έχει σημασία, με την έννοια ότι παρά την διαδεδομένη προπαγάνδα, ο ίδιος ο στρατός ως δομή δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε σχετικές έρευνες με δική του πρωτοβουλία. Διότι στην πραγματικότητα, αυτά τα εγκλήματα αποτελούν παρελκόμενα της ίδιας της εγκληματικής φύσης και επιθετικότητας του κεφαλαίου, το οποίο είναι ο εντολοδόχος του στρατού του. Δεν μπορεί να υπάρξει ιμπεριαλιστική επέμβαση με εργαλείο έναν στρατό ο οποίος να διέπεται από ανθρωπιά. Το πώς κάνεις κάτι παραπέμπει ευθέως και στο τί είναι αυτό που θέλεις να κάνεις.

Από αυτή την άποψη, τέτοιου είδους αποκαλύψεις και έρευνες είναι σίγουρα χρήσιμες στην τεκμηρίωση των θεωρητικών συμπερασμάτων και στην καθημερινή πάλη του κινήματος, πλην όμως, πρακτικά, χρησιμοποιούνται και από τον ιμπεριαλισμό ως «κολυμπήθρα» όπου «ξεπλένεται» το κάθε φορά προπαγανδιστικό «προφίλ» του, από τα διαρκή εγκλήματά του κατά των λαών.

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.