Ανάσα

Εικόνες από την Αθήνα της κρίσης

| 29/04/2014

Ο Γιάννης Καραμπάτσος ασχολείται με τη φωτογραφία εδώ και αρκετά (πλέον) χρόνια. Τα τελευταία εξ αυτών και επαγγελματικά (όταν προλαβαίνει). Συμμετέχει στην ομάδα του Περιοδικού από τις πρώτες συζητήσεις που επιχείρησαν να το προσεγγίσουν ως ιδέα. Στο βαθμό που η ιδέα πλέον πήρε σάρκα και οστά, πολλές από τις φωτογραφίες του θα εισβάλλουν συχνά στις σελίδες αυτού του ιστότοπου και θα δεσμεύουν τα cookies σας. 

Παρακάτω παρουσιάζουμε ένα μικρό κομμάτι από την έκθεση που παρουσίασε υπό τον τίτλο “Ανάσα”.

“Αν έλειπε κάτι την στιγμή που τραβούσα αυτές τις φωτογραφίες αυτό ήταν η ανάσα. Έλειπε είτε γιατί πολλές από αυτές ήταν τραβηγμένες μέσα σε σύννεφα χημικών ουσιών που προκαλούν ασφυξία, είτε γιατί η ανάσα δυσκολεύει σε συνθήκες ανασφάλειας, φόβου και απελπισίας.

Ταυτόχρονα όμως με έναν τρόπο αν εμφανίζεται κάπου η ανάσα στα χρόνια αυτά της κρίσης είναι σε αυτές ακριβώς τις λίγες στιγμές που η αίσθηση της απόλυτης αδυναμίας, η κατάθλιψη της μοναξιάς και το αίσθημα ματαιότητας έδωσαν για λίγο την θέση τους στην ελπίδα της συλλογικής δράσης.

Έδωσα λοιπόν αυτόν τον τίτλο σε αυτή τη μικρή έκθεση, σε αυτό το μικρό φωτορεπορταζ στην Αθήνα της κρίσης, ακριβώς για αυτή την περίεργη συνύπαρξη, την παρουσία και την απουσία ανάσας, που ένιωθα να διαπερνά τις εικόνες αυτές. Τις αποτύπωσα στις πλατείες και το πολυσυζητημένο κίνημα των αγανακτισμένων, στις μεγάλες συγκεντρώσεις, σε απεργιακούς χώρους, στην ΕΡΤ και όπου ένιωθα ότι κάτι «κινείται» και μία ανεξήγητη δύναμη με παρέσυρε στην αποτύπωση αυτής της κίνησης.

(Το σίγουρο είναι ότι θυμάμαι να κρατάω την δικιά μου ανάσα πριν από το κάθε «κλικ»)”

Η Ανάσα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Bar Ippο τo περασμένο φθινόπωρο και χρησιμοποιήθηκε μαζί και με άλλο υλικό για την κατασκευή ενός από τα video teaser του Περιοδικού.

_DSC0402

 

_DSC2484-Edit-2

 

_DSC5161

 

_DSC5529

 

_DSC6128

_DSC6855-Edit-2

_DSC6949

_DSC7450

_DSC7803

_DSC7816

 

_DSC8599

_DSC9894