Ανοίγει ένα παράθυρο στην ζωή του Καρλ Μαρξ
Ανακαινίζεται και διευρύνεται η έκθεση στο σπίτι όπου ήρθε στον κόσμο ο Γερμανός φιλόσοφος

Διακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, στις 5 Μαΐου, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται η έκθεση στο σπίτι όπου ήρθε στον κόσμο ο Γερμανός φιλόσοφος.
Το κομψό μπαρόκ κτίσμα στην Τρηρ, από τις 5 Μαΐου, θα φιλοξενεί μία καινούρια μόνιμη έκθεση, η οποία θα περιέχει περισσότερα για την ιδιωτική ζωή, αλλά για την πολιτική του πλευρά και την επίδραση των ιδεών του έως και σήμερα.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Αν-Κάτριν Τομ εξηγεί πως θα επικεντρώνεται στη ζωή, το έργο και την επιρροή του Καρλ Μαρξ, με κείμενα που , ναι μεν, «απαιτούν διάβασμα», αλλά δεν θα είναι «γραμμένα για καθηγητές» , μα για κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει περισσότερα για τον,ίσως , σπουδαιότερο πολιτικό φιλόσοφο της Ιστορίας.
Ο αρχιτέκτονας Κλάους Χόλενμπεκ, που συμμετέχει στην έκθεση, δήλωσε πως θα δοθεί έμφαση στο πώς ήταν πραγματικά το σπίτι της οικογένειας Μαρξ. Γι’ αυτό , κάποια εκθέματα μεταφέρθηκαν για να είναι εμφανή ορισμένα παράθυρα του σπιτιού. «Είπαμε ότι είμαστε καλεσμένοι στο σπίτι του Καρλ Μαρξ», επισήμανε ο γερμανός αρχιτέκτονας περιγράφοντας την ιδέα για τις αλλαγές που γίνονται στην έκθεση.
Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελεί, επίσης, η ιδιωτική ζωή του. Σε έναν χώρο με τέσσερα τραπέζια όπου έχουν τοποθετηθεί ισάριθμα γραφήματα παρουσιάζονται οι τέσσερις τομείς εργασίας του: ως δημοσιογράφος, φιλόσοφος, οικονομολόγος και κοινωνικός αναλυτής. Ο Χόλενμπεκ περιγράφει τον τρόπο δουλειάς του Μαρξ ως χαοτικό, καθώς διόρθωνε και έγραφε συνεχώς.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, σημειώνει ότι η έκθεση επιθυμεί να δείξει πώς σκεφτόταν ο Μαρξ, καθώς και τι συνέβη με τις ιδέες του μετά θάνατον. Η παλαιότερη έκθεση ολοκληρωνόταν στο έτος 1989. «Τώρα έχουμε συμπεριλάβει και την χρηματοοικονομική κρίση του 2007/2008», λέει η ίδια.
Η έκθεση μαζί με την ανακαίνιση και την αναδιαμόρφωση του κτηρίου θα κοστίσει περίπου 1 εκ. ευρώ. «Κερασάκι στην τούρτα» αποτελεί ένας τοίχος σχεδιασμένος για σέλφι, με φόντο φωτογραφία του Καρλ Μαρξ, όπου προφανώς θα υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle