Ανδρέας Ασημακόπουλος: «Οι απίστευτες περιπέτειες του κυρίου Μανιτάρη Κάπα»
Η επιστημονική φαντασία ως αφορμή

«Με το πέρας ενός παράξενου εγκεφαλικού επεισοδίου, ο κύριος Κάπας ανακαλύπτει ότι, εκτός από την διευρυμένη του αντίληψη, είναι παντελώς ανίκανος να θυμηθεί το μικρό του όνομα, το οποίο φαίνεται να έχει αντικατασταθεί από το περίεργο όνομα “Μανιτάρης”. Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα αλλοπρόσαλλο εξωδιαστατικό πλάσμα που του συστήνεται ως Χτυποκάρδιος, τον προτρέπει να ψάξει για την Αδελφότητα Των Απαγορευμένων Ιδεών, μία επικηρυγμένη ομάδα hackers του βιοδικτύου, του αντικαταστάτη του internet στο μέλλον, όπου οι άνθρωποι σερφάρουν και επικοινωνούν φορώντας περικεφαλαίες εικονικής πραγματικότητας.
»Περίπου 80 χρόνια από σήμερα σε ένα όχι και τόσο απίθανο μέλλον, ο κύριος Μανιτάρης Κάπας διαπιστώνει ότι τα πράγματα σχεδόν ποτέ δεν είναι όπως φαίνονται. Καθώς βγαίνει αναγκαστικά από την ζώνη της καθημερινής του ασφάλειας έχει να αντιμετωπίσει έναν βρικόλακα σκέψεων, έναν σεξουαλικό κυβερνοδαίμονα, διανοητικούς ιούς, το σωφρονιστικό σύστημα του μέλλοντος που δημιουργεί αυτοματοποιημένους πολίτες και μια εταιρία – κολοσσό που απειλεί να ισοπεδώσει το ανθρώπινο είδος, όπως το ξέραμε μέχρι τώρα.
»Τι δουλειά έχει ο φιλόσοφος Πλάτωνας και η διδασκαλία του Ζεν με όλα αυτά; Ποιοι είναι ο πατέρας-Χάος και ο Ψευδοκράτορας που όλοι τους τρέμουν, αλλά κανείς δεν τους έχει αντικρύσει ποτέ; Γιατί ο αριθμός 38 επιμένει να εμφανίζεται στον δρόμο του; Τώρα που όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον του, θα καταφέρει άραγε ο Μανιτάρης Κάπας να σώσει τον εαυτό του, τον μεγάλο του έρωτα και τον ίδιο τον πλανήτη από την απόλυτη καταστροφή»;
Τον Ανδρέα Ασημακόπουλο τον γνωρίζω χρόνια. Μέχρι πριν κάποιους μήνες τον γνώριζα λόγω της μουσικής του και του συγκροτήματός του, μιας και ο Ανδρέας είναι ο ιδρυτής και η ψυχή των «Μαύρη Μαγιονέζα». Όταν πήρα στα χέρια μου το πρώτο του βιβλίο πραγματικά εξεπλάγην από τη τόλμη του να βουτήξει στα βαθιά νερά της λογοτεχνίας μετά τη πορεία του στο χώρο της μουσικής. Περισσότερο όμως εξεπλάγην όταν το διάβασα. Γιατί «Οι απίστευτες περιπέτειες του κυρίου Μανιτάρη Κάπα» (εκδόσεις ΦΥΛΑΤΟΣ) είναι ένα σύγχρονο βιβλίο κοινωνικής φαντασίας, στα χνάρια του Philip Dick, του Norman Spinrad, του William Gibson, του Roger Zelazny και της Ursula Le Guin, εκείνου του ρεύματος που παρουσιάζει το φουτουριστικό λογοτεχνικό αφήγημα σαν αυτό που είναι, δηλαδή σαν προοπτικές και πιθανές τάσεις του υπαρκτού παρόντος….
Ο Ασημακόπουλος έχει πλάσει μια ιστορία με έντονο εσωτερικό ρυθμό που δεν σε αφήνει να αφήσεις το διάβασμα. Η θητεία του στη μουσική προφανώς κάτι τον έχει διδάξει σχετικά.
Αλλά το πιο δυνατό σημείο του κυρίου Μανιτάρη Κάπα είναι η ίδια η ιστορία του. Παίρνοντας στοιχεία και από το κινηματογράφο του φανταστικού και ειδικά από ταινίες σαν το «Μάτριξ» και «το 13ο Πάτωμα», η αφήγηση σε βάζει μέσα σε ένα προκλητικό διανοητικό παιχνίδι στο οποίο η θέση της φαντασίας και της πραγματικότητας, του «εικονικού» και του «πραγματικού» διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς ο αναγνώστης να διακρίνει εύκολα τις μεταξύ τους σχέσεις και διαφοροποιήσεις.
Το βιβλίο, παρά το παιχνίδισμα του μυαλού, όταν μπεις στη οπτική του διαβάζεται εύκολα και οι αναγνώστες του είδους θα το αγαπήσουν. Ο Ασημακόπουλος έχει φτιάξει αρκετές σκηνές που σε προκαλούν να τις σκεφτείς κινηματογραφικά, όπως την μάχη του Δρακόντιου με τον Άνθρωπο – σκιά, ή τη σκηνή της μάχης στη Tantalus Corp. Από αυτή την άποψη ο Ασημακόπουλος είναι άτυχος που είναι Έλληνας αν και ποτέ δεν ξέρεις…
Το «Οι απίστευτες περιπέτειες του κυρίου Μανιτάρη Κάπα» είναι ένα βιβλίο αντίστασης και κριτικής. Αντίστασης στον ολοκληρωτισμό, ειδικά όταν αυτός συνδυάζει τη δικτατορία των μεγάλων εταιρειών με τον πολιτικό ολοκληρωτισμό και την δύναμη της τεχνολογίας, της παραπλάνησης και της λήθης. Είναι μια κριτική στην σημερινή αποξένωση των social media, στην παγίδευση σε εικονικούς κόσμους, στην διαφημιστική τεχνική της παραπλάνησης και του ψεύδους. Ταυτόχρονα είναι μια κριτική της εξάρτησης ως κοινωνικής συμπεριφοράς που ξεπερνά τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και επεκτείνεται σε πολλούς τομείς της ζωής. Είναι ένα κάλεσμα αντίστασης στον Ψευδοκράτορα, στον αγώνα για να σώσουμε τον Χτυποκάρδιό μας. Μια μάχη στα πεδία του εικονικού για μια ουσιαστική ζωή στο επίπεδο του πραγματικού…..
Η βασική ιδέα που επηρεάστηκε ο συγγραφέας είναι η συζήτηση γύρω από τα memes, δηλαδή τα μνημίδια, καθώς και η κβαντική φυσική και η θεωρία του χάους. Ο ίδιος έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο στη μελέτη αυτών των τριών επιπέδων γνώσης, κάτι που έχει επηρεάσει τη γραφή του στο βιβλίο. Προσωπικά έχω αρκετές επιφυλάξεις και διαφωνίες με μια σειρά παραγόμενα θεωρήματα, ερμηνείες και φιλοσοφικές επιδράσεις των οποίων έχουν τύχει και τα τρία αυτά πεδία, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν μια πρόκληση συζήτησης και αναζήτησης.
Το βιβλίο του Ασημακόπουλου βέβαια δεν είναι ένα επιστημονικό ούτε ένα φιλοσοφικό βιβλίο. Είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο κοινωνικής και τεχνολογικής φαντασίας, επηρεασμένο από την επιστήμη και τη φιλοσοφία, που αξίζει να διαβαστεί. Ειδικά στις ημέρες που έρχονται όπου όλοι και όλες ξεκλέβουμε λίγο χρόνο από τα καθημερινά και λίγα χρήματα για κανένα δώρο, αυτός ο παράξενος κύριος Μανιτάρης Κάπας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για τα δύο.
Οι Απίστευτες περιπέτειες του κυρίου Μανιτάρη Κάπα φέρουν και μια καινοτομία. Είναι το πρώτο βιβλίο με σάουντρακ!
Ναι, ο Ασημακόπουλος έχει φτιάξει το σάουντρακ του βιβλίου το οποίο ο επίδοξος αναγνώστης θα το βρει ακολουθώντας το link που θα βρει στο εσωτερικό του βιβλίου. Για δε το περιεχόμενό του θα τα ξαναπούμε από τις γραμμές του disc lab….