Ανεπιθύμητοι οι ανήλικοι πρόσφυγες στις ΗΠΑ του Τραμπ

Καταργείται το πρόγραμμα υποδοχής ανήλικων προσφύγων από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

| 09/11/2017

Από σήμερα τα μεσάνυχτα, οι ανήλικοι πρόσφυγες γίνονται ανεπιθύμητοι στις ΗΠΑ του ακροδεξιού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση του νέου πλανητάρχη έχει ενημερώσει το Κογκρέσο ήδη από το Σεπτέμβριο πως θα θα καταργήσει κατά φάσεις το πρόγραμμα για τους ανήλικους από την κεντρική Αμερική (Central American Minors ή CAM).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και επίσημα πια σταματά δέχεται την υποβολή νέων αιτήσεων για την ένταξη παιδιών που φεύγουν για να σωθούν από τη βία στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα σε ένα πρόγραμμα που τους χορηγεί καθεστώς πρόσφυγα στις ΗΠΑ.

Το εν λόγω πρόγραμμα ήταν μια πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα,σε μια προσπάθεια να  τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση κατά την οποία χιλιάδες ανήλικοι έφταναν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και ζητούσαν άσυλο. Η κατάργηση αυτού του προγράμματος ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες του Τραμπ σαν προέδρου. Ενδεικτικά, η κυβέρνηση του ανέφερε πως «η μεγάλη πλειονότητα των προσώπων που αποκτούσαν πρόσβαση σε αυτό δεν δικαιούνταν τη μετεγκατάστασή τους με καθεστώς πρόσφυγα». Οι ίδιοι τόνισαν πως θα δοθεί προτεραιτότητα σε μια διαφορετική διαδικασία επιλογής, σε συνεργασία με την κυβέρνηση στην Κόστα Ρίκα, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ωστόσο, ο ρατσιστικός και εθνικιστικός χαρακτήρας της διοίκησης Τραμπ δεν αφήνει και πολλές ελπίδες.

 Οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί αφότου άρχισε η εφαρμογή του ανέρχονταν σε 13.000, κατά στοιχεία του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ενώ τουλάχιστον  1.500 παιδιά και μέλη των οικογενειών τους που το δικαιούνταν έφθασαν και έλαβαν καθεστώς διεθνούς προστασίας στις ΗΠΑ βάσει του προγράμματος αυτού ως την 4η Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Mε πληροφορίες από το Reuters