Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Βρετανία για την δεύτερη άδεια Κουφοντίνα

| 11/02/2018

“Το μόνο που αξίζει στο όνομά του να ορκίζεσαι : η πρώτη αγκαλιά όταν αποφυλακίζεσαι”

Ο Δ. Κουφοντίνας επέστρεψε σήμερα το πρωί νωρίς στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά από την διήμερη άδεια που έλαβε το πρωί της Παρασκευής ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου. Από τις δηλώσεις εκπροσώπων τους, φαίνεται ότι «δεν καλάρεσε» σε Βρετανία και ΗΠΑ αυτή  η απόφαση. Η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ, δήλωσε ότι δεν ασκεί τίποτα περισσότερο από τα δικαιώματα του. Είναι η δεύτερη άδεια που παίρνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά από το τρίμηνο που παρήλθε από την πρώτη άδειά του. Πρώτη μετά από 15 χρόνια που δεν του δινόταν η ευκαιρία να ασκήσει το αυτονόητο δικαίωμά του.

Και αυτή τη φορά υπήρξαν αντιδράσεις, φυσικά. Εκτός από τα εγχώρια ΜΜΕ και πολιτικούς, είχαμε και νουθεσίες έξωθεν. Από τη μία, η πρέσβειρα της Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, χαρακτήρισε την έξοδο του Κουφοντίνα αποκαρδιωτική, καθώς προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του. Από την άλλη, και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερ, που υπενθύμισε ότι στις ΗΠΑ, οι τρομοκράτες δεν δικαιούνται άδεια από τις φυλακές.

Η δικηγόρος του Δ. Κουφοντίνα, αφού υποστήριξε τον πελάτη της, κάλεσε τα ΜΜΕ να σταματήσουν το λαϊκό δικαστήριο σε βάρος του. Συγκεκριμένα, είπε : «Εύχομαι και ελπίζω στο μέλλον ότι κι εσείς θα το αντιλαμβάνεστε ως μία κανονικότητα. Δεν υπάρχει λόγος κάθε φορά που βγαίνει με άδεια να τον δικάζουν και να τον ξαναδικάζουν τα κανάλια και να του αυξάνουν και την ποινή», ανέφερε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως «είναι σεβαστό, ο κάθε κρατούμενος, όταν ασκεί τα δικαιώματά του, να βγαίνει από τη φυλακή ό,τι και να είναι, ακόμα και αν λογοδοτεί για κοινωνικά εγκλήματα».