«Αντιμέτωποι με ρολά και ΜΑΤ»

Υπερασπίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας

| 02/03/2016

«Απαντήσεις» στο δρόμο δίνονται από διάφορα «μέτωπα» ενάντια στην νέα, προετοιμαζόμενη κυβερνητική «επιδρομή» σε ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά δικαιώματα και από τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών υποδομών.

Από το πρωί σήμερα μέλη φοιτητικών συλλόγων από τις Σχολές και τα Τμήματα Νομικής, Ιατρικής, Χημείας και Φιλολογίας πραγματοποιούν κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), διαμαρτυρόμενοι για τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας 14 εργαζομένων του Ιδρύματος.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΑΠΘ ότι «με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης συνυπογράφει επανειλημμένα την υποστελέχωση του Πανεπιστημίου, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη μνημονιακή πολιτική μέσα στα πανεπιστήμια».

Καταδικάζουν, επίσης, την συμμετοχή της διοίκησης στον λεγόμενο «Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία», διότι, όπως αναφέρουν, «ο πρωταγωνιστικός ρόλος που παίζει η πρυτανεία σε αυτή την διαδικασία την καθιστά υπεύθυνη για τις αναδιαρθρώσεις, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα στο Πανεπιστήμιο, στις οποίες συγκαταλέγονται τα δίδακτρα, το σπάσιμο του ενιαίου κύκλου σπουδών, η αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, οι συγχωνεύσεις τμημάτων».

Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη συμβολική κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών που ξεκίνησαν από νωρίς σήμερα το πρωί εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Τα ΜΑΤ επιχείρησαν να τους απομακρύνουν από το σημείο, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννακό, τραυματίστηκε μία γυναίκα, που με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

Οπως είπε στο ΑΠΕ ο Μ. Γιαννακός, επιχείρησαν άλλες τρεις φορές να συναντήσουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις εργαζομένων έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά «ήρθαν αντιμέτωποι με ρολά και ΜΑΤ».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου, ένταξη των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων στα ΒΑΕ, αύξηση των μισθών και διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας.