Αντιφασιστική συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα | 17.06

Διοργανώνεται από το Αντιφασιστικό - Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο

| 14/06/2017

Εκεί, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας δεν πάει πολύ καιρός από τότε που οι ρατσιστικές επιθέσεις και το νεοφασιστικό μίσος προσπαθούσαν να καμουφλαριστούν πίσω από “αθώους” τίτλους και όρους όπως “αγανακτισμένοι κάτοικοι” και “επιτροπές  πολιτών”. Από τότε που η άνοδος τη Χρυσής Αυγής συνοδεύτηκε από τα συσσίτια μόνο για Έλληνες, τα λουκέτα σε πάρκα και παιδικές χαρές, τα πογκρόμ με μαχαίρια που έδιναν καθημερινά τον τόνο σε μία από τις πιο ιστορικές περιοχές της Αθήνας.

Η ιστορία αυτή δεν φαίνεται να τελείωσε ακόμη όπως γίνεται εμφανές και αυτές τις μέρες με τα πογκρόμ και τη γενικευτική ρατσιστική επίθεση εναντίον των Ρομά στο Μενίδι. Όμως οι πολύμορφες μάχες που έχουν δοθεί από το αντιφασιστικό κίνημα (από οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς, μέχρι αναρχικές συλλογικότητες και ομάδες, καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, συνδέσμους οπαδών ως και συνδικάτα / σωματεία εργαζομένων) σε συγκεκριμένα πεδία όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται να έχουν αλλάξει την εικόνα σε κάποια σημεία.

Η δημιουργία του στεκιού “Δίστομο” υπήρξε μία από αυτές τις αλλαγές εικόνας αναμφισβήτητα. Εκεί, λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία και τα σκαλιά της εκκλησίας που θεωρούσαν ιδιοκτησία τους οι ακροδεξιοί δημιουργήθηκε και στέριωσε μια πρωτοβουλία αντιφασιστών, αναρχικών και κομμουνιστών κάνοντας παρελθόν μαζί με τη βοήθεια κατοίκων τα λουκέτα στις παιδικές χαρές και τις περιπολίες εναντίον μεταναστών και προσφύγων.

[hr]

Αντιφασιστική συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα | 17.06

[hr]

Ο καιρός πέρασε και η πρωτοβουλία του “Διστόμου” χρειάστηκε μεγαλύτερο χώρο για να στεγάσει όλους όσους συμμετέχουν στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της. Σε μία από αυτές, αυτό το Σάββατο καλούν τους κατοίκους της περιοχής αναδεικνύοντας πρακτικά και συμβολικά μια άλλη κατάσταση και εποχή για την ευρύτερη περιοχή. όπως λένε οι ίδιοι:

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ.

Το Αντιφασιστικό-Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο καλεί τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα και όλους τους αντιφασίστες στην αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα στις 17/06/2017 και ώρα 19.00. Ο Άγιος Παντελεήμονας αποτελούσε για χρόνια πεδίο συσπείρωσης και οργάνωσης των φασιστικών-παρακρατικών συμμοριών,μια περιοχή που η Χρυσή Αυγή χρησιμοποίησε σαν προπύργιο αύξησης των ποσοστών της πάντα σε συνεργασία με το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε προσπάθεια κομματιών του ανταγωνιστικού κινήματος να διεκδικήσουν πολιτισμικά ή πολιτικά την πλατεία, δεν υλοποιήθηκε. Το Στέκι Δίστομο άλλαξε τους συσχετισμούς. Μέσα από την συνέπεια, την υπομονή, την επιμονή και τις αναγκαίες τακτικές προσαρμογές που απαιτεί ο αντιφασιστικός αγώνας, οικοδομήσαμε μια αντιφασιστική ζώνη στον Άγιο Παντελεήμονα. Αποδείχθηκε περίτρανα πως η εδαφικοποίηση του μαχόμενου αντιφασιστικού αγώνα, αποτελεί ένα δύσβατο αλλά νικηφόρο μονοπάτι.

Στα 3 χρόνια της παρουσίας μας στον Άγιο Παντελεήμονα, η πολυμορφία του αγώνα είναι κομβικό χαρακτηριστικό της πολιτικής μας παρέμβασης. Ακυρώσαμε οποιαδήποτε προσπάθεια εμφάνισης φασιστών- παρακρατικών στην Πλατεία. Ανοίξαμε την παιδική χαρά που παρέμενε για χρόνια κλειστή, κόντρα στις επιδιώξεις Καμίνη-ντόπιων φασιστών. Διευκολύναμε μέσω της παρουσίας μας την ύπαρξη ιατρείου δρόμου στον Άγιο Παντελεήμονα, συνδέοντας τον μαχόμενο αντιφασισμό με τις ανάγκες της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δεν αφήσαμε να επιβιώσουν ούτε μήνα τα γραφεία του μαφίοζου-παρακρατικού Χρήστου Ρήγα που είχε το θράσος να ανοίξει γραφεία λίγα μέτρα μακριά από το στέκι μας. Πραγματοποιήσαμε παρέμβαση κατά την διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης της Τ.Ο Αθήνας της Χρυσής Αυγής στον Σταθμό Λαρίσης, του κοντινότερου γεωγραφικά γραφείου στο Στέκι μας.

Προσδοκούμε το Σάββατο να συνδεθούμε με την τοπική κοινωνία και το πολυεθνικό προλεταριάτο του Αγίου Παντελεήμονα. Να γιορτάσουμε μαζί την αντιφασιστική νίκη στον Άγιο Παντελεήμονα. Να αντιπαραβάλλουμε στον »πολιτισμό» του μίσους, της παραχάραξης της ιστορίας, της υπεράσπισης ενός παρελθόντος που δεν αναγνωρίζουμε, τον δικό μας πολιτισμό. Της υπεράσπισης της προλεταριακής- αντιφασιστικής ιστορίας, του κόσμου του αγώνα, του μόχθου και της αντίστασης που έχει μάθει να μην σκύβει το κεφάλι. Τον πολιτισμό της αλληλεγγύης, της πλατιάς άμυνας απέναντι σε οποιονδήποτε μας στερεί αυτά που δικαιούμαστε. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση της αντιφασιστικής κληρονομιάς των νεκρών, των βασανισμένων και των φυλακισμένων.

Σάββατο 17 Ιούνη 2017, ώρα 19.00

Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα

AFISA_TELIKI

[hr]

Δείτε το event στο facebook: Αντιφασιστική συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα

[hr]

[br]

[hr]

“Φόρος τιμής στους νεκρούς το Διστόμου από τους ναζί”

[hr]

 “Άτομα από τον αναρχικό χώρο και αντιφασίστες, ύστερα από κάλεσμα της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας πήραμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε το αντιφασιστικό στέκι «ΔΙΣΤΟΜΟ» στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα. Η ονομασία του στεκιού είναι φόρος τιμής στους νεκρούς το Διστόμου από τους ναζί Γερμανούς κατακτητές στις 10 Ιουνίου του 1944. Παραθέτουμε μαρτυρία από την ημέρα εκείνη: «Στο Δίστομο άρχισαν σφαγή. Σκότωσαν αδιάκριτα γέρους, μωρά εξαμηνίτικα, γριές, τα παιδιά του σχολείου (όλα στην αίθουσα του σχολείου) και τον παπά. Βρέθηκαν όλες σχεδόν οι νέες γυναίκες σχισμένες με ξίφος ή μαχαίρι από τα γεννητικά τους όργανα μέχρι το στήθος. Βρέθηκαν γυναίκες με κομμένους τους μαστούς, ξεκοιλιασμένες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Βρέθηκαν μικρά παιδιά σφαγμένα και ξεκοιλιασμένα και τα έντερα περασμένα στο λαιμό. Του παπά του καψών το κεφάλι και το είχαν πεταμένο μακριά από το πτώμα του. Ο απολογισμός αυτού του σαδιστικού αφηνιασμού είναι 296 νεκροί, χωρίς να υπολογιστούν οι πολυάριθμοι πληγωμένοι και οι λίγοι κάτοικοι που έχασαν τα λογικά τους.»

Αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι πως με την παρουσία μας στην περιοχή, όπως στη συνέχεια και με το άνοιγμα και άλλων χώρων σαν κι αυτόν σε άλλες περιοχές θα εξαλείψουμε την παρουσία των σύγχρονων απόγονων των Γερμανών ναζί και των Ελλήνων συνεργατών τους (οι χρυσαυγίτες δεν αποτελούν τίποτε άλλο από τους απόγονους των ταγματασφαλιτών, των γερμανοτσολιάδων, των κουκουλοφόρων καταδοτών) που κατέστρεψαν τον τόπο. Μιλάμε για τους θρασύδειλους νεοναζί της χρυσής αυγής που λερώνουν με την παρουσία τους τις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, χτυπώντας πάντα με την ανοχή και τις πλάτες της αστυνομίας, όντας ανέκαθεν το μακρύ χέρι του συστήματος, ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Υποσχόμαστε λοιπόν πως η θρασύδειλη και φασιστική δράση τους τελειώνει εδώ.

Προερχόμενοι οι περισσότεροι από εμάς από την φτωχή εργατική τάξη που ολοένα και διευρύνεται στην Ελλάδα, βιώνουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της οικονομικής και θεσμικής κρίσης του συστήματος των διαχειριστών της εξουσίας, οι οποίοι αποτελούν εντολοδόχοι του γερμανικού οικονομικού ιμπεριαλισμού, των ηγεσιών της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ., φερέφωνα και εθελόδουλοι ακολουθητές των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, που στο φόβο τους για μελλοντικές κοινωνικές εξεγέρσεις από τη φτωχοποίηση του λαού και την εξαφάνιση όλων των με αίμα κατεκτημένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του, ψηφίζουν τρομονόμους και θωρακίζουν με στρατιωτικά κατασταλτικά μέτρα το κράτος έκτακτης ανάγκης….”

(Από τα ιδρυτικά κείμενα της πρωτοβουλίας)