Ανυπότακτες Γυναίκες

Η συμβολική γυναικεία φιγούρα στην Κομμούνα του Παρισιού

| 08/03/2017

Σε αυτό κάνουμε μια απόπειρα να προσεγγίσουμε τη γυναικεία φιγούρα μέσα από τον υλικό και τον συμβολικό ρόλο της σε μια επαναστατική συγκυρία. Προσπαθούμε να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μεταβάλλεται η θέση και η δράση της γυναίκας στη δημόσια σφαίρα της πόλης όταν η συμβατική καθημερινότητα αποκτά αγωνιστικό χαρακτήρα. Επιλέγουμε το παράδειγμα της παρισινής κομμούνας όχι λόγω της ιστορικής του μοναδικότητας ή πρωτοπορίας, αλλά επειδή θεωρούμε πως ενσαρκώνει παραστατικά τις αντιλήψεις για τη γυναίκα ως δρών πολιτικό και αγωνιστικό υποκείμενο, την γυναικεία αναπαράσταση ως σύμβολο της Επανάστασης και ως εργαλείο καταστολής της.

Πολλές και διάφορες, σύνθετες ή στερεοτυπικές, γυναικείες φιγούρες μπορούν να βρεθούν διασκορπισμένες στις εφημερίδες, στις ιστοριογραφίες και στα απομνημονεύματα για την Παρισινή Κομμούνα. Κάθε φιγούρα αντανακλά αντιλήψεις της εποχής σχετικά με την πρέπουσα και την απρεπή, τη φυσική και την αφύσικη, την αποδεκτή και την απαράδεκτη γυναικεία συμπεριφορά, και καθεμιά μας φανερώνει τις αντιλήψεις του δημιουργού της για τις διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών. Ωστόσο, αυτές οι φιγούρες δεν αντανακλούν μόνο πολιτισμικές συμβάσεις για τη γυναικεία φύση και πρέπουσα συμπεριφορά, αλλά νοηματοδοτούν τις πράξεις των γυναικών και ενσαρκώνουν κρίσεις για αυτές και για την Κομμούνα.

Η σημασία αυτών των αναπαραστάσεων των Κομμουνάρων (ο όρος αποτελεί από μόνος του μια αναπαράσταση, μιας και ταυτίζει τις γυναίκες με τις πολιτικές τους δράσεις και πεποιθήσεις) δεν ήταν σταθερή ούτε και το 1871. Κάθε φιγούρα είχε πάνω από μία ταυτότητα και, καθώς άλλαζαν οι προσωπικότητες, άλλαζαν και οι κρίσεις που συνόδευαν την παρουσίασή της. Ανάμεσα στις πιο δεσπόζουσες είναι οι χήρες και οι μητέρες που πενθούσαν τους νεκρούς στρατιώτες, οι οποίες παρουσιάζονται συνήθως ως αθώα θύματα, αλλά ενίοτε μεταμορφώνονται σε ύπουλες φιγούρες. Οι μαγείρισσες και οι νοσοκόμες (cantinières και ambulancières) που προσέφεραν φαγητό, ποτό και ιατρική βοήθεια στην εθνοφρουρά, οι οποίες παρουσιάζονται τη μια ως ανόητες, την άλλη ως αγίες, και την τρίτη ως πανούργες. Οι «αμαζόνες» που προσφέρονταν να πολεμήσουν ενάντια στις Βερσαλλίες, και οι γυναίκες ρήτορες (επίσης αμαζόνες) που εμφανίζονται τις νύχτες στις πολιτικές λέσχες, οι οποίες ήταν ηρωικές, επικίνδυνες, χαζές και παράλογες, ανάλογα με τις πολιτικές θέσεις του εμπνευστή τους. Τέλος, κατά την τελευταία εβδομάδα του αγώνα, οι πετρολέζες που κατηγορήθηκαν ότι έβαλαν τις φωτιές που έκαψαν το Παρίσι, οι οποίες ήταν συχνότερα σατανικές παρά καλές, αλλά ακόμα και οι δικές τους απεικονίσεις κυμαίνονταν από το σαγηνευτικό στο αποκρουστικό και από το θύμα στο θύτη.

Εδώ εξετάζονται τόσο οι γυναίκες θύματα όσο και οι γυναίκες θύτες που αναδύθηκαν πριν την εισβολή των Βερσαλλιών στο Παρίσι αργά τον Μάη, και οι ιδεολογικοί ρόλοι που έπαιξαν στα κείμενα για την Κομμούνα.

Γυναίκες Θύματα

Οι άνδρες ήταν οι βασικοί υπερασπιστές της πόλης και, ως τέτοιοι, υπέστησαν τις σφοδρότερες ανθρώπινες απώλειες όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στο Παρίσι και τις Βερσαλλίες, στις αρχές του Απρίλη. Μέχρι την 21η Μάη, 4.000 χιλιάδες Παριζιάνοι άνδρες σκοτώθηκαν και 3.500 αιχμαλωτίστηκαν, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Παρόλο που οι τραυματισμένοι άνδρες ήταν ένα συνηθισμένο θέαμα στην πόλη και οι νεκροί θάβονταν καθημερινά στα νεκροταφεία του Παρισιού, ήταν ευκολότερο να απεικονίζονται ως θύματα του πολέμου οι γυναίκες. Γενικά μιλώντας, ο πόλεμος υποτίθεται πως ήταν μια συγκυρία κατά την οποία οι άνδρες επιδείκνυαν τον ανδρισμό τους. Ο θάνατος στη μάχη μπορεί να είναι τραγικός, αλλά είναι αναμενόμενος σε καιρό πολέμου και καμιά από τις δυο πλευρές δεν ήθελε να αντιμετωπίζει τους πεσόντες της ως θύματα. Αντ’ αυτού, οι πολιτικοί ηγέτες και οι δημοσιογράφοι αναφέρονταν σε αυτούς ως μάρτυρες, τοποθετώντας τους σε μια σχετική αλλά ηρωικότερη πολιτισμική κατηγορία. Αντίθετα, οι γυναίκες ήταν άμαχες (τουλάχιστον θεωρητικά) και άρα οι θάνατοί τους δεν θεωρούνταν φυσιολογική συνέπεια του πολέμου. Εξάλλου, οι άνδρες μάχονταν, τουλάχιστον εν μέρει, για να προστατέψουν εκείνες και τα παιδιά τους. Οι στρατιωτικοί διοικητές της Κομμούνας καταλάβαιναν αυτήν την παρόρμηση και τη χρησιμοποιούσαν για να συσπειρώσουν τα στρατεύματά τους. Όταν τραυματίζονταν ή σκοτώνονταν γυναίκες, ή όταν εκείνες έχαναν τους άνδρες προστάτες τους, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συμβολίσουν τη φρίκη του πολέμου και την αχρειότητα του εχθρού.

Η ανάθεση του σκοτωμού στους άνδρες και του πένθους στις γυναίκες ήταν μέρος μιας μακραίωνης δυτικής αντίληψης των έμφυλων ρόλων και χαρακτηριστικών. Γενικά, οι άνδρες γίνονταν αντιληπτοί ως ισχυροί ενώ οι γυναίκες ως αδύναμες, οι άνδρες ως ανεξάρτητοι ενώ οι γυναίκες ως εξαρτώμενες, οι άνδρες ως προστάτες ενώ οι γυναίκες ως προστατευόμενες. Οι γυναίκες μπορεί να προστατεύουν τα παιδιά τους σε καιρό ειρήνης (ή τουλάχιστον να προσπαθούν να τα προστατεύσουν), αλλά μόνο οι άνδρες μπορούν να τα προστατεύσουν σε καιρό πολέμου.

Οι Γυναίκες του Neuilly

Η τρομερή ειρωνεία ενός πολέμου σε αστικό χώρο που διεξάγεται για να προστατεύσει γυναίκες και παιδιά είναι ότι βάζει σε κίνδυνο εκείνους ακριβώς που υπερασπίζεται. Ένα γεγονός στο οποίο ενσαρκώνεται πικρά αυτή η ειρωνεία είναι εκείνο της 2ης Απρίλη, όταν οι Βερσαλλίες έστρεψαν τα πυρά τους κατά του Παρισιού και πέτυχαν κυρίως το προάστιο του Neuilly. Ο αποτροπιασμός του εγκλήματος που διέπραξαν οι Βερσαλλίες συμβολίστηκε με μια είδηση που εμφανίστηκε σε όλες της εφημερίδες της Κομμούνας: μια ομάδα μαθητριών «κόπηκε κυριολεκτικά σε κομματάκια» από πυρά όπλων καθώς αυτές έβγαιναν από την εκκλησία.

Η θυματοποίηση των γυναικών από τον πόλεμο έγινε δημοφιλής ιστορία και στον διεθνή τύπο. Η ιστορία των άμαχων γυναικών του Neuilly χρησιμοποιεί μια ποικιλία έμφυλων συμβάσεων για να εκφράσει την εντιμότητα των γυναικών και, επομένως, τη φρίκη του πολέμου. Το σπίτι που πρέπει να είναι τακτοποιημένο και ασφαλές έχει παραβιαστεί και είναι ακατάστατο. Η μάνα είναι τρομαγμένη και τα παιδιά κλαίνε. Είναι εξαθλιωμένες και ανήμπορες να σώσουν τους εαυτούς τους, καθώς ο φυσικός προστάτης είναι απών (εντείνοντας την απελπισία τους) αλλά για αξιότιμο λόγο.

Όταν στις 25 Απρίλη οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε παύση των εχθροπραξιών για μια μέρα προκειμένου να εκκενωθεί το Neuilly, όλοι αναφέρθηκαν στις γυναίκες που εκτοπίζονταν. Ο εκτοπισμός όμως, σωματικά ικανών γυναικών δεν μπορούσε από μόνος του να εκφράσει τη δραματικότητα της κατάστασης και τη φρίκη του πολέμου. Οπότε καταρτίστηκαν κατάλογοι ακόμα πιο ανήμπορων θυμάτων που περιλάμβαναν ηλικιωμένες καλόγριες, παράλυτα κορίτσια, άρρωστα παιδιά. Παρά την ποικιλότητα που χαρακτήριζε την κατηγορία, όλα τα μέλη της καταλάμβαναν την ίδια συμβολική θέση. Σε σχέση με τους άνδρες μαχητές ήταν ανίσχυρα.

Πενθούσες χήρες και μητέρες

Παρόμοιες με τα κυριολεκτικά θύματα των μαχών αλλά ακόμη σημαντικότερες συμβολικά, μια και δεν προκαλούσαν τις έμφυλες νόρμες, ήταν οι χήρες και οι μητέρες των νεκρών ανδρών της εθνοφρουράς. Είτε ήταν καταβεβλημένες από τη θλίψη είτε ήταν ικανές να φέρονται με αξιοπρέπεια, η δημόσια παρουσία τους, τόσο στην πόλη όσο και στα συμπαθούντα κείμενα, λειτουργούσε ως υπενθύμιση των νεκρών (και άρα απόντων) νέων ανδρών τους οποίους πενθούσαν. Κατά τη διάρκεια της Κομμούνας αυτές οι αξιότιμες πενθούσες φιγούρες χρησιμοποιούνταν για να κινητοποιούν την πόλη σε νέους αγώνες. Μετά την ήττα της, συμβόλιζαν την εντιμότητα του σκοπού της Κομμούνας και τα εγκλήματα των Βερσαλλιών.

Σε μια πολιτική προσπάθεια που ήταν τόσο συμβολική όσο και πρακτική, η Κομμούνα διοργάνωσε οικονομική στήριξη για τις χήρες και τα παιδιά των νεκρών στρατιωτών, ανέλαβε τη φροντίδα και την εκπαίδευση των παιδιών που έμειναν τελείως ορφανά με τον χαμό των πατεράδων τους και θεσμοθέτησε συντάξεις για τις χήρες και για κάθε παιδί στρατιώτη που έπεσε στη μάχη. Τιμώντας τις αντιλήψεις της εργατικής τάξης για τον γάμο, σύμφωνα με τις οποίες αυτός δε χρειαζόταν νόμιμη επικύρωση, η Κομμούνα παραχωρούσε συντάξεις σε όλες τις χήρες και τα ορφανά, ανεξάρτητα από την επίσημη οικογενειακή κατάσταση του άνδρα και της γυναίκας. Ο νόμος αυτός προκάλεσε κατακραυγή από τους συντηρητικούς, καθώς θεωρήθηκε πως νομιμοποιεί την ανηθικότητα, και έδωσε τροφή στους εχθρούς της Κομμούνας, οι οποίοι γρήγορα αντέστρεψαν την εικόνα της χήρας από θύμα σε θύτη. Οι καρικατούρες ενάντια στην Κομμούνα απεικόνιζαν γυναίκες που με χαρά έστελναν τους άνδρες τους στη μάχη και διαμαρτύρονταν όταν εκείνοι επέστρεφαν ζωντανοί.

Επικίνδυνες Γυναίκες

Συμβολικά αντίθετες από τις γυναίκες θύματα ήταν οι Παριζιάνες που μάχονταν για την Κομμούνα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οι συντηρητικοί και οι συγγραφείς που ήταν αντίθετοι στην Κομμούνα, τους έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Η προθυμία αυτών των «αμαζόνων» να συμμετέχουν στην αφαίρεση ζωής καταστρατηγούσε τις αστικές εννοιολογήσεις της γυναικείας φύσης και αμφισβητούσε μια βασική σύμβαση του δυτικού πολιτισμού του 19ου αιώνα: ότι η επιθετικότητα, η πολεμικότητα και η ανδρεία ήταν ανδρικά προνόμια και όχι γυναικεία χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα ενοχλητικό ήταν το γεγονός πως οι ίδιοι οι άνδρες που τους ασκούσαν κριτική, έβρισκαν πολλές από αυτές ελκυστικές. Για τους συντηρητικούς, ο συνδυασμός βίας και ομορφιάς ήταν ταυτόχρονα σατανικός και ακαταμάχητος. Όταν λοιπόν έγραφαν για τις μαχήτριες του Παρισιού, ο τόνος κυμαινόταν από την κατάφωρη αποδοκιμασία στο σαρκασμό, ωστόσο, η καταδίκη ήταν πάντα ξεκάθαρη.

Αντίθετα, όσοι έγραφαν υπέρ της Κομμούνας ήταν πιο αμφίθυμοι. Μόνο οι πραγματικά ριζοσπαστικοί δημοσιογράφοι του Παρισιού, οι οποίοι καλοδέχονταν κάθε πρόκληση του κατεστημένου, τις επαινούσαν με όλη τους την καρδιά. Οι περισσότεροι δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν αυτές τις υπερασπίστριες της Κομμούνας, των οποίων ο λόγος και οι πράξεις προκαλούσαν την πατριαρχική κουλτούρα. Όταν ήταν δυνατό τις αγνοούσαν. Όταν ήταν αδύνατο, όπως οι αναφορές στην τελευταία εβδομάδα των μαχών κατά την οποία οι γυναίκες υπερασπίστηκαν τα οδοφράγματα, τις παρουσίαζαν ως γυναίκες του λαού των οποίων οι πράξεις θα έσωζαν την επανάσταση. Αλλά οι άνδρες σχολιαστές δεν ήταν απόλυτα άνετοι με αυτήν την απεικόνιση.

Η εργάτρια Hortense David που πολεμούσε στο οδόφραγμα της Rue Royale

Η εργάτρια Hortense David που πολεμούσε στο οδόφραγμα της Rue Royale

Η λέξη «αμαζόνα» ήταν αυτή που συνήθως χρησιμοποιούνταν για τις υπερασπίστριες της Κομμούνας. Η βασική αναφορά ήταν οι αμαζόνες της αρχαίας Ελλάδας, η μυθική παγκόσμια αναπαράσταση της ισχυρής γυναίκας. Οι πολεμίστριες της ελληνικής μυθολογίας αποτελούν μια εύπλαστη απεικόνιση. Άλλοτε παρουσιάζονται ως ελεύθερα πνεύματα που έφτιαξαν τη δική τους κοινωνία και επιθυμούσαν μόνο σύντομες συναντήσεις με άνδρες με κύριο στόχο την αναπαραγωγή, και άλλοτε ως πανίσχυροι δαίμονες που μισούσαν τους άνδρες και ήταν διατεθειμένες να θυσιάσουν το δεξί τους στήθος προκειμένου να γίνουν καλύτερες τοξοβόλοι.

Σύμφωνα με το μύθο, η ομορφιά και η δύναμη των αμαζόνων, παρά την πολεμικότητά τους, ασκούσαν έντονη έλξη στους άνδρες. Η δύναμη και η αφοσίωση πολλών νεαρών εξεταζόταν με την αποστολή τους να πάρουν κάτι από τις αμαζόνες και να επιστρέψουν. Πολύ συχνά, στην αναζήτηση αυτή, ερωτεύονταν κάποια από αυτές.

Κάποια στοιχεία από τις ιστορίες για τις αμαζόνες διαπλέκονται με τον θρύλο της Jeanne d’Arc. Μια σειρά από συγκυρίες οδήγησαν στη συσχέτιση της νεαρής ηρωικής μάρτυρος με τις αμαζόνες και με άλλες θρυλικές πολεμίστριες. Η συσχέτιση ξεκινά από την ανεξαρτησία της από τους άνδρες, η οποία συμβολίζεται με την παρθενιά της, τα κοντά μαλλιά, τα ανδρικά ρούχα και την απευθείας επικοινωνία με τον Θεό.

Όπως οι αρχαίοι Έλληνες, έτσι και οι αστοί συγγραφείς του 19ου αιώνα, έλκονταν από τις πολεμίστριες της Κομμούνας με την άγρια ομορφιά και ήταν πεπεισμένοι πως εκείνες μισούσαν τους άνδρες και ήταν ανεξάρτητες και επικίνδυνες. Οι εχθροί της Κομμούνας άφηναν απ’ έξω τις αναφορές στη Jeanne d’Arc, εφόσον εκείνη αντιπροσώπευε ευρέως τη γενναιότητα, την καλοσύνη και την αγνότητα, ενώ οι πολεμίστριες της Κομμούνας αντιπροσώπευαν για εκείνους το κακό. Ωστόσο, ο θρύλος και η εικόνα της πλανιόταν στο βάθος και καθιστούσε πιο σύνθετες τις αναπαραστάσεις και τις αντιδράσεις τους. Οι ψυχρόαιμες αυτές μαχήτριες δεν έφεραν τα ανδρόγυνα στοιχεία της παρθενικής μάρτυρος, αλλά δεν ήταν και πραγματικές πολεμίστριες. Μόνο οι άνδρες (και η αγία Jeanne) μπορούσαν να είναι πολεμιστές, συνεπώς με το να πιστεύουν πως είναι και να αποκτούν ανδρική εξωτερική εμφάνιση, οι Κομμουνάρες βεβήλωναν τη γυναικεία φύση τους.

Μαγείρισσες και νοσοκόμες (cantinières και ambulancières)

Οι μαγείρισσες και οι νοσοκόμες που παρείχαν φαγητό και ποτό στην εθνοφρουρά και φροντίδα στους τραυματίες ήταν οι λιγότερο αμφιλεγόμενες από τις μαχήτριες της Κομμούνας. Αυτές οι γυναίκες αποτελούσαν συνηθισμένο κομμάτι των πολέμων του 19ου αιώνα και ήταν εύκολα αναγνωρίσιμες. Οι μαγείρισσες φορούσαν στολή και συχνά κουβαλούσαν μικρά βαρελάκια στη μέση τους. Οι νοσοκόμες φορούσαν στολές σπανιότερα, αλλά έφεραν στα ρούχα τους κόκκινους σταυρούς και κουβαλούσαν ιατρικό εξοπλισμό. Και οι δυο ομάδες βρίσκονταν δίπλα στους άνδρες στη μάχη, ως μέρος των στρατευμάτων τους.

Κάποιες μαγείρισσες και νοσοκόμες θεωρούσαν αυτό που έκαναν δουλειά, ενώ άλλες ήταν εθελόντριες που ήθελαν να βρίσκονται κοντά στους άνδρες τους ή να υπερασπιστούν την Κομμούνα. Όπως οι άνδρες της εθνοφρουράς που ήταν απλοί εργάτες με ελάχιστη εκπαίδευση στην τέχνη του πολέμου, έτσι και αυτές οι γυναίκες ήταν συχνά απροετοίμαστες για τη μάχη. Οι μαγείρισσες ήταν απλώς γυναίκες που ήξεραν να μαγειρεύουν, ενώ οι νοσοκόμες είχαν ελάχιστη ή και καθόλου εκπαίδευση, εφόσον η νοσηλευτική δεν είχε καθιερωθεί ακόμα ως επάγγελμα. Οι γυναίκες αυτές αγόραζαν μόνες τους τον εξοπλισμό τους και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους τραυματίες. Εκείνες (και όχι η κυβέρνηση ή οι γιατροί) οργάνωναν και τους μόνιμους και κινητούς σταθμούς νοσηλείας και στρατολογούσαν και άλλες μαγείρισσες και νοσοκόμες.

Οι μαγείρισσες συμμετείχαν στις μάχες από την αρχή και οι εφημερίδες της Κομμούνας αμέσως άρχισαν να επαινούν τη γενναιότητά τους. Όπως και οι αναφορές στις πενθούσες χήρες, έτσι και οι αναφορές στις μαγείρισσες χρησιμοποιούνταν από τον τύπο της Κομμούνας για να αποκαλύψουν την προδοσία των Βερσαλλιών, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν οι πολυάριθμοι αλλά αναμενόμενοι θάνατοι ανδρών. Επιπλέον, αντιπροσώπευαν τον ζήλο και την ανιδιοτέλεια των στρατευμάτων της Κομμούνας.

Επειδή φορούσαν στολές, οι μαγείρισσες τραβούσαν περισσότερο την προσοχή απ’ ό,τι οι νοσοκόμες. Για τους επικριτές της Κομμούνας, έτειναν να αποτελούν το αντικείμενο περιέργειας και χλευασμού. Η μαγείρισσα, με την χαρακτηριστική στολή της, παρουσιαζόταν συχνά και εύκολα ως καρικατούρα και η αναπαράστασή της χρησιμοποιούνταν για να γελοιοποιήσει την εθνοφρουρά, την Κομμούνα και, φυσικά, την ίδια. Παρόλο που η μαγείρισσα συνήθως απεικονιζόταν ως νεαρό και χαζοχαρούμενο κορίτσι, ενίοτε χρησιμοποιούνταν και άλλες αναπαραστάσεις, όπως εκείνη της μοχθηρής μητέρας.

Ο τύπος της Κομμούνας, όπως και τα γράμματα και τα ημερολόγια κάποιων ανδρών της εθνοφρουράς, αντιστάθηκε στις γελοίες ή μοχθηρές καρικατούρες των γυναικών αυτών και τις παρουσίαζε ως γενναίες ηρωίδες που χαρακτηρίζονταν από αυτοθυσία. Ωστόσο, η στάση των ηγετών της Κομμούνας και των στρατηγών δεν ήταν πάντα υποστηρικτική προς τις γυναίκες που έβαζαν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Στις περιπτώσεις που οι μαγείρισσες και οι νοσοκόμες δέχονταν κακή συμπεριφορά, οι απλοί άνδρες της εθνοφρουράς προερχόμενοι από την εργατική τάξη, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τις γυναίκες με σεβασμό, αδελφότητα και ειλικρίνεια, παρουσιάζονται ως οι πραγματικοί επαναστάτες, ενώ οι αξιωματικοί και οι γιατροί που σνόμπαραν τις γυναίκες θεωρούνταν ότι επιδείκνυαν αστικό και εξουσιαστικό πνεύμα, πιο ταιριαστό με τις Βερσαλλίες παρά με την Κομμούνα.

Διαδηλώτριες

Όταν ξεκίνησε ο ανοικτός πόλεμος ανάμεσα στο Παρίσι και τις Βερσαλλίες στις αρχές του Απρίλη, οι γυναίκες αναζήτησαν τρόπους να στηρίξουν την εθνοφρουρά. Ο τύπος της Κομμούνας αναφερόταν σε διαδηλώσεις και πορείες γυναικών που προσπαθούσαν είτε να συμμετάσχουν στον αγώνα ή να τον σταματήσουν. Στις 5 Απρίλη, ο τύπος γέμισε δημοσιεύματα για διαδηλώσεις που κυμαίνονταν σε μέγεθος από 700 μέχρι 2.000 άτομα. Οι διαδηλώτριες πρότειναν να κάνουν πορεία ως τις Βερσαλλίες για να εκθέσουν τους σκοπούς της Κομμούνας ή αλλιώς να συμμετάσχουν με τους άνδρες στη μάχη. Κάποιες γυναίκες ήθελαν να προστατεύσουν τους άνδρες από τον εχθρό τοποθετώντας κυριολεκτικά τα σώματά τους μπροστά τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλώτριες οπλοφορούσαν, ενώ σύμφωνα με άλλες όχι. Επιπλέον, φαίνεται μια κριτική στάση απέναντι στους άνδρες που δεν ήθελαν να πολεμήσουν.

Παρά τις προθέσεις τους, οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες δεν βγήκαν τελικά από την πόλη. Κάποιες τις σταμάτησε η εθνοφρουρά, ενώ άλλες μπορεί να είχαν κατά νου μόνο να διαδηλώσουν. Η μόνη εξαίρεση ήταν μια μικρή ομάδα που αποσπάστηκε από μια μεγαλύτερη πορεία. Η επικεφαλής της ομάδας σκέφτηκε πως παρόλο που δεν ήταν αρκετές για να πάνε στις Βερσαλλίες, ήταν σίγουρα αρκετές για να φροντίσουν τους τραυματίες των στρατευμάτων της Κομμούνας. Έτσι, αγόρασαν ιατρικό εξοπλισμό, έπεισαν την εθνοφρουρά να τους επιτρέψει την έξοδο από την πόλη και εντάχθηκαν στις τάξεις των νοσοκόμων.

bataillon_de_femmes

Οι εφημερίδες της Κομμούνας αναφέρθηκαν σύντομα και με συμπάθεια στις διαδηλώσεις των γυναικών, παρουσιάζοντας τις πορείες ως δράσεις που γίνονται από γυναίκες του λαού που συμμετέχουν σε πρέπουσες γυναικείες δραστηριότητες για λογαριασμό της Κομμούνας. Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλοι με αυτή τη στάση. Ξένοι ανταποκριτές, αστοί Παριζιάνοι, ακόμα και κάποιοι υποστηρικτές της Κομμούνας στάθηκαν κριτικά απέναντι στις γυναίκες, παρόλο που το περιεχόμενο της κριτικής τους ήταν διαφορετικό σε κάθε περίπτωση. Η ηπιότερη προήλθε από τους υποστηρικτές της Κομμούνας, κάποιοι από τους οποίους σχολίασαν πως «δε θα σατιρίσουν τον ελαφρώς θεατρικό ενθουσιασμό» των διαδηλωτριών που ήθελαν απλώς «να βρεθούν κοντά στους συζύγους τους». Από την άλλη, κάποιοι ξένοι ανταποκριτές ήταν πιο ευθείς, μιλώντας για «εξανδρισμό» των γυναικών και για «εκδηλώσεις» που απέτυχαν οικτρά επειδή οι γυναίκες δεν είχαν έναν πραγματικό άνδρα να τις καθοδηγήσει. Αυτού του είδους οι αναφορές αποκαλύπτουν την εχθρότητα που μπορούσαν να προκαλέσουν οι πολιτικά ενεργές γυναίκες στους άνδρες που διαφωνούσαν με την ιδεολογία τους και που θεωρούσαν πως εκείνες ξεπερνούσαν κάποια έμφυλα όρια. Οι αναφορές αμφισβητούσαν τη θηλυκότητα των διαδηλωτριών και θέτανε το ερώτημα εάν αυτές μπορούσαν πράγματι να είναι «μητέρες οικογενειών». Από την άλλη, παρόλο που αυτές οι γυναίκες φέρονταν σαν αμαζόνες, δηλαδή ανδροπρεπώς, ήταν ανίκανες για επιτυχία χωρίς ανδρική ηγεσία. Δεν ήταν καν πραγματικές αμαζόνες (που ούτως ή άλλως είναι αφύσικες), αλλά προσποιούνταν.

Στα ίδια δημοσιεύματα παρουσιάζονταν και «πραγματικές γυναίκες» που φέρονταν σύμφωνα με τις έμφυλες συμβάσεις των καιρών. Οι γυναίκες αυτές έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τις ανδροπρεπείς πολεμίστριες των διαδηλώσεων εφόσον φέρονταν σαν «πραγματικές σύζυγοι και μητέρες». Έκαναν αυτό που επιτάσσει ο έμφυλος ρόλος τους, δηλαδή αποδοκίμαζαν τον πόλεμο και ασκούσαν κριτική στην Κομμούνα, εξαιτίας της οποίας έχαναν τους άνδρες τους.

Πολεμίστριες

Καθώς συνεχιζόταν ο πόλεμος με τις Βερσαλλίες, οι αυθόρμητες διαδηλώσεις των αρχών του Απρίλη έδωσαν τη θέση τους σε πιο σοβαρή οργάνωση. Στις 11 και 12 Απρίλη εμφανίστηκε στις εφημερίδες μια νέα έκκληση προς τις γυναίκες του Παρισιού, πολύ διαφορετική από εκείνη που είχε δημοσιευθεί μια βδομάδα νωρίτερα. Αυτήν τη φορά δεν καλούσε σε διαδήλωση, αλλά καλούσε τις γυναίκες να πάρουν τα όπλα και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ηρωικών προγόνων τους, καθώς η ώρα της κρίσης είχε φτάσει. Καλούσε τις γυναίκες να συνδράμουν στη μάχη με τους άνδρες συγγενείς τους και να ετοιμαστούν «να υπερασπιστούμε και να πάρουμε εκδίκηση για τα αδέρφια μας!» Η παθητική αντίσταση δεν ήταν ο στόχος, αν και η άοπλη αυτοθυσία μπορούσε να δοκιμαστεί αν αποτύγχαναν όλα τ’ άλλα. Αλλά η ένοπλη αντίσταση ήταν προτιμότερη από τον μαρτυρικό θάνατο, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα έπρεπε να πάρει: «Αν όλα τα όπλα και οι ξιφολόγχες χρησιμοποιούνται από τους αδερφούς μας, θα υπάρχουν πλάκες στο πεζοδρόμιο για να λιώσουμε τους προδότες».

Στη συνέχεια ακολούθησε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι οι γυναίκες που ήταν «έτοιμες να πεθάνουν για τον θρίαμβο της Επανάστασης» θα συναντιόντουσαν για να σχηματίσουν επιτροπές για την υπεράσπιση της πόλης σε κάθε διαμέρισμα του Παρισιού. Η οργάνωση που αναδύθηκε από αυτή τη διαδικασία ήταν η Union des Femmes pour la Defénse de Paris et les Soins aux Blessés, της οποίας ηγούνταν μια κεντρική οργανωτική επιτροπή οκτώ γυναικών. Η ηγεσία της οργάνωσης ανακοίνωσε δημόσια ότι «η επιτυχία της παρούσας διαμάχης … είναι εξίσου σημαντική για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες του Παρισιού» και δήλωσε την απόφασή τους «να αγωνιστούμε ώσπου να νικήσουμε ή να πεθάνουμε υπερασπιζόμενες τα κοινά μας δικαιώματα» αν ο εχθρός μπει στο Παρίσι.

Όταν μια ομάδα γυναικών έκανε έκκληση για εκεχειρία, επικαλούμενη τη γυναικεία ιδιότητά τους ως σύζυγοι και μητέρες, η Union des Femmes απάντησε γρήγορα στην «επαίσχυντη εξαγγελία»: «Οι εργάτριες του Παρισιού δεν απαιτούν ειρήνη αλλά ολοκληρωτικό πόλεμο! Η συνδιαλλαγή σήμερα ισοδυναμεί με προδοσία! Το Παρίσι δε θα παραδοθεί … Οι γυναίκες του Παρισιού θα αποδείξουν στη Γαλλία και στον κόσμο ότι … είναι εξίσου ικανές με τους αδερφούς τους να δώσουν τη ζωή τους για τον σκοπό της Κομμούνας, τον σκοπό του Λαού!»

Η επονομαζόμενη André Léo, ενεργό μέλος του Union des femmes, η οποία ήδη από το 1866 είχε ιδρύσει τη φεμινιστική ομάδα Société pour la Revendication du Droit des Femmes

Η επονομαζόμενη André Léo, ενεργό μέλος του Union des femmes, η οποία ήδη από το 1866 είχε ιδρύσει τη φεμινιστική ομάδα Société pour la Revendication du Droit des Femmes

Αυτού του είδους οι δημόσιες διακηρύξεις ανησύχησαν τους συντηρητικούς που θεωρούσαν πως αυτός δεν ήταν τρόπος να φέρονται οι γυναίκες. Ακόμα πιο ανησυχητικές, ωστόσο, ήταν οι δημόσιες εμφανίσεις γυναικών που παρότρυναν τους άνδρες για μάχη και διαδήλωναν την προθυμία τους να πολεμήσουν με τα λόγια τους, με τις στολές τους και με τα όπλα τους. Οι γυναίκες που παρέλαυναν στους δρόμους ντυμένες με διάφορες στολές, κουβαλώντας όπλα και προτείνοντας να πάρουν τουλάχιστον μέρος στη μάχη έγιναν ένα σύνηθες θέαμα. Οι συντηρητικοί τις εξέλαβαν, όπως συνέβαινε και με άλλες «εξωτικές ομάδες», ως απόδειξη της παριζιάνικης αρέσκειας στην κραυγαλέα θεατρικότητα και τις παρουσίαζαν ως καρικατούρες.

Το πιθανότερο είναι πως δεν υπήρχαν πολλές οπλισμένες και ένστολες γυναίκες στο Παρίσι του 1871, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι κατά την Πρωσική πολιορκία είχε προταθεί να σχηματιστούν γυναικεία στρατεύματα και ο χλευασμός που προκάλεσε παρέμεινε ριζωμένος στο συλλογικό φαντασιακό και λεξιλόγιο. Τα στρατεύματα αυτά υλοποιήθηκαν μόνο στη φαντασία και στις καρικατούρες, όπου επέζησαν για πολύ καιρό μετά το τέλος του πολέμου με την Πρωσία. Σε αυτές, οι γυναίκες γελοιοποιούνται και αφήνεται να εννοηθεί πως το μέλημά τους δεν είναι οι πολιτικές τους πεποιθήσεις, αλλά το να είναι ελκυστικές φορώντας τη στολή. Αυτές οι αναμνήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να υπονομεύσουν και να λοιδορήσουν τις γυναίκες που ήθελαν να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της πόλης τον Απρίλη και τον Μάη. Οι μαρτυρίες των εχθρών της Κομμούνας ήταν γεμάτες αναφορές και σχόλια που στρέφονταν κατά των γυναικών. Οι πολεμίστριες παρουσιάζονταν ως γυναίκες με έλλειψη αρχών, ενώ η εξωτερική τους εμφάνιση συχνά παρουσιάζεται ως τερατώδης.

Ο αριθμός των γυναικών που πήραν τα όπλα για να βοηθήσουν την εθνοφρουρά ή που ήθελαν να το κάνουν δεν είναι γνωστός. Η ύπαρξή τους όμως είναι. Οι γυναίκες που κρατούσαν όπλα και ενίοτε φορούσαν στολή ήταν ένα αρκετά συνηθισμένο θέαμα στο Παρίσι. Οι εφημερίδες της Κομμούνας αναφέρονταν θετικά στις γυναίκες που πολεμούσαν με την εθνοφρουρά. Ο βαθμός στον οποίο πολέμησαν αυτές οι ομάδες γυναικών πριν την αιματοβαμμένη εβδομάδα δεν είναι ξεκάθαρος από τις μαρτυρίες, αλλά είναι σίγουρο πως ομάδες γυναικών, οπλισμένες με καραμπίνες, υπερασπίστηκαν τα οδοφράγματα την τελευταία εβδομάδα.

Οι αντιδράσεις προς τις υπερασπίστριες της Κομμούνας διέφεραν κατά περίπτωση. Κάποιοι τις θεωρούσαν απολύτως φυσιολογικές, εφόσον οι γυναίκες βιώνουν «τα ίδια πάθη με τους άνδρες», ενώ άλλοι τις θεωρούσαν εντελώς αφύσικες. Σύμφωνα με κάποιους, οι πολεμίστριες είχαν εγκαταλείψει τους γυναικείους ρόλους τους και είχαν «μεθύσει από το μίσος». Αναρωτιόντουσαν μάλιστα εάν αυτές οι υστερικές γυναίκες γνώριζαν τι έκαναν και αν καταλάβαιναν καν γιατί πέθαιναν. Ωστόσο, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι κριτικοί της Κομμούνας ήταν συνεπαρμένοι από τις πολεμίστριες.

Γυναίκες ρήτορες

Ως το 1871, οι βραδινές κουβέντες σε εκκλησίες που είχαν μετατραπεί σε πολιτικές λέσχες, αποτελούσαν σταθερό χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια των γαλλικών επαναστάσεων. Απλοί πολίτες και εκλεγμένοι αξιωματούχοι, γυναίκες και άνδρες, γέροι και νέοι, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, συρρέανε στους νάρθηκες και ανεβαίνανε στους άμβωνες για να διακηρύξουν τα ιδανικά τους, να απειλήσουν τους εχθρούς τους και να συμμετάσχουν στην πολιτική σκηνή. Για τις πολιτικοποιημένες γυναίκες, αυτές οι νυκτερινές συζητήσεις αποτελούσαν σημαντικό τόπο συνάντησης εφόσον ήταν αποκλεισμένες από το εκλογικό και το κυβερνητικό σώμα της Κομμούνας. Κάποιες λέσχες ήταν αμιγώς γυναικείες, ενώ άλλες προσέλκυαν ανάμεικτο κοινό. Ωστόσο, και σε αυτές η παρουσία και η συμμετοχή των γυναικών ήταν μεγάλη.

Πολλές από τις γυναίκες που μιλούσαν στις λέσχες ήταν απλώς γυναίκες του λαού που ήθελαν κάτι να πουν. Άλλες ήταν ήδη, ή έμελλε να γίνουν, γνωστές επαναστάτριες. Οι γυναίκες που έπαιρναν τον λόγο υποστήριζαν διάφορες πολιτικές θέσεις και πρότειναν ένα ευρύ φάσμα δράσεων. Κάποιες εστίαζαν στους «εχθρούς της επανάστασης», ενώ άλλες επιθυμούσαν κοινωνική αναμόρφωση και πολιτικά δικαιώματα για τις γυναίκες.

Κάποιες γυναίκες αφιέρωσαν την προσοχή τους στον πόλεμο και στους άνδρες που όφειλαν να πολεμούν. Οι άνδρες που απέφευγαν την κατάταξη στην εθνοφρουρά δέχονταν αυστηρότατη κριτική. Χαρακτηριστικά, μια ομιλήτρια απείλησε να «ξεριζώσει τα συκώτια όλων των δειλών και των τεμπέληδων» που αρνούνταν να πολεμήσουν τους «δολοφόνους των Βερσαλλιών». Άλλες παρακινούσαν τις γυναίκες να πυροβολήσουν τους άνδρες τους αν αρνούνταν να πολεμήσουν.

Αυτή η πολιτική δραστηριότητα, η οποία ήτανε σοβαρότατη για τις Κομμουνάρες και τους Κομμουνάρους, αποτελούσε ένα θέαμα για τους αστούς άνδρες που φαίνεται να επισκέπτονταν τις λέσχες απλώς και μόνο για την απόλαυση του σκανδαλισμού. Αυτοί οι άνδρες ήταν υπερβολικά προκατειλημμένοι για να αποτελέσουν έγκυρη πηγή πληροφοριών για τις λέσχες και τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτές. Ωστόσο, αποτελούν σχεδόν τη μόνη πηγή, μια και ο τύπος της Κομμούνας δημοσίευε πολύ λίγα γι’ αυτές.

Οι γυναίκες που σύχναζαν στις πολιτικές λέσχες ήταν κυρίως από την εργατική τάξη. Εκείνες που είχαν οργανωτικό ή ηγετικό ρόλο φορούσαν κόκκινα φουλάρια, όπως και οι άνδρες ηγέτες της Κομμούνας. Κάποιες είχαν πιστόλια στις ζώνες τους, αλλά οι περισσότερες όχι. Κάποιες κάπνιζαν πίπες, ενώ άλλες θήλαζαν τα μωρά τους. Εκείνες που δεν τοποθετούνταν «κουβέντιαζαν και μπαινοέβγαιναν στον χώρο». Για τους αστούς παρατηρητές, όλη η συμπεριφορά, όπως και ο ρουχισμός και η ρητορική των γυναικών ήταν σοκαριστική. Εάν βέβαια δεν ήταν θα απογοητεύονταν. Όταν δεν έβλεπαν ούτε άκουγαν κάτι σκανδαλώδες, τότε αναφέρονταν μόνο στις φήμες που τους οδήγησαν να επισκεφτούν τη λέσχη. Ένας ξένος ανταποκριτής επισκέφτηκε μια λέσχη με γυναίκα συνοδό, της οποίας ο ρόλος ήταν να τον προστατεύσει από τις «λυσσασμένες συμπολίτισσες». Όταν εκείνες δεν ασχολήθηκαν μαζί του, απλώς σχολίασε πως ήταν προφανές πως προέρχονταν από τις χαμηλότερες τάξεις της κοινωνίας και πως φορούσαν χαλαρά και ακατάστατα ρούχα, τα οποία υποδήλωναν ξεκάθαρα τη χαλαρότητα των ηθών τους.

Οι ομιλήτριες τραβούσαν ιδιαίτερα την προσοχή και παρουσιάζονταν είτε ως απωθητικές στρίγγλες είτε ως επιβλητικοί δαίμονες. Άλλοι παρατηρητές ασχολήθηκαν λιγότερο με την περιγραφή της εμφάνισής τους και εστίασαν στο ανήθικο και εγκληματικό παρελθόν τους, το οποίο μπορεί να περιείχε από παιδοκτονία, μοιχεία, πορνεία, κλοπή και εκτελέσεις, μέχρι συμμετοχή σε χαρέμια στην Ανατολή.

Οι τοποθετήσεις που απασχολούσαν περισσότερο τους αστούς παρατηρητές ήταν εκείνες που είχαν να κάνουν με τους άνδρες, τις γυναίκες, τον γάμο και το διαζύγιο. Αυτές ήταν που επιβεβαίωναν τους χειρότερους φόβους των αστών ανδρών. Οι γυναίκες δεν υποστήριζαν μόνο την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και το τέλος του γάμου και προπαγάνδιζαν την ανωτερότητα των γυναικών. Ο δυτικός πολιτισμός κινδύνευε. «Ο γάμος είναι σκλαβιά … Δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτός σε μια ελεύθερη πόλη. Θα έπρεπε να θεωρείται αδίκημα και να καταστέλλεται με τα πιο σκληρά μέτρα». Το διαζύγιο από μόνο του δεν ήτανε λύση. Ο ίδιος ο γάμος έπρεπε να εξαλειφθεί. Μια ομιλήτρια μάλιστα απαίτησε να δοθούν μόνο στις ανεπίσημες συντρόφους οι συντάξεις που παραχωρούσε η Κομμούνα στις χήρες των πεσόντων. Να δοθούν όλα «στις ελεύθερες γυναίκες και τίποτα στις σκλάβες».

Οι αστοί συγγραφείς και όσοι εναντιώνονταν στην Κομμούνα χρησιμοποίησαν το ζήτημα του διαζυγίου για να αποκαλύψουν το σκάνδαλο των γυναικών ρητόρων και για να τις παρουσιάσουν ως μέγαιρες που μισούσαν τους άνδρες. Σε μια καρικατούρα της εποχής απεικονίζεται μια γυναίκα να μιλά από τον άμβωνα μιας εκκλησίας/λέσχης. Το μήνυμά της, σύμφωνα με τη λεζάντα, ήταν πως οι παλλακίδες θα αντικαθιστούσαν τις συζύγους, πως ο γάμος ήταν πλέον ανήθικος, πως οι γυναίκες θα γίνονταν άνδρες και αντίστροφα, και πως τα παιδιά θα αναγνωρίζονταν ως απόγονοι όλων.

Σύμφωνα με τους εχθρούς τις Κομμούνας, τόσο οι ίδιες οι γυναίκες όσο και οι ιδέες τους, ήταν απωθητικές. Αυτές οι γυναίκες δεν ζητούσαν πολιτικά δικαιώματα στη βάση των διαφορών τους από τους άνδρες, όπως οι ευπρεπείς γυναίκες, αλλά φέρονταν σαν άνδρες. Με το να μιλούν δημόσια –μια δραστηριότητα αποκλειστικά ανδρική– γίνονταν άνδρες μεταφορικά, αν όχι και κυριολεκτικά. Έχοντας εγκαταλείψει τη θέση τους στην οικιακή εστία και βγαίνοντας στους δρόμους και στις λέσχες, οι Κομμουνάρες αποτελούσαν την ξεκάθαρη αντίθεση προς ό,τι γυναικείο και απειλή για τα ήθη και τον πολιτισμό.

Πετρολέζες

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας της Κομμούνας, όταν οι Βερσαλλίες και οι Κομμουνάρες και οι Κομμουνάροι μάχονταν στους δρόμους του Παρισιού, δημιουργήθηκε ένα από τα πιο δυνατά πολιτικά σύμβολα του 19ου αιώνα, οι πετρολέζες. Σχεδόν σε μια νύχτα αυτή η αναπαράσταση της επικίνδυνης, ανυπότακτης γυναικείας φιγούρας ήρθε να συμβολίσει όλα τα κακά για τους κριτικούς της Κομμούνας. Δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την εικόνα από τις φωτιές που έκαιγαν σε διάφορα σημεία του Παρισιού, ενώ παράλληλα αποτέλεσε την αποκορύφωση των γυναικείων αναπαραστάσεων της Κομμούνας.

κομμουνα1

Κατά τη διάρκεια της Ματωμένης Εβδομάδας, όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται η τελευταία εβδομάδα της Κομμούνας, ο στρατός των Βερσαλλιών εισέβαλε στο Παρίσι και με την εντολή να μην κρατήσουν φυλακισμένους, κινήθηκαν μεθοδικά μέσα στην πόλη σκοτώνοντας Παριζιάνες και Παριζιάνους της εργατικής τάξης. Οι Κομμουνάροι –άντρες, γυναίκες, παιδιά– παρέμεναν οργανωμένοι στα οδοφράγματα, κατασκευάζοντας συνεχώς νέα. Ο αριθμός των νεκρών Παριζιάνων κατά τη διάρκεια της Ματωμένης Εβδομάδας είναι ανυπολόγιστος. Πολλοί και πολλές τοποθετήθηκαν σε ομαδικούς τάφους χωρίς να καταμετρηθούν. Οι περισσότεροι ιστορικοί αναφέρουν 20-30.000, χωρίς σε αυτό τον αριθμό να συνυπολογίζονται οι 15.000 που σκοτώθηκαν πριν την εισβολή του στρατού στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των μαχών.

Οι γυναικείες φιγούρες των οδοφραγμάτων έχουν τόσο συμβολική όσο και υλική βαρύτητα, μια και η συμμετοχή τους στην υποστήριξη των οδοφραγμάτων ήταν καθοριστικής σημασίας. Όπως τις πρώτες μέρες που οι γυναίκες υπερασπίστηκαν τα κανόνια με τα σώματά τους, έτσι και τις τελευταίες ημέρες υπερασπίστηκαν τα οδοφράγματα. Οι γυναίκες των οδοφραγμάτων παρουσιάζονται σαν μητέρες. Οι πράξεις τους θεωρούνται αμυντικές και η συμμετοχή τους καθαρή αυτοθυσία. Άλλοι πάλι θεώρησαν την παρουσία τους παραβίαση της θηλυκής τους υπόστασης, ειδικά όταν εκείνες ήταν αρματωμένες με όπλα και ξιφολόγχες. Για αυτούς οι γυναίκες των οδοφραγμάτων αναπαριστούσαν όλα αυτά που ήταν επικίνδυνα στη γυναικεία φύση σε συνδυασμό με όλα τα κακά της Κομμούνας. Οι αγωνίστριες των οδοφραγμάτων όμως επισκιαστήκαν από μια άλλη γυναικεία παρουσία που ξεπήδησε από τις στάχτες του Παρισιού για να γίνει η προσωποποίηση της Παρισινής Κομμούνας.

Το βράδυ της Κυριακής της 21ης Μαΐου, μαζί με την εισβολή του στρατού των Βερσαλλιών στο Παρίσι αρχίζουν και οι φωτιές σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι παρατηρητές και ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονται έξω από την πόλη διαδίδουν ότι το Παρίσι φλέγεται. Μετά το τέλος των μαχών αποκαλύπτεται ότι οι ζημιές από τις φωτιές δεν ήταν τόσο μεγάλες. Η φήμη της Κομμούνας όμως τραυματίζεται, μια και ο διεθνής τύπος επικεντρώνει την προσοχή του στην καταστροφή του Παρισιού και όχι στις σφαγές των Παριζιάνων.

Η ηρωική δραστηριότητα των γυναικών της Κομμούνας, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν από τις βόμβες των Βερσαλλιών και από αντεπαναστάτες, στην προσπάθεια να καταστρέψουν αποδείξεις για τη διαφθορά του παρελθόντος, έδωσαν αφορμή για μια μαζική υστερία κατά των γυναικών που πήραν το ρόλο του εμπρηστή. Ο θρύλος της πετρολέζας, που γεννήθηκε από φόβο και μεταδόθηκε από τον τύπο με ιδιαίτερο πάθος, κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες γυναίκες. Διαδόθηκε η φήμη ότι Ερινύες τριγυρνούσαν με μπιτόνια πετρελαίου, περιέχυναν τα κελάρια των σπιτιών και έβαζαν φωτιά. «Κάθε γυναίκα που ήταν ντυμένη με κουρέλια και μετέφερε ένα δοχεία από γάλα, έναν κουβά, ή ένα άδειο μπουκάλι, ήταν αποδεδειγμένα πετρολέζα, επομένως την κολλούσαν στον τοίχο και την εκτελούσαν». Μαζί με τις γυναίκες ενοχοποιήθηκαν και τα παιδιά, μόνο όμως σαν συνεργάτες. Και πάλι εκείνες ήταν υπεύθυνες για τη συμμετοχή των παιδιών τους στο κάψιμο της πόλης.

Ο τρόμος και η οργή των συντηρητικών για τις πετρολέζες γίνεται ιδιαίτερα εμφανής στις απεικονίσεις τους όπου δίνεται ξεκάθαρα η εντύπωση πως αυτές δεν ήταν φυσιολογικές γυναίκες. Για τους καλλιτέχνες των συντηρητικών ήταν η ενσάρκωση του κακού, όχι μια ελκυστική γυναικεία φιγούρα ή εικόνα μιας γυναίκας θύματος που θα προκαλούσε τη συμπάθεια.

Η πετρολέζα αποτέλεσε τη δυναμική αναπαράσταση των ανυπότακτων γυναικών της Κομμούνας. Αυτό που την έκανε τόσο τρομακτική ήταν το γεγονός ότι ενσάρκωσε τη διαστροφή της θηλυκότητας της γυναίκας του 19ου αιώνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε ότι δηλητηρίασε σαράντα στρατιώτες. Κατόπιν διαταγής, η γυναίκα εκείνη εκτελέστηκε μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της. Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος. Η θέση μιας γυναίκας είναι στο σπίτι, αν το αφήσει και αρχίσει να συμπεριφέρεται μη φυσιολογικά, τότε δεν θεωρείται «πραγματική γυναίκα», άρα δε χρειάζεται την «αντρική προστασία» και θα θανατώνεται. Η εκτέλεση των γυναικών μπροστά στην πόρτα του σπιτιού τους εφαρμόστηκε σε πολλές περιπτώσεις.

Γυναίκες κρατούμενες τον Ιούνιο του 1871

***

Η βασική γοητεία αυτών των γυναικείων τύπων βρίσκεται στην ικανότητά τους να συμπυκνώνουν ηθικές και πολιτικές κρίσεις για τις γυναίκες και για την Κομμούνα. Και οι δύο πλευρές της διαμάχης χρησιμοποίησαν τις γυναίκες θύματα και τις πενθούσες για να αναδείξουν την κακία του εχθρού. Οι μαγείρισσες και οι νοσοκόμες που συνόδευαν τους άνδρες στη μάχη συμβόλιζαν την ευγένεια των σκοπών της Κομμούνας για τους υποστηρικτές της, ενώ αποτέλεσαν το αντικείμενο χλευασμού και μίσους για τις Βερσαλλίες. Οι υποστηρικτές των Βερσαλλιών, παρομοίως γελοιοποιούσαν και διέβαλαν τις γυναίκες ρήτορες και τις πολεμίστριες της Κομμούνας. Αυτή η εξύμνηση, ο χλευασμός και ο διασυρμός των γυναικών αντανακλούσε και στην Κομμούνα. Όπως συνέβαινε από καιρό, οι γυναίκες λειτουργούσαν πολύ καλύτερα ως σύμβολα απ’ ό,τι οι άνδρες σύντροφοί τους.

Για τους συντηρητικούς εχθρούς της Κομμούνας, οι πιο ανησυχητικές γυναίκες ήταν οι ρήτορες και οι πολεμίστριες, καθώς δεν είχαν καν την επίφαση ενός παραδοσιακού γυναικείου ρόλου στον αγώνα τους, όπως για παράδειγμα οι μαγείρισσες και οι νοσοκόμες. Αποτελούσαν λοιπόν μια απειλή για την εννοιολόγηση του φύλου, η οποία έκανε διχοτομική διάκριση ανάμεσα στα ανδρικά και τα γυναικεία χαρακτηριστικά. Οι γυναίκες αυτές γίνονταν αντιληπτές ως επιθετικές και όχι αμυντικές, αυτάρκεις και όχι αβοήθητες, πολεμίστριες κι όχι ειρηνοποιοί, κριτικές και όχι υποστηρικτικές προς τους άνδρες, βέβαιες για τον εαυτό τους και όχι συνεσταλμένες, ανεξάρτητες και όχι εξαρτώμενες, και σίγουρα όχι εύθραυστες. Με αυτό τον τρόπο έγειραν ερωτήματα σχετικά με τη φυσιολογικότητα και τη θηλυκότητα, σε μια κουλτούρα που όριζε αυτά τα χαρακτηριστικά ως φυσικά και όχι πολιτισμικά.

Βλέπουμε λοιπόν πως αν οι γυναίκες αυτές ήταν «φυσιολογικές» τότε θα αποτελούσαν απειλή για την οργάνωση της κοινωνίας και της πολιτικής. Εάν ήταν «αφύσικες» τότε πλέον δεν αποτελούσαν απειλή και οι έμφυλοι ορισμοί όπως και οι πολιτισμικοί θεσμοί που βασίζονταν σε αυτούς, μπορούσαν να διατηρηθούν ανέπαφοι. Η παρουσίαση αυτών των γυναικών ως μη φυσιολογικών, ο χλευασμός και η απαξίωσή τους, προστάτευε τα όρια μεταξύ των φύλων, επιχειρώντας να διατηρήσει τους ρόλους ξεκάθαρους, όπως και πριν την επανάσταση. Η ευκολία με την οποία δημιούργησαν τις γυναικείες αναπαραστάσεις οι εχθροί της Κομμούνας, και η σχετική αναποτελεσματικότητα των υποστηρικτών της να τις απεικονίσουν πιο θετικά, καταδεικνύουν την ικανότητα των πολιτισμικών κατηγοριών να μεσολαβούν στην κατανόηση και τη νοηματοδότηση. Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, είχαν πρόσβαση σε αυτές τις κατηγορίες και μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να κρίνουν, τόσο τις πράξεις τους, όσο και τις πράξεις των άλλων γυναικών. Στο σημείο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφερθούμε στις περιγραφές του Ουγκώ στη Γιορτή στις Βερσαλλίες όπου, βασιζόμενος σε πραγματικά γεγονότα, κάνει λόγο για αστές γυναίκες που άνοιγαν με την άκρη της ομπρέλας τους τις πληγές μιας αιχμάλωτης Κομμουνάρας. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επαναστάτριες της Κομμούνας ήταν ταξικοί εχθροί των αστών, ανδρών και γυναικών. Γι’ αυτό και οι γυναίκες της αστικής τάξης δεν στάθηκαν αλληλέγγυες προς αυτές, αλλά αποτέλεσαν έμπρακτους αντιπάλους, αναδεικνύοντας έτσι το μίσος τους ενάντια στους φορείς της ίδιας τους της χειραφέτησης.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να συνοψίσουμε τις χωρικές αναφορές του κειμένου, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξουμε τη σημασία της αλλαγής της χρήσης του χώρου της πόλης από τις γυναίκες στη συγκεκριμένη επαναστατική περίοδο. Βλέπουμε τις γυναίκες να προστατεύουν με τα σώματά τους τα κανόνια τις πρώτες μέρες της επανάστασης, τις βλέπουμε σε διαδηλώσεις και σε νυχτερινές συνελεύσεις σε εκκλησίες, τις βλέπουμε στα οδοφράγματα να υπερασπίζονται την Κομμούνα μέχρι το τέλος, τις βλέπουμε να εκτελούνται στους δρόμους της πόλης. Η οργάνωσή τους είναι άμεση και η συμμετοχή τους καθοριστική. Η ανατροπή της καθημερινότητάς τους και οι νέες χωρικές σχέσεις που δημιουργούν μέσα στην επαναστατική συγκυρία αναδεικνύουν την ανάγκη τους για αλλαγή και την αποφασιστικότητά τους να την προσεγγίσουν. Οι εικόνες των εκτελέσεων μπροστά στην πόρτα των σπιτιών τους, μας επαναφέρει στην πραγματικότητα του Παρισιού του 19ου αιώνα, και όχι μόνο.

Πηγή: κομπρεσέρ, 21 Οκτωβρίου 2013 (αναδημοσίευση του παρόντος από e la libertà.gr -επιμέλεια δική μας)

Το κείμενο έχει βασιστεί στα κεφάλαια “The Symbolic Female Figure” και “Les Pétroleuses” του βιβλίου του Gay L. Gullickson (1996) Unruly Women of Paris. Images of the Commune, Ithaca και Λονδίνο: Cornell University Press.