"Αν δεν έρχεται ο κ. πρύτανης στις σχολές θα φέρουμε τις σχολές στο γραφείο του"

Οι φοιτητές στην αντεπίθεση

| 24/11/2014

Στην αντεπίθεση έχουν περάσει -όπως φαίνεται- οι φοιτητές κλιμακώνοντας τις δράσεις τους μετά τις κινητοποιήσεις της επετείου του Πολυτεχνείου. Η κόντρα με την πρυτανεία του ΕΚΠΑ είναι γνωστή και είχαμε γράψει και το προηγούμενο διάστημα ότι στην ουσία συμπυκνώνει την κόντρα μιας συνολικής πολιτικής που θέλει πανεπιστήμια στα χέρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Με την έρευνα, τον τρόπο που θα κατοχυρώνονται ή όχι επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία αλλά και τα προγράμματα σπουδών (τις γνώσεις δηλαδή που οι φοιτητές θα παίρνουν) κομμένα και ραμμένα σύμφωνα με τις ορέξεις αυτών των επιχειρήσεων. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο το άσυλο, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, ο ελεύθερος χρόνος και οι διαδικασίες συλλογικής δράσης, επικοινωνίας ή και ψυχαγωγίας δεν χωράνε.

Η πρυτανεία του ΕΚΠΑ και ο κύριος Φορτσάκης έχει πρωταγωνιστήσει σε μία τέτοια κατεύθυνση όλο το προηγούμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή βέβαια στα πλαίσια της δημοσιονομικής μνημονιακής σταθερότητας αλλά και για να μπορούν να εμφανιστούν οι ιδιώτες ως σωτήρες, τα πανεπιστήμια βιώνουν την απόυτη παρακμή. Υποχρηματοδότηση, απολύσεις και μειώσεις προσωπικού, ανεπάρκεια υλικών δομών και άλλα πολλά. Για αυτά βέβαια η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί.

Ανησυχούν οι φοιτητές όμως (ευτυχώς). Αυτό δέιχνει και η σημερινή τους κινητοποίηση και το παρακάτω βίντεο. Πέρα από τις καταλήψεις που συνεχίζονται με εναλλαγές στη διάρκεια σε αρκετές σχολές στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, πέρα από τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις όπως η συμμετοχή τους στην επερχόμενη απεργία την Πέμπτη 27 Νοέμβρη, σήμερα οι φοιτητές πραγματοποίησαν “επίσκεψη” και συμβολική διαμαρτυρία στο γραφείο του πρύτανη, ο οποίος όμως απουσίαζε.

Όπως δήλωσε στο Περιοδικό φοιτητής, μέλος της ΕΑΑΚ “οι φοιτητές έφεραν σκουπίδια από τους διαδρόμους των σχολών συμβολικά, αφού υπάρχουν κτήρια που έχουν αφεθεί χωρίς συνεργεία καθαρισμού εδώ και τρεις μήνες!” και συνέχισε λέγοντας, πως “η πρυτανεία δεν ασχολείται με τα πραγματικά μας προβλήματα αλλά αντίθετα πρωταγωνιστεί στο να μας στέλνει τα ΜΑΤ, να κλείνει τις σχολές για να μην κάνουμε γενικές συνελεύσεις,  ή να προτείνει μέτρα όπως τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα που καταστρατηγούν την ανεξαρτησία των φοιτητικών συλλογικών διαδικασιών.”

Η ένταση συνεχίζεται λοιπόν και θα μπορούσαμε να πούμε οτι ο υπερβάλλων ζήλος και οι ακραίες φωνές αυταρχισμού που προωθήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ, σήμερα δεν φαίνεται καθόλου πιθανό να μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα σε αυτούς που τις επέλεξαν.  Δηλαδή παρά τα συνεχή επεισόδια καταστολής εναντίον τους, οι φοιτητές δεν δείχνουν να το βάζουν κάτω κερδίζοντας μάλλον περισσότερη συμπάθεια από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας που πείθεται ολοένα και πιο δύσκολα από την κλασσική κυρίαρχη προπαγάνδα περί “θρασιμιών, υποκινούμενων, μειοψηφιών” κλπ.

Δείτε τα βίντεο από τον @dromografo, με τους φοιτητές να βρίσκονται στην Πρυτανεία για να διαμαρτυρηθούν, “πετώντας τα σκουπίδια – προβλήματα του Πανεπιστημίου” στο γραφείο του Πρύτανη.

*****

ΥΓ: Επειδή έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα στο διαδίκτυο και στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών θα θέλαμε να διερωτηθούμε το εξής: Όσοι βρήκαν την εικόνα με τα σκουπίδια και τη διαμαρτυρία σοκαριστική, όσοι “εξεπλάγησαν” ή “τρόμαξαν” και μίλησαν για χουλιγκανισμό,  βρίσκουν αντίστοιχα σοκαριστικές τις εικόνες με τους απολυμένους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την βρώμικη εικόνα (ας πάει κανείς μια βόλτα από τη Φιλοσοφική αν έχει αμφιβολίες) του ίδιου του ΕΚΠΑ ; Βρίσκουν σοκαριστική την εικόνα των ΜΑΤ να περιφρουρούν την Νομική από τους… φοιτητές (!!!) που θέλουν να κάνουν γενική συνέλευση ή να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας τους όπως ήταν προγραμματισμένο; Την εικόνα του οράματος – πρότασης – τοποθέτησης της πρυτανικής αρχής ότι οι φοιτητές θα πρέπει μια φορά το χρόνο να τοποθετούνται μέσω… Ίντερνετ, την εικόνα των φοιτητών και των φοιτητριών που χτυπιούνται χωρις έλεος στην Στουρνάρη από τα ΜΑΤ 2 μέρες πριν ξεκινήσει ο εορτασμός του Πολυτεχνείου; Αν όχι, αν “ναι μεν αλλά”, αν δεν είχαν βγει να μιλήσουν με το ίδιο πάθιος τότε, πριν από λίγες μέρες δηλαδή… τότε καλύτερα ας σωπάσουν τώρα. Γιατί το γραφείο του πρύτανη αυτή την ώ είναι ήδη καθαρό, σε αντίθεση με τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών που ακόμη απειλούνται, με τους υπόλοιπους χώρους του πανεπιστημίου που δεν έχουν καθαριστεί, με τους εργαζόμενους των πανεπιστημίων που παραμένουν χωρίς δουλειά κ.ο.κ.

forts2