Απαγόρευση από το Λιμενικό σε μετακίνηση καρκινοπαθούς ασθενούς από νησί σε νοσοκομείο που την παρακολουθούν

| 16/04/2020

Ο Ιωάννης Κοτσιανίδης, καθηγητής Αιματολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb το πώς αντιμετωπίστηκε καρκινοπαθής ασθενής του από Δημόσια Αρχή, η οποία -ασθενής- χρήζει εξέτασης για το νόσημά της.

Η κραυγή αυτή του κ. Κοτσιανίδη αναδεικνύει κι ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα στις μέρες της πανδημίας. Τη δυσκολία των ασθενών με άλλα σοβαρά νοσήματα να εξετασθούν και να υποβληθούν σε τυχόν θεραπείες. Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη όχι μόνο για όσους και όσες νοσήσουν από τον covid-19, αλλά και για ανθρώπους που έτυχε να πάσχουν από άλλες ασθένειες.

«Σήμερα υπήρξα μάρτυρας μιας εξωφρενικής κατάστασης. Λιμενικός υπάλληλος αρνήθηκε τη μετακίνηση καρκινοπαθούς από το νησί της για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής μας. Η αιτιολογία ήταν πως χρειαζόταν υπογεγραμμένη και σφραγισμένη γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό. Σημειώνω πως έστειλα γραπτό μήνυμα στο προσωπικό κινητό της ασθενούς προς επίδειξη στο Λιμενικό, αλλά ενημερώθηκα από την ίδια πως δεν αρκεί. Ο προβληματισμός είναι εύλογος:
Ποιος και κατόπιν ποιας συνεννόησης με το υπουργείο υγείας και διαβούλευση με τον ιατρικό κλάδο αποφάσισε το Λιμενικό να απαγορεύει τη μετακίνηση ασθενών με σοβαρότατα νοσήματα; Τι απόγιναν τα περίφημα προσωπικά δεδομένα; Μήπως να τα μοιραστούμε με καθένα «δημόσιο λειτουργό». Μήπως να μάθει όλο το νησί από τι πάσχουμε; Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι ιατροί του νοσοκομείου, ΕΠΙΣΗΜΑ από το Λιμενικό για τέτοιες, επιπόλαια επικίνδυνες, οδηγίες; Ποια διοικητική υποστήριξη μας παρέχει το υπουργείο υγείας ως νοσοκομειακούς γιατρούς; Είναι αρμοδιότητά μας η διαρκής σύνταξη και αποστολή μυριάδων (ίδιων) γνωματεύσεων προς κάθε υπηρεσία που αυθαιρετώντας ζητά προσωπικά δεδομένα για κάθε ελάχιστη ενέργεια; Τι νόημα έχει η υποχρεωτική αποστολή ιατρικής γνωμάτευσης για τον απόπλου, ενώ θα μπορούσε να είναι υποχρεωτική η επίδειξη γνωμάτευσης κατά την επιστροφή ΑΦΟΥ επισκέφτηκε το θεράποντα (μπας και σώσουμε λίγη λογική);
Παντού ακούμε για την «αλληλεγγύη» που πρέπει να φέρει ο κορονοιός. Μήπως να ξεκινήσουν πρώτα οι υπηρεσίες και τα υπουργεία;»