Απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας ενάντια στην εισαγγελική άρνηση για άδεια

| 31/05/2018

Οι κρατούμενοι συνεχίζουν σε αυτή τη χώρα να γίνονται έρμαιο των εισαγγελικών διαθέσεων, ανεξαρτήτως νομοθεσίας και σωφρονιστικού κώδικα (ελλιπείς και οι δύο, ωστόσο ούτε καν αυτά δεν εφαρμόζονται). Αυτή τη φορά, σειρά έχει πάλι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος εδώ και εννέα χρόνια δικαιούται κανονική τακτική άδεια από τις φυλακές και έχει καταφέρει μόλις δύο φορές να βγει έξω. Ο λόγος άρνησης μέχρι πρότινος ήταν η άρνηση του Κουφοντίνα να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης της ιδεολογίας του.  Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, στο οποίο προσέφυγε τότε ο κρατούμενος είχε βγάλει το πόρισμα ότι «κατά τον χρόνο κράτησης ουδόλως διαφοροποιήθηκε το συνειδησιακό υπόβαθρο». Κι έτσι επικύρωσε το εισαγγελικό βέτο. Το εισαγγελικό βέτο είναι αυτό που δεν άφηνε τον Δημήτρη Κουφοντίνα να λάβει την άδεια που δικαιούταν. Γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακόμα και αν τα δύο από τα τρία μέλη του Συμβουλίου Φυλακής που αποφασίζει για τις άδειες ψηφίσουν θετικά, εφόσον ο εισαγγελέας ψηφίσει αρνητικά η γνώμη του μετράει παραπάνω! Μόλις τον Νοέμβριο του 2017 ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Δημήτριος Σαββαΐδης ψήφισε επίσης θετικά κι έτσι πήρε την πρώτη του άδεια ο Κουφοντίνας. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε πειθαρχική δίωξη στον εισαγγελέα Εφετών Δημήτριο Σαββαΐδη. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αλέξανδρος Σπηλιώτης παίρνει θέση υπέρ της δεύτερης άδειας και τον Φεβρουάριο του 2018 ο Κουφοντίνας ξαναπαίρνει άδεια, όπως και δικαιούταν. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ασκεί πειθαρχική δίωξη και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, οπότε εδώ και δυο μήνες ο κρατούμενος περιμένει να του δοθεί η νόμιμη άδεια που έχει αιτηθεί, χωρίς να λαμβάνει καμία απάντηση.

Μετά από αυτή την αναμονή ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το μόνο όπλο που φαίνεται να έχουν οι κρατούμενοι στις φυλακές της Ελλάδας. Την απεργία πείνας, στην οποία προχώρησε χθες, Τετάρτη 3ο Μάη.

Ολόκληρη η επιστολή του εδώ: 

Επειδή με την τελευταία παρέμβαση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο ζήτημα της άδειάς μου, καταρρέει άλλη μια φορά το προσωπείο της δήθεν ανεξάρτητης δικαιοσύνης και αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο αυτού του βαθιά ταξικού και πολιτικά ρεβανσιστικού θεσμού.

Επειδή αυτή η παρέμβαση, κουρελιάζοντας τους νόμους του δικού της συστήματος, που δήθεν υπηρετεί, στέλνει το σαφές μήνυμα ότι για τον πολιτικό αντίπαλο δεν ισχύει κανένας άλλος νόμος ή κώδικας, παρά μόνο η αλαζονεία της εξουσίας τους και η σκοπιμότητα της συντριβής του.

Επειδή αυτή η παρέμβαση έγινε ύστερα από απαίτηση της γνωστής Οικογένειας με το πατροπαράδοτο ιστορικό σε τέτοιες επεμβάσεις, αποκαλύπτοντας άλλη μια φορά ότι η δικαιοσύνη ενεργεί πάγια ως πειθήνια θεραπαινίδα των ισχυρών, όταν δεν λειτουργεί ως πλυντήριο για το ξέπλυμά τους (π.χ. ΑΓΕΤ, Υποκλοπές, Ζίμενς, Οφ-σορ κλπ κλπ).

Επειδή αυτή η παρέμβαση έχει την υπογραφή της κυβέρνησης που εξακολουθεί, παρά τις παλιές διακηρύξεις, να διατηρεί το εισαγγελικό βέτο που καταργεί ουσιαστικά τη Συμβούλιο της Φυλακής.

Επειδή για μια φορά ακόμη επανέρχεται η απαίτηση να υποβάλω δήλωση μετανοίας, αποκηρύσσοντας την προσωπική μου διαδρομή.

Επειδή όλα αυτά υπερβαίνουν το απλό ζήτημα μιας άδειας, στοχεύοντας στον πυρήνα της συνείδησης του πολιτικού κρατούμενου και στην προσωπική του αξιοπρέπεια. Και για εμάς αυτή είναι η απαράβατη κόκκινη γραμμή μας.

Και επειδή τίποτε και ποτέ δεν μας χαρίστηκε και αυτά που αποκαλούνται δικαιώματα δενείναι παρά οι κατακτήσεις μακρών και πολύχρονων αγώνων, η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων.

Για όλα αυτά, σε όλα αυτά, απαντώ με αυτό που αντιστοιχεί στον πολιτικό κρατούμενο.

Από την Τετάρτη 30 Μαΐου ξεκινώ απεργία πείνας με αιτήματα:

α) Κανονική τακτική άδεια
β) Κατάργηση του εισαγγελικού βέτο”

Δημήτρης Κουφοντίνας
30-5-2018