Απόφαση Ε.Ε. για το προσφυγικό/μεταναστευτικό:

Χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των "διακινητών" προσφύγων και μεταναστών

| 14/09/2015

Κλιμακώνει επικίνδυνα την τακτική “φιλτραρίσματος” των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίζοντας σήμερα να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των “διακινητών” προσφύγων και μεταναστών.

Δεδομένου ότι, κατά κοινή ομολογία, είναι εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο να ταυτοποιηθούν οι διακινητές – άλλωστε τα “μεγάλα κεφάλια” των εν λόγω κυκλωμάτων δεν θαλασσοπνίγονται στην Μεσόγειο – είναι προφανές, ότι η Ε.Ε. στέλνει το μήνυμα σε κάθε απελπισμένο, ότι πλέον θα έχει να αντιμετωπίσει τους μηχανισμούς καταστολής της… και επισήμως!

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, “βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα”.

“Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης”.