Αραβικός κόσμος, ο γνωστός άγνωστος: Εκδήλωση 27-28 Νοεμβρίου

Λόγος, τέχνη, θρησκείες, συναντήσεις, πολιτισμός

| 26/11/2015

Η θλιβερή επικαιρότητα, που κλόνισε το δυτικό κόσμο, δεν μπορεί να ιδωθεί απλώς και μόνο μέσα από το πρίσμα μιας δυτικοκεντρικής ανάγνωσης της πραγματικότητας. Διότι σε αυτή την περίπτωση καταλήγει να γίνεται –έστω και ακούσια– μυωπική. Ποιος είναι λοιπόν ο Αραβικός Κόσμος; Πώς συνδέονται η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Συρία, η Υεμένη, η Σαουδική Αραβία και τόσοι άλλοι; Πώς συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν με τους Κούρδους, με την Τουρκία, με τις δυτικές δυνάμεις που εμφιλοχωρούν και διεισδύουν στην περιοχή; Ποιες είναι οι αντιθέσεις και ποιες οι συνθέσεις; Ποια η σχέση της Δύσης αλλά και της μικρής Ελλάδας με τον Αραβικό Κόσμο; Και τελικά, ποιο είναι το Ισλάμ και ποιο το «Ισλαμικό Κράτος»;

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου “Το Καντήλι της Ουμ Χάσιμ“, οι εκδόσεις Μαΐστρος και το Αίτιον διοργανώνουν διήμερη εκδήλωση «Αραβικός κόσμος, ο γνωστός άγνωστος – λόγος, τέχνη, θρησκείες, συναντήσεις, πολιτισμός». Ζητούμενο η ψηλάφηση του αραβικού κόσμου μέσα από τον πολιτισμό του, τη θρησκεία και την ιστορία του.  Με έγκριτους αραβολόγους, θεολόγους, θρησκειολόγους, ιστορικούς και φιλολόγους επιδιώκεται να ανοίξουν αυτά τα πολυδύναμα, αλλά και αμφιλεγόμενα ζητήματα με έναν τρόπο ουσιαστικό. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, ώρα 19:30, στο Αίτιον / Πολυχώρος (Τζιραίων 8-10, Στύλοι Ολυμπίου Διός, Αθήνα – στάση μετρό Ακρόπολη), με ελεύθερη είσοδο.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ώρα 19:30

Ποίηση και λογοτεχνία

Ελένη Κονδύλη

Αραβολόγος, Καθ. Παν/μίου Αθηνών

«Η αραβική πεζογραφία του 20ού αιώνα»

Ελένη Καπετανάκη

Μεταφράστρια από τα Αραβικά

«Η πίστη της Ανατολής στην αραβική πεζογραφία»

Ρόνι Μπου Σάμπα

Αραβολόγος, Φιλόλογος, Θεολόγος, Δάσκαλος Αραβικής

«Μεταξύ θάλασσας και ερήμου. Η αραβική ποίηση στην Ελλάδα»

Συντονίζει ο Άγγελος Καλογερόπουλος, Δρ. Φιλολογίας, ποιητής.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου, ώρα 19:30

Στο μεταίχμιο θρησκειών και πολιτισμών

Γρηγόρης Στουρνάρας

Δρ. Πολεοδομίας-Χωροταξίας Ε.Μ.Π. / Αρχαιολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο ΚΔΒΜ1 ΑΚΑΔΗΜΙΑ Λόγου & Τέχνης

«Χριστιανικές κοινότητες στον αναδυόμενο πρώιμο ισλαμικό κόσμο»

Ηλίας Μαλεβίτης

Υπ. Δρ. Ισλαμικής Ιστορίας, SOAS, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

«Η ανάδυση του Ισλάμ στην Ύστερη Αρχαιότητα»

Εύη Βουλγαράκη-Πισίνα

Δρ. Θεολογίας, ΑΠΘ [Ιεραποστολική | Διαθρησκειακός Διάλογος], Διευθύντρια Παραγωγής των εκδόσεων Μαΐστρος

«Μια πολυδύναμη γειτνίαση»

Συντονίζει η Μαρία Πισίνα, φιλόλογος.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα απαγγελθεί αραβική ποίηση με συνοδεία μουσικής από τη θεατρική ομάδα «Νομάδες» (Γιάννης Σιούτης, Κωνσταντίνα Γιασεμίδου). Τραγούδια από την αραβική μουσική παράδοση θα ερμηνεύσει η Lamia Bedioui.

Η Λουκία Κωνσταντάτου θα συνοδεύσει τις απαγγελίες και το τραγούδι με το κανονάκι.

Θα εκτεθούν τα πρωτότυπα έργα της Εύης Βουλγαράκη-Πισίνα που κοσμούν την έκδοση του Γιάχια Χάκι, Το Καντήλι της Ουμ Χάσιμ.  Manuscript_fb

Λίγα λόγια για το βιβλίο του Γιάχια Χάκι

Το Καντήλι της Ουμ Χάσιμ είναι το σημαντικότερο έργο ενός από τους σπουδαιότερους Αιγύπτιους πεζογράφους του 20ού αιώνα.

hakki_exo_final_fbΟ συγγραφέας πιάνει τον παλμό μιας νεανικής καρδιάς, του Ισμαήλ, και ακολουθεί τις νεανικές ανησυχίες του ήρωά του καθώς γνωρίζει τον κόσμο και τον εαυτό του. Οι φιλοδοξίες του, η συνάντηση με την πραγματικότητα, οι σπουδές στο εξωτερικό, η ανακάλυψη ενός καινούργιου κόσμου, του δυτικού… Αργότερα η επιστροφή στην πατρίδα και ο βηματισμός του ήρωα στο μεταίχμιο δύο πολιτισμών… Η επιστήμη και η παραδοσιακή κατανόηση του κόσμου, η θρησκεία και ο ορθολογισμός, η πίστη και η γνώση, η Ανατολή και η Δύση συγκρούονται και συναντιούνται μέσα του. Ο συγγραφέας Γιάχια Χάκι, συνθέτει αριστοτεχνικά αυτές τις αντιθέσεις πάνω στον καμβά της παραδοσιακής αιγυπτιακής οικογένειας, τη σταδιοδρομία του ήρωα ως γιατρού, αλλά και μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ανθεί ο έρωτας. Γύρω από μια μαγευτική πλατεία ξεδιπλώνεται η κοινωνία του Καΐρου, με τις αντιφάσεις, την ποικιλία της, γεμάτη κίνηση, χρώμα, γοητεία και μυρωδιές…

Το βιβλίο κοσμείται με ακουαρέλες της Εύης Βουλγαράκη-Πισίνα.

Το έργο έχει γυριστεί σε ταινία, μια από τις πιο δημοφιλείς του αραβικού σινεμά.