Άρης Ρέτσος | Χριστουγεννιάτικα του Παπαδιαμάντη

Θέατρο «Αλεξάνδρεια» | 20 και 27 Δεκεμβρίου 2018 στις 7:30μμ

| 19/12/2018

«Τα Χριστουγεννιάτικα του Παπαδιαμάντη» με τον σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη Άρη Ρέτσο, παρουσιάζονται τα διηγήματα «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη» και «Ντελησυφέρω». Αφηγηματικό ταξίδι Λόγου και Ποίησης με προβολή εικόνων και μουσική Σκαλκώτα.

Ο Παπαδιαμάντης μιλά με τον δικό του λιτό τρόπο για την επίδραση των Χριστουγέννων στην καθημερινότητα της δύσκολης ζωής των απλών ανθρώπων, στους οποίους ανήκε κι εκείνος. Ο Σκιαθίτης συγγραφέας, με δυο χαρακτηριστικά διηγήματά του για τα Χριστούγεννα, μας οδηγεί στην παγωμένη Γέννηση. Με το απαράμιλλο ύφος και ήθος της γλώσσας του, μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και σε μια Ελλάδα τόσο μακρινή, όσο και οικεία.

«Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη»
(1896)
«… Ο μαστρο-Παύλος αφέθη εις τας φαντασίας του. Σάββατον σήμερον, μεθαύριον παραμονή, την άλλην Χριστούγεννα. Να είχε τουλάχιστον λεπτά δια να αγοράση ένα γαλόπουλο, να κάμη και αυτός Χριστούγεννα στο σπίτι του, καθώς όλοι! Μετενόει τώρα πικρώς, διότι δεν επήγε τας τελευταίας ημέρας εις τα βυρσοδεψεία να δουλεύση και να βγάλη ολίγα λεπτά, δια να περάση πτωχικά τας εορτάς. «Υγρασία μεγάλη, χαμηλό το μέρος, η δουλειά βαρειά. Κόπιασε να αργάζης τομάρια! Το σικό μας το τομάρι θέλει άργασμα!»
Είχεν ακούσει τον λαϊκόν μύθον δια τον τεμπέλην, οπού επήγαιναν να τον κρεμάσουν, και όστις συγκατένευσε να ζήση υπό τον όρον να είναι «βρεμένο το παξιμάδι». Εγνώριζε και την άλλην διήγησιν δια το τεμπελχανιό, το οποίον ίδρυσε, λέγουν, ο Μεχμέτ Αλής εις την πατρίδα του Καβάλαν…»

«Ντελησυφέρω»
(1904)
«Πῶς ἐβιάσθη κ᾽ ἐσήμαινε τόσον ἐνωρίς, ὁ παπα-Μανωλὴς ὁ Σιρέτης, τὴν ἀκολουθίαν τῶν Χριστουγέννων; Ἢ ὕπνον δὲν θὰ εἶχε, ἢ τ᾽ ὡρολόγι του εἶχε σταματήσει, ἢ τὸ ξυπνητήρι του τὸν ἐγέλασε. Ἄλλες χρονιὲς ἡ καμπάνα ἐβαροῦσε τέσσερες ὧρες νὰ φέξῃ, τώρα ἐχτύπησε βαθιὰ τὰ μεσάνυχτα. Κ᾽ ἡ θεια-Μαριὼ ἡ Χρήσταινα, ἡ κοινῶς λεγομένη Ντελησυφέρω, μόλις εἶχε κλείσει τ᾽ ὄμμα εἰς ἐλαφρὸν ὕπνον, καὶ ἀμέσως τὴν ἐξύπνησε τῶν κωδώνων ἡ χαρμόσυνος κλαγγή…»

.


.

Info:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Πέμπτη 20 και 27 Δεκεμβρίου στις 7:30 μμ
Διάρκεια: 70 λεπτά (με 5λεπτο διάλειμμα ανάμεσα στα 2 έργα)
Εισιτήρια: 8 ευρώ, 5 ευρώ (παιδικό, εφήβων, φοιτητικό, ανέργων, ατέλειες).
Πολυχώρος Τέχνης «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, ΑΘΗΝΑ)
Κρατήσεις: τηλ: 2108673655 και [email protected]
Ώρες ταμείου: 10:00πμ–1:00μμ. & 5:00μμ.–7:00μμ.