Ας βοηθήσουμε όλοι την ΟΥΚ να μπει στην Πόλη

Αφού τον έχουνε τόσο καημό...

| 26/03/2015

Γράφει: Άκης Γαβριηλίδης

Εδώ και αρκετά χρόνια, τα μέλη της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών εκδηλώνουν κάθε 25η Μαρτίου τον διακαή πόθο τους να «μπουν στην Πόλη». Το ίδιο έκαναν και φέτος στην παρέλαση.

Το γεγονός ότι η έκφραση της επιθυμίας αυτής επαναλαμβάνεται περιοδικά, δείχνει ότι προφανώς δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Αυτό είναι πραγματικά κρίμα. Πιθανόν να δημιουργηθεί ψυχικό τραύμα στους ηρωικούς κομμάντο από την τόσο μακρόχρονη ματαίωση.

Νομίζω λοιπόν ότι είναι χρέος μας να συμβάλουμε ώστε το όνειρό τους να γίνει πραγματικότητα.

Οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου, αλλά ιδίως κάθε Πάσχα, διοργανώνονται δεκάδες εκδρομές από πρακτορεία με προορισμό, ακριβώς, την Πόλη. Οι περισσότερες δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές. Θα ήταναρκετά απλό οι ενδιαφερόμενοι να μαζέψουν κάποια χρήματα και να δηλώσουν συμμετοχή σε μία απ’ αυτές. Εάν δεν μπορούν, ίσως θα μπορούσε να δώσει κάποια επιχορήγηση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ή να κάνουμε κάποιο έρανο.

Το κέρδος από μια τέτοια επένδυση θα είναι πολλαπλό· θα ωφεληθούν τόσο οι ενδιαφερόμενοι όσο και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Όχι βεβαίως επειδή θα εκλείψει κάποια σοβαρή απειλή. Το ενδεχόμενο να πάνε μερικές δεκάδες παιδοβούβαλοι σε μία πόλη που ο πληθυσμός της κοντεύει τα είκοσι εκατομμύρια, δεν αποτελεί απειλή για κανέναν (εκτός ίσως από τους ίδιους). Κάθε μέρα, μπαίνουν στην Πόλη πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου –ως τουρίστες, μετανάστες, εποχιακοί εργαζόμενοι, και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Κανείς λοιπόν δεν θα προσέξει ούτε ότι ήρθαν, ούτε ότι έφυγαν οι ΟΥΚάδες.

Οι ίδιοι όμως θα μπορέσουν να θαυμάσουν από κοντά μία από τις ομορφότερες πόλεις στον κόσμο, να φάνε κανένα κεμπάπ, να πιούνε κανένα ρακί, να ψωνίσουν κανένα κιλίμι ή κανένα δερμάτινο από το Καπαλί Τσαρσί, να επισκεφτούν τα μέρη όπου γυρίστηκε ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», και γενικά να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την αδιάσπαστη συνέχεια μεταξύ των λαών που κατοικούν στην Ελλάδα και την Τουρκία. Έτσι θα γυρίσουν κατευχαριστημένοι στα σπίτια τους, αφού θα τους έχει φύγει το άχτι, και θα μπορούν να επιδοθούν απερίσπαστοι στα καθήκοντά τους.

51C041E1CFA8597B6BD689E1F084D4D6

kebab

Nomadic Universality