«Ασκητική», του Νίκου Καζαντζάκη

Οι σωτήρες του Θεού, των πάντων!

| 24/05/2023

Ποιος μπορεί να σώσει τον Θεό; Ποιος μπορεί να σώσει τον άνθρωπο; Όχι, ο Θεός δεν μπορεί να σωθεί μόνος του. Ούτε μπορεί να σώσει τον άνθρωπο. Ο τελευταίος δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό του ούτε και τον Θεό. Τότε οδεύουμε στο χάος; Το βλέπουμε, το αγγίζουμε, το αισθανόμαστε, αλλά σωτηρία υπάρχει. Πώς το ξέρουμε; Το διαβάσαμε, το «είδαμε» σε μια φράση (λατινική). «Salvatores Dei» και στη δική μας γλώσσα «Σωτήρες του Θεού». Αυτό είναι η προμετωπίδα του παγκόσμιου έργου του Νίκου Καζαντζάκη, της «Ασκητικής». Το έργο αυτό διαβάζεται ξανά και ξανά. Το έργο αυτό τυπώνεται ξανά και ξανά. Το έργο αυτό ζει και θα ζει για πάντα! Κάθε νέα έκδοσή του έχει ενδιαφέρον, για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι το μήνυμα του μεγάλου Κρητικού. Ο λαός σώζει τον λαό, το σώμα, το πνεύμα, την ύλη, τον Θεό, τον κόσμο! Αυτό είναι το απόσταγμα της «Ασκητικής» και κάθε φορά μας συγκλονίζει, ταράζει την ψυχή μας και μας κάνει κομμάτι μιας ασταμάτητης δίνης, της δίνης του ανθρώπινου που χτυπιέται με τα μικρά και με τα μεγάλα.

Οι εκδόσεις Διόπτρα πήραν τα δικαιώματα του συνόλου του έργου του Καζαντζάκη και μέχρι τώρα κάνουν αξιόλογη δουλειά στην παρουσίαση του. Στην ουσία μας γνωρίζουν ξανά τον καζαντζακικό κόσμο και το κάνουν με τόλμη, φρεσκάδα και διάθεση να προσφέρουν κι άλλα πάνω στην εικόνα του. Οι εκδηλώσεις-παρουσιάσεις-ομιλίες γύρω από τα βιβλία, με σημείο αφετηρίας τον «Ανήφορο», οι καταχωρήσεις σε ΜΜΕ, η προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα νέα εγχειρήματα (ετοιμάζεται graphic novel) και η τεχνική φροντίδα κάνουν ελκυστική την προσπάθεια τους. Όπως και στους άλλους τίτλους, έτσι και δω πρέπει να απονείμουμε τα εύσημα στη στοιχειοθεσία, στη σύνθεση του εξωφύλλου, στην ειδική γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε και φυσικά στον υπεύθυνο εκδοτικού σχεδιασμού Φιλήμονα Πατσάκη και στη Βίκυ Κατσαρού (διόρθωση-επιμέλεια), υπεύθυνη έκδοσης των εκδόσεων.

Και πάμε στην «Ασκητική». Αυτό είναι το έργο που εξηγεί τον Καζαντζάκη, σε αυτό βρίσκεται η ουσία του λόγου και της σκέψης του. Γι’ αυτόν ο άνθρωπος είναι τα πάντα. Αυτός μπορεί να καταφέρει καθετί, αρκεί να παιδέψει, ματώσει, τον εαυτό του. Ο μόνος δρόμος είναι ο ανήφορος και η σιωπή το μέσο για να ολοκληρωθεί η αλλαγή του φοβισμένου, ταπεινού, σε θαρραλέου και τολμηρού. Αν ο άνθρωπος κερδίσει την εσωτερική πάλη και αυτήν με την ύλη, τότε μπορεί το λίγο να γίνει πολύ και ο ένας πολλοί, αμέτρητοι. Γι’ αυτό και «Σωτήρες του Θεού», των πάντων. Ο ποιητικός, φιλοσοφικός, βαθιά υπαρξιακός, λόγος του Καζαντζάκη σε καθηλώνει. Φυσικά δεν είναι ανεξέλεγκτος. Υπάρχει δομή, συνοχή και κατεύθυνση. Αυτή η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο πρόλογο, εισαγωγή, επίμετρο [Δημήτρης Κόκορης, Kimon Friar] που δίνουν με σαφήνεια το δημιουργικό και επεξηγηματικό πλαίσιο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις