«Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα»
Ένα ντοκιμαντέρ για τις ανοιχτές μας πληγές

Το κλομπ ανεβαίνει και το σφυρί της «δικαιοσύνης» κατεβαίνει. Το καουτσούκ δίνει τη θέση του στο σίδερο και ο ιδρώτας στο αίμα. Ο καθαρός αέρας και ο ήλιος σκεπάζονται από τα χημικά και από τον ήχο της «φυσούνας». Οι σταθεροί αριθμοί του χρόνου χάνονται μαζί με αυτούς που θα έπρεπε να υπάρχουν στους ώμους. Τα αγνά βλέμματα, τα αποφασιστικά, «συγκρούονται» με αυτά του μίσους, με αυτά που κρύβονται πίσω από τη δερμάτινη μάσκα. Οι χτύποι της καρδιάς μπερδεύονται με τα ρυθμικά βήματα, χτυπήματα και τις εντολές που βγαίνουν από στόματα ξένα, που δεν έχουν καν το χνούδι του ζώου. Οι τεχνητές λάμψεις γεμίζουν τις τρύπες του χώρου και ο διάτρητος ουρανός πέφτει στα κεφάλια αθώων, ευαίσθητων, ελεύθερων ανθρώπων. Η «Δικαιοσύνη» χάνεται στο ποδοβολητό και στα δεσμά που αντικαθιστούν τα μάτια της. Ο κουρνιαχτός κάθεται και οι δύσκολες ανάσες, οι πολύτιμοι παλμοί, υπογραμμίζουν μια λέξη, ένα συναίσθημα, μια κατάσταση: Φόβος! «Να με φοβάσαι», λέει ο υπάνθρωπος, το απάνθρωπο, το κτήνος που έχει ράψει την προβιά του και κρατά τη ζωή μόνο γι’ αυτό! Οι λέξεις τελειώνουν και ο βρυχηθμός σκάει στις υψωμένες γροθιές με το εξής σχήμα: καταστολή, καταστολή, καταστολή. Και η πληγή μεγαλώνει και μέσα της βλέπουμε την «Αστυνομική βία και το ψυχικό τραύμα».
Ο τίτλος του άρθρου είναι αυτός του ντοκιμαντέρ της «Radcast», είναι αυτό που ζούμε δεκαετίες, είναι αυτό με το οποίο αναμετρήθηκαν η έρευνα και οι συνεντεύξεις της Χρύσας Λύκου. Η δημοσιογράφος με βαθιά ανθρώπινη και ανήσυχη ματιά προσέγγισε ένα θέμα που όλους τους ανήσυχους πολίτες αφορά. Η βία του κυρίαρχου συστήματος εξουσίας εκφράζεται στις εργασιακές σχέσεις (μισθωτή σκλαβιά), στη στυγνή εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στη χειραγώγηση του ατόμου από τα συστημικά ΜΜΕ και στην καταστολή. Αστυνομία και δικαστικός μηχανισμός κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν, να υποτάξουν, να εγγράψουν τον φόβο μια για πάντα στο μυαλό και στην ψυχή. Στην ερευνητική δουλειά της Χρύσας Λύκου αυτό φαίνεται πεντακάθαρα. Οτιδήποτε, οποιοσδήποτε, πάει να ξεφύγει από τη σιωπή, την ιδιώτευση, τον συμβιβασμό, πρέπει να καθηλωθεί, μια για πάντα! Στημένα κατηγορητήρια, συκοφάντηση, απαξίωση, διασυρμός, σωματική, ψυχολογική, βία, κακοποίηση, βασανιστήρια, δολοφονίες! Η επερχόμενη ατιμωρησία σκοτώνει για δεύτερη, τρίτη, τέταρτη φορά, για πάντα, ασταμάτητα. Η αστυνομική βία ποτέ δεν φεύγει από την προστασία του αστικού κράτους, ποτέ δεν κουβαλά τη μόνιμη ποινή του φόβου.
Το ντοκιμαντέρ -που προβλήθηκε στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμο», στις 13/6- μας θυμίζει γνωστές στιγμές ανελέητης επίθεσης από τα κατασταλτικά όργανα και τον αντιδραστικό δικαστικό μηχανισμό. Οι δολοφονίες των Κώστα Φραγκούλη, Νίκου Σαμπάνη, ο βασανισμός του Βασίλη Μάγγου (αργότερα κατέληξε), τα μαρτύρια που πέρασε ο Αρης Παπαζαχαρουδάκης, οι επιθέσεις στους φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο, Τατιάνα Μπόλαρη και άλλα πολλά παρουσιάστηκαν με σαφήνεια και ενάργεια. Το αποτύπωμα του φόβου –γιατί αυτό είναι που μένει- αναλύεται από τους Κωστή Παπαϊωάννου (Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη της Ακροδεξίας), Αννυ Παπαρρούσου (δικηγόρος), Νατάσα Τσουκαλά (Ομότιμη καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Universite Paris-Saclay), Έλενα-Ολγα Χρηστίδη (Ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη Orlando LGBT). Αυτό που πρέπει να απαντήσουμε, αυτό θέτει έμμεσα το ντοκιμαντέρ, είναι: «Πώς αντιδρούμε απέναντι στη βία, στην ατιμωρησία και στον φόβο;». Το «Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα» είναι αληθινή ερευνητική δουλειά που προσθέτει ένα λιθαράκι στην ανθρώπινη δύναμη.
Μαρτυρίες (με αλφαβητική σειρά)
Γούλας Λάμπρος (Θύμα αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια) Λώλος Μάριος (Φωτορεπόρτερ – Θύμα αστυνομικής βίας) Μάγγος Γιάννης (Πατέρας Βασίλη Μάγγου θύματος αστυνομικής βίας) Μπόλαρη Τατιάνα( Φωτορεπόρτερ – Θύμα αστυνομικής βίας) Παπαζαχαρουδάκης Άρης (Θύμα αστυνομικής βίας στη ΓΑΔΑ) Σαμπάνης Γιάννης (Πατέρας Νίκου Σαμπάνη θύματος αστυνομικής βίας) Σαμπάνη Μαρία (Μητέρα Νίκου Σαμπάνη θύματος αστυνομικής βίας) Φραγκούλης Παύλος (Πατέρας Κώστα Φραγκούλη θύματος αστυνομικής βίας) Φραγκούλης Σάββας (Παππούς Κώστα Φραγκούλη θύματος αστυνομικής βίας Αλέξανδρος (Θύμα αστυνομικής βίας στην πλατεία Νέας Σμύρνης)
Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά)
Παπαϊωάννου Κωστής (Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη της ακροδεξιάς) Παπαρρούσου Άννυ (Δικηγόρος) Τσουκαλά Νατάσα (Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Université Paris-Saclay) Χρηστίδη Έλενα-Όλγα (Ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη Orlando LGBT)
Συντελεστές
Έρευνα – Συνεντεύξεις: Χρύσα Λύκου Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παναγιωτακόπουλος Μοντάζ: Βαγγέλης Παναγιωτακόπουλος, Χρύσα Λύκου Ηχοληψία: Διονύσης Αντύπας Κάμερα: Πάνος Λαμπρόπουλος Διεύθυνση παραγωγής: Χρύσα Λύκου
Τη μουσική έγραψε ο Κωσταντής Παπακωνσταντίνο