"Ατομική ευθύνη" δική μας και η συνέχιση της παραγωγής και του κέρδους για το κεφάλαιο

| 25/03/2020

Η «ατομική ευθύνη» κατά την περίοδο της πανδημίας δεν εξαντλείται για το κεφάλαιο στο #ΜένουμεΣπίτι. Αυτό είναι το ένα μέρος, που καλύπτει σε έναν βαθμό την έλλειψη ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού, κρεβατιών στις ΜΕΘ, τεστ για όλα τα ύποπτα κρούσματα κτλ. Το άλλο μέρος της «ατομικής ευθύνης» αφορά στο να αναλάβουν οι εργαζόμενοι/ες το οικονομικό κόστος τής πανδημίας χωρίς να επιβαρυνθεί στο ελάχιστο ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις. Το παράδειγμα της λειτουργίας των ιδιωτικών νοσοκομείων είναι χαρακτηριστικό, αλλά χαρακτηριστικά επίσης είναι και ο διπλός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης από ιδιωτικές επιχειρήσεις: από τη μία κανένα σταμάτημα της παραγωγής, από την άλλη απολύσεις -ό,τι συμφέρει περισσότερο.

Ένα γράμμα από εργαζόμενο στο εργοστάσιο της BIC αποκαλύπτει τη μία πλευρά, οι απολύσεις της Swissport στο Ελευθέριος Βενιζέλος την άλλη.

Ο εργαζόμενος καταγγέλλει την απρόσκοπτη λειτουργία τού εργοστασίου, με αύξηση μάλιστα της παραγωγής, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, χωρίς να τηρείται κανένα σοβαρό μέτρο ασφάλειας και χωρίς να δίνεται σημασία ούτε καν στις ευπαθείς ομάδες των εργατών.

Οι εργαζόμενοι της Swissport έλαβαν μήνυμα στο κινητό, όπου ενημερώνονταν για την απόλυσή τους. Πρόκειται για συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται κάθε λίγους μήνες, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο μέχρι και 10 χρόνια. Το μήνυμα, μάλιστα, αναφέρει και μέτρα των άλλων εταιρειών τού αεροδρομίου που αφορούν σε εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Όλα αυτά δεν είναι απλά εξοργιστικά. Είναι δείγματα του πώς οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πραγματικά την οικονομία και τους ανθρώπους που τη στηρίζουν, δλδ τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Η Ιταλία μάς δίνει το πιο τραγικό παράδειγμα μέχρι στιγμής, όταν ακόμα και σήμερα, με σχεδόν 7.000 θανάτους και 70.000 κρούσματα (Τρίτη απόγευμα) δεν έχει κλείσει τα μεγάλα εργοστάσια και οι εργάτες και εργάτριες προβαίνουν σε αποχή ή απεργίες για να προστατεύσουν την ίδια τους τη ζωή από μόνοι τους.

Όπως καταλαβαίνουμε, χρειάζεται άμεσα να βάλουμε και άλλα hashtags στη ζωή μας και μάλιστα άμεσα. Όχι για το μετά. Για το τώρα. Hashtags που θα μας κάνουν από τώρα να σκεφτόμαστε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να είναι διαφορετική. Διαφορετική από τη σκοπιά των δικών μας αναγκών και της δικής μας ζωής, και όχι από τη σκοπιά της συνέχισης μιας οικονομίας που μας σκοτώνει.

Το γράμμα τού εργαζόμενου στο εργοστάσιο της BIC

Η κατάσταση στο εργοστάσιο της Bic έχει φτάσει στο απροχώρητο· στο σημείο να κινδυνεύει σοβαρά η υγεία μας. Με τη στάση της, η εργοδοσία αποκαλύπτει με τον πιο βάρβαρο τρόπο ότι δεν την ενδιαφέρει τίποτε άλλο από τα κέρδη της και δεν διστάζει να θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή γι’ αυτό.

Στην παραγωγή δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς κανένα μέσο προστασίας, χωρίς καν τα πιο στοιχειώδη (μάσκες, γάντια κ.λπ.), βάζοντας τον εαυτό μας και την οικογένειά μας σε υψηλό κίνδυνο. Η διοίκηση του εργοστασίου όχι μόνο επέλεξε να μην κλείσει το εργοστάσιο, αλλά ταυτόχρονα έβαλε υπερωρίες και αύξησε την παραγωγή! Ουσιαστικά συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα απολύτως και μας ζητάει να κάνουμε “ψυχραιμία” και “υπομονή”, χωρίς να νοιάζεται στο παραμικρό για τον υψηλό κίνδυνο στον οποίο μας εκθέτει.

Όμως εκείνη είναι κλεισμένη στο γραφείο της, απαγορεύοντας να μπούμε εμείς μέσα. Έχει δώσει εντολή στα υψηλά στελέχη να μην μας πλησιάζουν. Μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε κατώτεροι άνθρωποι, σαν να μην υπάρχουμε. Οι ζωές των εργατών για την εργοδοσία είναι απλώς αναλώσιμες, αξίζουν μόνο όσο είναι χρήσιμες στην παραγωγή.

Tο εργοστάσιο απασχολεί περίπου 1.200 άτομα και σε κάθε κτίριο του εργοστασίου εργάζονται τρεις βάρδιες των 80 ατόμων που χρησιμοποιούν τις ίδιες μηχανές και τα ίδια αντικείμενα. Τα γελοία και μοναδικά μέτρα που έχουν παρθεί είναι… τρία αντισηπτικά που αντιστοιχούν σε περίπου διακόσιους εργάτες! Και αυτά είναι έξω από την παραγωγή! Χρειάζεται να φύγει κάποιος πολύ μακριά από το πόστο του για να τα χρησιμοποιήσει (αν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί). Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το ότι διπλασίασε τα πούλμαν που μας μεταφέρουν είναι ένα τίποτα. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα μέτρα που έχει πάρει είναι ανύπαρκτα και αυτό για να μην επηρεαστεί η παραγωγή ούτε στο ελάχιστο.

Παρ’ ότι στο εργοστάσιο δουλεύουν πολλοί εργάτες 60 χρόνων και πολλοί άλλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η εταιρεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα ούτε και γι’ αυτούς. Δεν έκανε καν τον κόπο να ρωτήσει ποιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ώστε να μην δουλεύουν!

Τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε για πολλούς συναδέλφους που είναι άρρωστοι και είναι πολύ πιθανό να έχουν κορονοϊό, όμως η διοίκηση δεν αντιδρά ούτε στο ελάχιστο, σαν να μην συμβαίνει τίποτα! Είναι σίγουρο ότι όπως πάει η κατάσταση, εάν δεν ληφθούν αμέσως ουσιαστικά μέτρα προστασίας, θα κολλήσουμε μαζικά. Και η εταιρεία έχει την αποκλειστική ευθύνη! Εγκληματική ευθύνη!

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία πολιτών, μας λέει να μείνουμε σπίτια μας και να κρατάμε αποστάσεις τουλάχιστον δύο μέτρων από το διπλανό μας, επιτρέπει σε εργοστάσια σαν την Bic να στοιβάζονται εργάτες ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Τόσο νοιάζονται για τη ζωή των εργατών, για τη ζωή των ανθρώπων που παράγουν τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο. Γι’ αυτούς δεν είμαστε άνθρωποι, μας βλέπουν σαν εργαλεία για την επίτευξη του κέρδους τους. Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία βγάζει στην επιφάνεια τον πιο βάρβαρο χαρακτήρα της αστικής τάξης, που δεν διστάζει ακόμα και να σκοτώσει μαζικά, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ο δίκαιος θυμός των εργατών πρέπει να στραφεί στους πραγματικά υπεύθυνους! Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να απαιτήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας, κατάλληλες στολές που προφυλάσσουν από τον ιό. Να κλείσουν οι μηχανές όπου οι εργάτες έχουν κυριολεκτικά εκατοστά απόστασης ο ένας από τον άλλο. Να δουλεύουν λιγότεροι εργάτες στον ίδιο χώρο. Να απαιτήσουμε καθημερινή απολύμανση στο εργοστάσιο. Να προστατευθούν άμεσα οι συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς απώλεια των μισθών και των δικαιωμάτων τους, ακόμη κι αν η προστασία τους απαιτεί να παραμείνουν στα σπίτια τους. ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ! Να μην θυσιαστεί ξανά η εργατική τάξη στο βωμό του κέρδους. Μόνο αν έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή μας και δράσουμε συλλογικά μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ζωή μας και τα δικαιώματα μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!
 

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ν. – Εργαζόμενος στο εργοστάσιο της BIC στην Άνοιξη

 

Η κατάσταση με τους εργαζόμενους στη Swissport 

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» έχασαν τη δουλειά τους, αφού ειδοποιήθηκαν με αποστολή τηλεφωνικού μηνύματος ότι εκείνοι θα πληρώσουν τη μείωση της επιβατικής κίνησης εξαιτίας των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς τού κορωνοϊού. Δεν τους το έγραψαν έτσι ακριβώς, βέβαια. Τους είπαν ότι: «(… )Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δυστυχώς έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στον κλάδο της επίγειας εξυπηρέτησης(….)Οι αεροπορικές εταιρείες παίρνουν έκτακτα μέτρα αδειών, απολύσεων, συνταξιοδοτήσεων κλπ. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια (…) Η δική μας εταιρεία λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου». Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση το Σάββατο 21 Μαρτίου αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες εργαζόμενους. Απαγορεύονται οι απολύσεις για τις εταιρείες που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τις 18 Μαρτίου και μετά, οι οποίες θα αποζημιωθούν με διάφορα μέτρα, αλλά δεν απαγορεύονται για εταιρείες που δεν έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα η Swissport να είναι καθόλα νόμιμη στην πράξη που προβαίνει. Επίσης, όταν μιλούν για απολύσεις στην ΠΝΠ εννοούν μόνο τις αορίστου συμβάσεις.

Οι αορίστου χρόνοι εργαζόμενοι του αεροδρομίου, όμως, πλήττονται επίσης, καθώς ενημερώθηκαν΄ότι θα δουλεύουν εκ περιτροπής, και ότι θα ενημερωθούν περαιτέρω για τη συνέχεια. Ενημερώθηκαν ότι επειδή το αεροδρόμιο θα σταματήσει πολλές από τις λειτουργίες του, θα χριεαστεί να ληφθούν μέτρα -όχι προστασίς των εργαζομένων φυσικά, αλλά μέτρα προστασίας του κεφαλαίου.

Η ειρωνεία ότι «θα ξαναβρεθούμε όλοι σύντομα να εργαζόμαστε παρέα» μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής σημειώνει:

«Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων με την αισχρή μέθοδο της αποστολής ενός τηλεφωνικού μηνύματος, προχωράει η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης “Swissport” στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, φορτώνοντας στους εργαζόμενους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό και κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι που ειδοποιήθηκαν ότι χάνουν άμεσα τη δουλειά τους, είναι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε μήνα ακόμα και για 10 χρόνια στο αεροδρόμιο. Επίθεση στα δικαιώματά τους δέχονται όμως και οι μόνιμοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν  ότι “θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης”, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, ενώ ο προϊστάμενος επιφυλάσσεται για “περισσότερες πληροφορίες”.