Αυστραλία: Ρατσιστική βαρβαρότητα εναντίον παιδιών

Βασανιστήρια σε φυλακισμένα παιδιά Αβορίγινες από φρουρούς

| 26/07/2016

Ακόμη μία τραγική απόδειξη ότι η βαρβαρότητα, ο ρατσισμός και ο σκοταδισμός είναι συστατικά, «δομικά» στοιχεία του καπιταλισμού, έρχεται από την, κατά τα άλλα, «πολιτισμένη» Αυστραλία. Οι αρχές της χώρας θορυβήθηκαν από δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην τηλεόραση με αντικείμενο τα βασανιστήρια που λαμβάνουν χώρα σε κέντρο κράτησης ανήλικων παραβατών στα βόρεια. Τα παιδιά που κρατούνται είναι Αβορίγινες

Οι δημοσιογράφοι δημοσιοποίησαν οπτικοακουστικό υλικό με φρουρούς να ψεκάζουν τα παιδιά και τους εφήβους με χημικά, να τα γδύνουν, να τα αρπάζουν από τον λαιμό, ή να τα αφήνουν επί ώρες δεμένα σε καρέκλες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τερνμπουλ, δήλωσε «συγκλονισμένος» από την «αποκάλυψη», ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον χλεύασαν ανακοινώνοντας ότι το κράτος αγνόησε επιδεικτικά τα τεκμήρια για την βία που ο μηχανισμός τους ασκεί στο «σωφρονιστικό» σύστημα επί χρόνια.

Οι βόρειες περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, κυρίως μέσω του ιθαγενούς πληθυσμού, ο οποίος εξακολουθεί να υφίσταται όλη την «γκάμα» των φυλετικών, οικονομικών και γενικά ταξικών διακρίσεων με ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τον λευκό πληθυσμό.

Τα πράγματα είναι τόσο χάλια, που τον περασμένο Φεβρουάριο, η αυστραλιανή κυβέρνηση αναγκάστηκε να απραδεχθεί ότι οι «προσπάθειες» των αρχών δεν βοηθούν στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των Αβορίγινων και του μη γηγενούς πληθυσμού.

Σχετική έκθεση της κυβέρνησης σημείωνε ότι οι Αβορίγινες κατά μέσο όρο πεθαίνουν 10 χρόνια νωρίτερα από ό, τι οι άλλοι Αυστραλοί. Επίσης, είναι πολύ πιο δύσκολο να λάβουν σωστή εκπαίδευση και να βρουν δουλειά.